Η μάχη του ΚΙΝΑΛ στην Α΄ Αθήνας του… Γερουλάνου

Η μάχη του ΚΙΝΑΛ στην Α΄ Αθήνας του… Γερουλάνου

Η εκλογολογία δεν αφήνει κανέναν πολιτικό ανεπηρέαστο. Ακόμα περισσότερο προβληματίζει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που έχουν να σκεφτούν πολυσύνθετα, με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου οι οποίες θα κορυφωθούν το Φθινόπωρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο… σιωπηλός Παύλος Γερουλάνος, έχει αρχίσει να πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις ποικιλοτρόπως.

Ο επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης που στηρίζει το ΚΙΝΑΛ στο Δήμο Αθηναίων δεν άφησε ποτέ να φανεί ότι δεν έχει ρόλο να διαδραματίσει στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αντιθέτως, επιλέγει το χρόνο της παρέμβασής του. Στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με μεγάλη εμβέλεια επαφών στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας αρχίζει σιγά σιγά να κάνει αισθητή την παρουσία του εσωκομματικά, αυτοδιοικητικά,… βουλευτικά. Δίνει συνεντεύξεις (πρόσφατα στην ΕΦΣΥΝ), κάνει συνεχείς παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, έχει επαφές με στελέχη του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και οργανώνει εκδηλώσεις ενίσχυσης του πολιτικού του προφίλ. Έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή που παραμονή εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, ο Παύλος Γερουλάνος είχε ζητήσει να μπει σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας-άλλωστε μόλις ένα μήνα πριν είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων. Όπως ο ίδιος έλεγε τότε, θα έδινε έτσι κι αλλιώς την πολιτική μάχη για τη νίκη των ιδεών του ΚΙΝΑΛ και για «ένα λυτρωτικό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους που στηρίζουν τα όνειρα στις ιδέες του προοδευτικού χώρου».

Και τώρα διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι όποτε κι αν γίνουν οι εθνικές κάλπες θα δώσει το «παρών» στην πολιτική, ιδεολογική και εκλογική μάχη. Μάλιστα, δεν χάνει την ευκαιρία σε κάτι τέτοιες συζητήσεις να επιστρατεύει τη στατιστική: ως επικεφαλής της “Αθήνα Είσαι Εσύ” είχε λάβει ποσοστό 13,19% (27.504 ψήφους) στις αυτοδιοικητικές κάλπες (Μάιος 2019) ενώ το ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 είχε λάβει στην Α΄Αθήνας 5,16% (12.255 ψήφους) και νωρίτερα στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 4,68% (11.633 ψήφους). θυμίζει κάπου κάπου τα ποσοστά τώρα που φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές , εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, να τοποθετηθεί στην εκλογική περιφέρεια Α΄Αθήνας. Αξίζει να θυμίσουμε ότι στην Α΄Αθήνας εκλέγεται ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Μάλιστα, ο Παύλος Γερουλάνος προχωρά πλέον σε οργανωτικά…μέτρα για την τόνωση της πολιτικής του εικόνας, αφήνοντας μάλιστα τους καχύποπτους να βλέπουν πίσω από τις κινήσεις του τη λογική του με “ένα σμπάρο δυο τριγόνια”-καλό θα του κάνει και στην περίπτωση που αποφασίσει (λέμε τώρα) να διεκδικήσει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση της ΝΔ προσφύγει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η Α΄Αθήνας είναι περιοχή-πασπαρτού… Ο Παύλος Γερουλάνος θεωρεί ότι αυτή είναι η εκλογική περιφέρεια που του ταιριάζει και μπορεί να προσφέρει πιο αποτελεσματικά, μια και ο αυτοδιοικητικός του ρόλος είναι καθοριστικός. Ετσι, αποφάσισε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και οργάνωσε πολιτική εκδήλωση στη «Ριβιέρα», τον θερινό κινηματογράφο στα Εξάρχεια, την Πέμπτη (15.7.2021). Είναι ένας τρόπος για να συσφίξει ξανά τις σχέσεις του με τον κόσμο του ΚΙΝΑΛ, να ανανεώσει παλιούς δεσμούς στην Αθήνα, όπου άλλωστε κατοικεί, και κυρίως να δηλώσει την πρόθεσή του να κατέβει με το Κίνημα Αλλαγής στην Α΄Αθήνας.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι λίγες ημέρες πριν (7.7.2021) η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είχε χαλαρή συνάντηση σε στέκι της Αθήνας με συνδικαλιστικά στελέχη του τραπεζικού χώρου, με παρόντες τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΟΤΟΕ και στελέχη από συλλόγους τραπεζοϋπαλλήλων.

Τον κύκλο των επαφών του ο Παύλος Γερουλάνος τον εγκαινίασε με πολιτικό κάλεσμα σε στελέχη από τον συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό χώρο και ανθρώπους από κινήσεις πολιτών της Αθήνας- περισσότεροι από 90 άτομα παραβρέθηκαν. Έχουν ενδιαφέρον, σημειολογικά και ουσιαστικά, τα πρόσωπα που προλόγισαν στην εκδήλωση: η Αννα Καραμάνου και ο Γιώργος Πεταλωτής.

Η πολιτική σύνδεση με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είναι εμφανής. Ο νομικός από την Κομοτηνή, πρώην βουλευτής Γιώργος Πεταλωτής ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Παράλληλα, η παρουσία της πρώην ευρωβουλευτού παραπέμπει στην προσπάθεια επανασύνδεσης με στελέχη που απομακρύνθηκαν από το ΚΙΝΑΛ. Η Αννα Καραμάνου, συνδικαλίστρια του ΟΤΕ, (1974 -1991), υπήρξε ευρωβουλευτής από το 1997 έως 2004 και Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ενώ ανέπτυξε δράση σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, το 2019 , βρέθηκε να είναι υπόλογη στην επιτροπή Δεοντολογίας γιατί συνέπραξε ως γραμματέας του Τομέα Ισότητας με τη ΝΔ κατά την ψηφοφορία στη βουλή για την Επιτροπή Γυναικών της Βουλής (αποτελείται από γυναίκες βουλευτές κι ευρωβουλευτές). Τον Φεβρουάριο του 2019 διαγράφηκε (είχε λίγο πριν παραστεί σε εκδήλωση του Ποταμιού/”γέφυρας” για τις ευρωεκλογές ). Η ίδια λίγο αργότερα (τον Μάρτιο του 2019/ΕΡΑ) δήλωνε ότι ασφυκτιούσε στο ΚΙΝΑΛ εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούσε τότε και για ταυτίσεις του με τη ΝΔ. Η Δρ Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ Άννα Καραμάνου συνεχίζει τις παρεμβάσεις για γυναικεία θέματα και για ζητήματα ισότητας φύλων ενώ παράλληλα αναπτύσσει συγγραφικό έργο. Παράλληλα, ο Παύλος Γερουλάνος έρχεται σε επαφή με στελέχη που έχουν δεσμούς με τη νεοαλία αλλά και ανοιχτές διόδους με ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο…Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι διευρύνει και γεωγραφικά το ακροατήριό του…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter