Η μεγάλη γιορτή των… μικρών βιβλιοπωλείων

Η μεγάλη γιορτή των… μικρών βιβλιοπωλείων

Το Σάββατο 28 Απριλίου διοργανώνονται εκδηλώσεις και δράσεις σε_x000D_
λιλιπούτειους χώρους βιβλίου σε όλη την Ελλάδα. 

Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων επιχειρεί να επανασυστήσει στους αναγνώστες τα βιβλιοπωλεία που βρίσκονται δίπλα τους με μια μεγάλη γιορτή σε κάθε γωνιά και γειτονιά της Ελλάδας. Από το πικνίκ που ετοιμάζει το βιβλιοπωλείο Κουκίδα στην Κόρινθο μέχρι το παιχνίδι που βασίζεται σε τρία αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων λογοτεχνών στην Αθήνα, αλλά και μελωδίες από ταινίες που προέκυψαν από βιβλία στη Λάρισα.

«Για όσους το διάβασμα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους, τα μικρά βιβλιοπωλεία δεν είναι μόνο μαγαζιά. Είναι χώροι πολιτισμού, μικροί πυρήνες βιβλιοφιλίας που ενδιαφέρονται για τους αναγνώστες και χτίζουν μικρές κοινότητες σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας» εξηγούν οι Γιάννης Σαχανίδης και Ντέμη Κουτσοσταμάτη, διοργανωτές των εκδηλώσεων.

Η ιδέα της Ημέρας Μικρών Βιβλιοπωλείων προήλθε από τις αντίστοιχες εκδηλώσεις του εξωτερικού. Αρκετές χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Αμερική με την Independent Bookstore Day, η Βρετανία με το Books Are My Bag, η Ολλανδία με την Bookstore Day, η Αυστραλία με τη Love Your Bookshop Day, ο Καναδάς με το Authors for Indies και η Νέα Ζηλανδία με τη NZ Bookshop Day γιορτάζουν κάθε χρόνο τα μικρά βιβλιοπωλεία με ένα μεγάλο πάρτι.

Πώς όμως στηρίζουν τα μικρά βιβλιοπωλεία την κουλτούρα, τον πολιτισμό, τη ζωή της κάθε πόλης; «Τα μικρά βιβλιοπωλεία φροντίζουν τους αναγνώστες τους. Γι’ αυτά το βιβλίο δεν είναι απλώς ένα προϊόν αλλά ένα πολιτιστικό αγαθό. Βοηθούν τους βιβλιόφιλους κάθε ηλικίας να ανοίξουν τους αναγνωστικούς τους ορίζοντες, χαρίζουν πολυφωνία σε όλα όσα αφορούν τη λογοτεχνία και αποτελούν πολλές φορές με τις εκδηλώσεις τους και τις λέσχες ανάγνωσής τους το επίκεντρο του πολιτισμού στις πόλεις τους. Τα μικρά βιβλιοπωλεία δεν είναι απλά καταστήματα για το βιβλίο, είναι αυτά από τα οποία εκκινεί η συζήτηση για την ανάγνωση».

Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων περιλαμβάνει εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία τους. «Παρότι όλα τα βιβλιοπωλεία ξεπέρασαν τον εαυτό τους και έχουν δημιουργήσει πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, εμείς ξεχωρίσαμε το πικνίκ στο βιβλιοπωλείο που ετοιμάζει η Κουκίδα στην Κόρινθο, τις live μελωδίες από τα σάουντρακ ταινιών που προέκυψαν από βιβλία που θα ακούσουμε στη Γραμμή της Λάρισας, την ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον των μικρών βιβλιοπωλείων που θα φιλοξενήσει το Mind the Book στον Εύοσμο, τους σελιδοδείκτες που θα σχεδιάσουν οι αναγνώστες εμπνευσμένοι από τα μικρά βιβλιοπωλεία στο Little Tree Books & Coffee της Αθήνας, τη ζωντανή σύνδεση με μικρά βιβλιοπωλεία του κόσμου μέσω Skype που σχεδιάζει το Book and Αrt της Μυτιλήνης και ένα παιχνίδι βασισμένο σε τρία αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων λογοτεχνών που θα κλείσει την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων στο Free Thinking Zone της Αθήνας».

Το κεντρικό μήνυμα της Ημέρας Μικρών Βιβλιοπωλείων είναι ότι δυνατά, μικρά βιβλιοπωλεία σημαίνει δυνατός κόσμος του βιβλίου.

«Αυτή η πρωτοβουλία θέλει να ωθήσει τα βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν να ξεφύγουν για μια μέρα από τις κλασικές παρουσιάσεις βιβλίων και να διοργανώσουν πρωτότυπες εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας την προσωπικότητά τους. Αυτό το μεγάλο ανοιξιάτικο πάρτι ελπίζουμε πως θα δημιουργήσει ακόμη πιο ισχυρές κοινότητες».

Βιβλιοπωλείο 2, Ξάνθη

Για εμάς είναι πολύ σημαντική η καθιέρωση της μέρας των μικρών βιβλιοπωλείων και οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί. Το μικρό βιβλιοπωλείο όμως είναι χώρος ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού όλες τις μέρες του χρόνου. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε από την πλευρά μας. Ο κόσμος, οι αναγνώστες μάς ενθαρρύνουν παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ας ελπίσουμε και η πολιτεία να στηρίξει τον χώρο του βιβλίου επαναφέροντας την ενιαία τιμή βιβλίου η οποία ισχύει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και είναι ανέξοδη γι’ αυτήν.

Ακυβέρνητες Πολιτείες, Συνεργατικό βιβλιοπωλείο/καφέ, Θεσσαλονίκη

Με τη κρίση της εποχής το δίκαιο του ισχυρού σαρώνει όλους τους τομείς της κοινωνίας. Στον κλάδο του βιβλίου παλεύει να επιβληθεί το δίκαιο του βιβλιοπωλείου-σουπερμάρκετ, της μαζικής κουλτούρας και της απουσίας οποιουδήποτε εργασιακού δικαιώματος. Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες συμμετέχουν στη δράση της Little Bookstores Day που παλεύει να αντιστρέψει τους όρους, δίνοντας το δικό του στίγμα ως ένα όχι μόνο μικρό αλλά και συνεργατικό βιβλιοπωλείο.

Βιβλιοπωλείο Madamaδι, Μυτιλήνη

Το βιβλίο, ιδιαίτερα το καλό βιβλίο, αποτελεί ανεκτίμητο σύντροφο και πολύτιμο εισιτήριο. Γνήσιο, αυθεντικό, αληθινό «εὖ ζῆν» που αναδύει πρότυπα, πίστη σε υψηλά ιδανικά και προάγει τον άνθρωπο από κάθε άποψη.

Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι ζωτικά όργανα της κοινωνίας που αγωνίζονται καθημερινά γι’ αυτό τον σκοπό, γι’ αυτό και η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων δεν είναι απλώς μια γιορτή της στιγμής, είναι μια νίκη κατά του χρόνου και υπέρ της ελευθερίας. To βιβλιοπωλείο Madamaδι είναι μικρό, το μικρότερο από τα μικρά βιβλιοπωλεία, αλλά ποτέ τόσο μικρό ώστε να μη χωράει τη μαγεία, τη γιορτή και ολόκληρο τον κόσμο…

Βιβλιοπωλείο Κουκίδα, Κόρινθος

Ηταν Οκτώβριος του 2017 όταν είδα την πρωτοβουλία για την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων. Ενθουσιάστηκα γιατί ήταν κάτι που νομίζω ότι όλοι το είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Ήταν το «όλοι μαζί» που με εκφράζει και πιστεύω ότι είναι η δύναμή μας και η λύση στα προβλήματα της εποχής μας.

Τα μικρά βιβλιοπωλεία και ιδιαίτερα στην επαρχία έχουν να αντιπαλέψουν τις απρόσωπες αλυσίδες και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ομως τα μικρά βιβλιοπωλεία δεν είναι μόνο μαγαζιά, δεν έχουν στο μυαλό τους μόνο το κέρδος, είναι χώροι όπου οι βιβλιόφιλοι θα βρουν κάποιον γνώστη και επίσης φίλο των βιβλίων, χώροι που φροντίζουν για τους αναγνώστες κάθε γειτονιάς, χώροι που προωθούν τον πολιτισμό και την ανάγνωση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι αυτά που προσφέρουν ανοιχτόκαρδα τη γνώση και τις περιπέτειες που κρύβει μέσα του κάθε βιβλίο. Οι σχέσεις μας στηρίζονται στην προσωπική επαφή, στον διάλογο, στην ανταλλαγή απόψεων, στην αγάπη μας για το βιβλίο.

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής με τη συγγραφέα Ελένη Σβορώνου, κατασκευές γύρω από το βιβλίο για μικρές ηλικίες, κυνήγι θησαυρού και πικνίκ στον χώρο του βιβλιοπωλείου, διαβάζοντας βιβλία για να γιορτάσουμε, περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας. Ειδικές τιμές για την ημέρα και ακόμη συγκέντρωση βιβλίων που έχουμε διαβάσει και δεν χρειαζόμαστε για να ενισχύσουμε τη σχολική βιβλιοθήκη του νομού μας. Ας ελπίσουμε ότι είναι μόνο η αρχή και ότι του χρόνου τέτοια μέρα θα είμαστε πολύ περισσότεροι.

Βιβλιοπωλείο Λεμόνι, Αθήνα

Το βιβλιοπωλείο Λεμόνι συμμετέχει στην Ημέρα των Μικρών Βιβλιοπωλείων κλείνοντας φέτος 20 χρόνια παρουσίας. Πιστεύουμε ότι το μικρό βιβλιοπωλείο έχει τη δυνατότητα να δώσει μια ξεχωριστή ποιότητα αφού μπορεί να επιλέγει και τελικά καταφέρνει να συγκεντρώνει τους καλύτερους τίτλους από τη μεγάλη εκδοτική παραγωγή. Το μικρό βιβλιοπωλείο δίνει επίσης στον αναγνώστη την ευκαιρία της συγκέντρωσης και εστίασης στα πιο ουσιώδη, ενώ οι σχέσεις είναι πιο οικείες και φιλικές. Οι αναγνώστες μπορούν να ανταλλάσουν ευκολότερα απόψεις μεταξύ τους και με τον βιβλιοπώλη τους.

Οι συμμετοχές μέχρι τώρα:

4 Books And More (Αιγάλεω), Γνώση (Ιλίσια), Λεμόνι (Θησείο), Little Book (Χαλάνδρι), Little Tree Books & Coffee (Aθήνα), Σπόρος (Κηφισιά), Fagottobooks (Eξάρχεια), Free Thinking Zone (Aθήνα), Ακυβέρνητες Πολιτείες (Θεσσαλονίκη), Βιβλιο… Ιδέες (Θεσσαλονίκη), Κάτι Γίνεται (Θεσσαλονίκη), Mind the Book (Θεσσαλονίκη), Μπαϊρακτάρη Φωτούλα (Θεσσαλονίκη), My Bookstore (Θεσσαλονίκη), MyBookstore.gr (Θεσσαλονίκη), Νους και Γνώση (Θεσσαλονίκη), Ονειροπαγίδα (Θεσσαλονίκη), Παραμυθούπολη (Θεσσαλονίκη), Το Πράσινο Σύννεφο (Θεσσαλονίκη), Βιβλιοτρόπιο (Αγρίνιο), Μια Φορά κι Εναν Καιρό (Δράμα), Βιβλιοπωλείο Μαρνέρη (Σέρρες), Βιβλιοπωλείο 2 (Ξάνθη), Πυργέλη (Ξάνθη), Koukoubook (Χανιά), Παπουτσωμένος Λύκος (Ηράκλειο), Ανεμος (Λάρισα), Γραμμή (Λάρισα), Book And Art (Λέσβος), Madaμαδι (Λέσβος), Κουκίδα (Κόρινθος), Coboo Book Shop Cafe (Αίγιο)

Info

Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων είναι μια πρωτοβουλία της βιβλιοφιλικής σελίδας So little sleeping and so much reading και της κοινότητας μικρών βιβλιοπωλείων LITTLE BOOKSTORES

Αναλυτικά το πρόγραμμα: littlebookstoresday.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter