Η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του ΒΕΑ

Η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του ΒΕΑ

Βαλτώνει η διαλεύκανση του ταμειακού ελλείμματος την ώρα που η πλειονότητα της διοικητικής επιτροπής δείχνει να αδιαφορεί.

Την προηγούμενη Κυριακή στο Documento, στη στήλη των Παραπολιτικών με τίτλο «Ενα έλλειμμα, το ΚΙΝΑΛ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας», σημειώναμε ότι στο ΒΕΑ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μετά την αφαίρεση της ιδιότητας του γενικού γραμματέα από τον Βασίλη Λιαμέτη με το αιτιολογικό ότι κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης. Γράφαμε μάλιστα (και αυτό είναι αλήθεια) ότι ο πρώην πλέον γ.γ. ζητά εδώ και χρόνια τη διαλεύκανση του ταμειακού ελλείμματος στο επιμελητήριο ενώ η πλειονότητα της διοικητικής επιτροπής δείχνει να αδιαφορεί για το θέμα. Πώς αλλιώς να περιγράψει κάποιος με λέξεις το γεγονός ότι το έλλειμμα στο επιμελητήριο ανακαλύφθηκε το 2006 και από τότε μέχρι σήμερα με την ίδια μάλιστα διοίκηση, δεκαπέντε χρόνια μετά, ακόμη το ψάχνουμε!

Στο παραπολιτικό της εφημερίδας απάντησε με επίσημο έγγραφό του (το δημοσιεύουμε σήμερα ολόκληρο) ο πρόεδρος του ΒΕΑ Π. Ραβάνης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η διοίκησή του από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το έλλειμμα προχώρησε αμέσως στην ενημέρωση όλων των αρμόδιων διοικητικών, ελεγκτικών και δικαστικών αρχών και την αναζήτηση των ευθυνών.

Πάμε να δούμε λοιπόν την ιστορία της «μαύρης τρύπας» στο ταμείο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας όπως μας την περιγράφουν μέλη της διοίκησης και κυρίως την ενημέρωση που είχαν και έχουν τα μέλη του επιμελητηρίου για τα χρήματά τους. Διότι περί αυτού πρόκειται.

Το νήμα της ιστορίας ξεκινά από το μακρινό 2006. Τότε ο λογιστής του ΒΕΑ ενημερώνει τη διοίκηση για έλλειμμα στα ταμεία της τάξεως των €170.000. Ο λογιστής φεύγει και αναλαμβάνει άλλος (τα ονόματά τους είναι γνωστά στο Documento) ο οποίος το 2008 ανεβάζει το έλλειμμα στα €450.000! Και αυτός φεύγει και μάλιστα του κάνουν και μήνυση. Τα χρόνια περνούν και φτάνουμε στο 2013 με την τότε αντιπολίτευση να ζητά έλεγχο από ορκωτούς λογιστές και τη διοίκηση να προσλαμβάνει έναντι €60.000 ορκωτό για έλεγχο στα ταμεία σε βάθος δεκαετίας. Ο ελεγκτής ανεβάζει το γενικό έλλειμμα στο ΒΕΑ σε €750.000! Είναι η χρονιά που το θέμα πάει πλέον στον οικονομικό εισαγγελέα ενώ κλιμάκιο του τομέα δημοσιονομικού ελέγχου του ΥΠΟΙΚ από την Κοζάνη εγκαθίσταται για πέντε μήνες στο ΒΕΑ. Τα χρόνια περνούν και δεν γίνεται απολύτως τίποτε, για να φτάσουμε στο 2020 οπότε ο οικονομικός εισαγγελέας καλεί σε απολογία οκτώ υπαλλήλους στην οικονομική υπηρεσία του επιμελητηρίου.

Το οξύμωρο είναι ότι η διοίκηση δεν ζητά το πόρισμα του τομέα Δημοσιονομικού Ελέγχου του ΥΠΟΙΚ αλλά πηγές εντός του ΒΕΑ ανεβάζουν το έλλειμμα στο €1.800.000! Φυσικά είναι κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί αφού ουδείς ενδιαφέρεται να δημοσιοποιηθεί το εν λόγω πόρισμα ώστε να μάθουν και τα μέλη του επιμελητηρίου το ύψος του ελλείμματος. Ολα τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία για τους οκτώ υπαλλήλους που έχει καλέσει σε απολογία ο οικονομικός εισαγγελέας με αποτέλεσμα τουλάχιστον στο πειθαρχικό της σκέλος η όλη υπόθεση να έχει παραγραφεί. Ως κερασάκι στην τούρτα στο όλο θέμα εμπλέκεται και υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας, του ΙΚΑ και αποσπασμένος σήμερα στο ΚΙΝΑΛ.

Όπως γίνεται αντιληπτό από όσα αποκαλύπτει σήμερα το Documento δύσκολα μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει φυσιολογική την παραπάνω εξέλιξη και ακόμη πιο δύσκολα μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι η διοίκηση (είναι η ίδια όλα αυτά τα χρόνια) ενήργησε άμεσα.

Η απάντηση του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου

Απάντηση στο δημοσίευμα του Documento της προηγούμενης Κυριακής «Ενα έλλειμμα, το ΚΙΝΑΛ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο» μας απέστειλε εκ μέρους και της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου ο πρόεδρός του Παύλος Ραβάνης. Οπως αναφέρει:

«Με γνώμονα την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, ο Πρόεδρος και η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, θέτουν υπ’ όψιν σας τα παρακάτω δεδομένα:

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ζήτημα του ταμειακού ελλείμματος, η Διοίκηση του Β.Ε.Α. προχώρησε άμεσα στην ενημέρωση όλων των αρμόδιων Διοικητικών, Ελεγκτικών και Δικαστικών Αρχών και στην αναζήτηση των ευθυνών. Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μόλις λάβουμε το σχετικό πόρισμα θα ενημερωθεί κάθε ενδιαφερόμενος. Η μέχρι σήμερα καθυστέρηση της πειθαρχικής διαδικασίας οφείλεται στην αμφισβήτηση αρμοδιότητας μεταξύ των πειθαρχικών Συμβουλίων των δυο συναρμόδιων Υπουργείων, η οποία και λύθηκε, μετά από δική μας παρέμβαση, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Σε ό,τι αφορά στην αποχώρηση του κ. Β. Λιαμέτη, υπήρξε αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμά του, μετά την συνταξιοδότησή του, λόγω απώλειας της ιδιότητας του εκλόγιμου, ένα από τα δυο κριτήρια νομιμότητας για την κτήση και διατήρηση της ιδιότητας του Συμβούλου Επιμελητηρίου. Ατυχέστατη, το λιγότερο, η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως “πολιτική δίωξη”, μια νόμιμη, τυπική, υποχρεωτική λήψη απόφασης του Δ.Σ.

Μάλιστα το Επιμελητήριο έχει εκκινήσει την διαδικασία, για να επιστραφούν στο ταμείο του Βιοτέχνη, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες αμοιβές στον πρώην Γενικό Γραμματέα, ο οποίος παρανόμως δεν ενημέρωσε για τη συνταξιοδότησή του, από τον Φεβρουάριο 2021, θέτοντας σε κίνδυνο τη νομιμότητα των αποφάσεων της Διοίκησης, στην οποία συμμετείχε.

Η διαβίβαση του φακέλου στον Οικονομικό Εισαγγελέα, έχει ήδη “ανοίξει” την δικαστική οδό και το Δ.Σ. του Β.Ε.Α. θα ασκήσει τα δικαιώματά του, με κάθε ενδεδειγμένο τρόπο και στο στάδιο που του επιτρέπεται. Κλείνοντας, θεωρούμε το δημοσίευμα ως ευκαιρία για αποσαφήνιση και ορθή καταγραφή της αλήθειας και ζητάμε την δημοσίευση της παρούσας απάντησης, σε ανάλογο χώρο με εκείνον του άρθρου σας».

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

26/09/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter