Την Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η «μάχη για το Ντονμπάς ξεκίνησε» ενώ την Τετάρτη ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών την ανακοίνωσε την έναρξη «της δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία», επιβεβαιώνοντας την εν λόγω είδηση.
Η μάχη του Ντονμπάς είχε προαναγγελθεί εδώ και δύο εβδομάδες και η συντριπτική πλειοψηφία των Δυτικών και Ρώσων αναλυτών υποστηρίζουν πως η σύγκρουση θα είναι ιδιαίτερα αιματηρή, θυμίζοντας περισσότερο σκηνικό βγαλμένο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά τον 21ο αιώνα.
Οι δύο πλευρές μετά την μάχη του Κιέβου, έχουν συγκεντρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων και του υλικού τους στο Ντονμπάς, προϊδεάζοντας για το μέγεθος και την ένταση της σύγκρουσης.
Ο Ρωσικός στρατός θα χτυπήσει τους Ουκρανούς από τον βορρά και τον νότο με απώτερο στόχο να τους περικυκλώσει και είτε να επιβάλλει την παράδοση τους είτε να τους εκμηδενίσει. Η Μόσχα έχει ήδη δεχθεί σοβαρές απώλειες μετά από σχεδόν δύο συνεχόμενους μήνες μάχης, όπως έχει παραδεχθεί και ο Ντίμτρι Πέσκοφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Για αυτό τον λόγο οι Ρώσοι περιόρισαν το μέτωπο επιλέγοντας μόνο το Ντονμπάς και την Χερσώνα με κατεύθυνση βόρεια ή δυτικά του Δνειπέρου προς το Νικολάγιεφ και την Οδησσό.
Το έγκυρο αμερικανικό ίδρυμα Institute for the Study of War πιθανολογεί ότι οι Ρώσοι θα έχουν εδαφικά κέρδη λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου στρατού, χωρίς να προδικάζεται μια κατάρρευση της Ουκρανικής άμυνας. Βέβαια, δεν συνυπολογίζεται ότι η ρωσική αεροπορία ενδεχομένως να είναι πιο επιθετική συγκριτικά με την πρώτη φάση του πολέμου. Αυτό διότι τότε τα επίδικα της σύγκρουσης ήταν διαφορετικά απ’ ότι τώρα.
Μετά την πλήρη αποτυχία του ρωσικού στρατού να ανατρέψει την άμυνα των Ουκρανών στον βορρά, στα βορειοανατολικά, στο Ντονμπάς και στα νοτιοδυτικά ο πόλεμος μετατράπηκε από πόλεμο κινήσεων σε πόλεμο θέσεων. Η αντιπαράθεση σε αυτή τη νέα φάση δυσανάλογα επιβαρύνει τους αμάχους, οι οποία θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και θα αναγκαστούν να διαβούν τον δρόμο της προσφυγιάς αν δεν το έχουν κάνει ήδη.