Η μεγάλη αύξηση του ΕΝΦΙΑ

Η μεγάλη αύξηση του ΕΝΦΙΑ

Εως και 50 φορές περισσότερο θα πληρώσουν όσοι κατέχουν ακίνητα σε περίπου 1.500 περιοχές που θεωρούνται φιλέτα

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης όσων πληρώνουν ΕΝΦΙΑ κατά 20% σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Η εφαρμογή του σχεδίου ένταξης όλων των περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών αλλά και η προσαρμογή των τιμών των ακινήτων στα επίπεδα της αγοράς θα φέρουν αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.500 περιοχές της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις αυτές αφορούν περιοχές-φιλέτα οι οποίες παραμένουν εκτός αντικειμενικών τιμών, με αποτέλεσμα να πληρώνουν πάρα πολύ χαμηλό ΕΝΦΙΑ.

Οι αλλαγές αυτές όμως θα επηρεάσουν και περιοχές που δεν υπάγονται στις ακριβές, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην καλύτερη περίπτωση να δουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ να εξανεμίζεται λόγω του υπολογισμού του φόρου στη βάση των νέων αντικειμενικών τιμών. Η αύξηση των τιμών ζώνης θα φέρει επίσης επιβαρύνσεις σε δεκάδες φόρους και τέλη τα οποία υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Οι μεγάλες αλλαγές βέβαια αφορούν κυρίως ιδιαίτερα εμπορικές περιοχές, με ακίνητα τα οποία έχουν πολύ μεγάλη εμπορική αξία. Ωστόσο το γεγονός ότι οι περιοχές αυτές ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών είχε αποτέλεσμα

οι ιδιοκτήτες τους να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μερικές δεκάδες ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις αλλαγές σε 3.000 περιοχές, σε περίπου 1.500 που θεωρούνται φιλέτα ο φόρος θα αυξηθεί έως και 50 φορές.

Με βάση το παλιό σύστημα πολυτελείς κατοικίες στα λεγόμενα κοσμοπολίτικα νησιά πλήρωναν όσο ΕΝΦΙΑ πληρώνουν και οι ιδιοκτήτες μεσαίων διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας. Αντίστοιχα και τα αγροτεμάχια τα οποία βρίσκονται σε προνομιακές περιοχές και έχουν τεράστια εμπορική αξία. Με τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού ο ΕΝΦΙΑ ήταν μερικά μόνο ευρώ, ενώ τώρα ο φόρος αναμένεται να είναι από 20 έως και 50 φορές υψηλότερος.

Οι περιοχές οι οποίες αναμένεται να επηρεαστούν κυρίως είναι η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Τήνος, η Κέρκυρα, η Τζια, το Πόρτο Χέλι, η Χαλκιδική και άλλες με υψηλή εμπορική αξία. Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά, καθώς σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν και κατοικίες μόνιμων κατοίκων μικρής εμπορικής αξίας (ειδικά στα νησιά του Αιγαίου), οι οποίοι από την επόμενη χρονιά θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσιο ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση επιθυμεί από τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει μετά την ένταξη περισσότερων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών να προχωρήσει σε μια μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ επιπλέον 10% μέσα στο 2020.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο υπολογισμός του φόρου με τα νέα δεδομένα, ώστε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ το 2020 να έχουν τις νέες τιμές.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter