Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης (Piranhas) (***)

Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης (Piranhas) (***)

Ο 15χρονος Νίκολα και οι φίλοι του ζουν αλήτικα στην κακόφημη περιοχή Σάνιτα της Νάπολη, κάνοντας μικροκομπίνες που τους επιτρέπουν να αγοράζουν φανταχτερά ρούχα, γκάτζετ και σκούτερ.

Το όνειρο της μαφίας κάνει τους νεαρούς ήρωες να διψούν για όπλα και εξουσία, απονέμοντας «δικαιοσύνη» στη γειτονιά τους. Κάποια στιγμή όμως η τραγωδία χτυπάει την πόρτα των σπιτιών τους.

Από τον Ρομπέρτο Σαβιάνο του «Γόμορρα», άλλη μια ιστορία ενηλικίωσης στους κόλπους του μαφιόζικου ονείρου μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Αυτή τη φορά το πρωταρχικό υλικό αντλείται από το μυθιστόρημα του «Η τράτα των παιδιών» (εκδόσεις Πατάκη) όπου και πάλι μια ομάδα νεαρών ηρώων πλάθει ένα «ιδεατό» κόσμο με υλικά το αίμα, τη βία και τη φωτιά. Στην εκδοχή όμως του σκηνοθέτη Κλαούντιο Τζιοβανέζι εκτός της συγγένειας με το αριστοτεχνικό «Γόμορα» υπάρχει και μια οριακή ηρωοποίηση της καθημερινότητας των «αθώων» ηρώων. 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/09/26/5d8cb59f825e633f6908bbf3.pdf

Ευτυχώς γρήγορα ο σκηνοθέτης (έχει γυρίσει κάποια επεισόδια από την τηλεοπτική σειρά «Γκομόρα») ξεμπερδεύει με τις παγίδες της πονηρής αμφισημίας – που πηγάζει κυρίως από τον αυθορμητισμό και τις προθέσεις των παιδιών να κάνουν το καλό- και αναδεικνύει όλη την αθέατη πλευρά του κτήνους. Οι σοκαριστικοί μηχανισμοί της ναπολιτάνικης μαφίας, το συνηθισμένο για την περιοχή βάπτισμα αθώων, μικρών παιδιών στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ, η αψεγάδιαστη απεικόνιση του μικρόκοσμου των ηρώων, η σχέση περιθωρίου-παρανομίας, η απώλεια της αθωότητας είναι μερικά από τα στοιχεία του φιλμ που κατέκτησε την Αργυρή Άρκτο στο τελευταίο φεστιβάλ Βερολίνου. Κυρίως όμως ο Τζιοβανέζι επιλέγει το συγκεκριμένο θέμα για να θίξει την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ εφηβείας και παρανομίας, δίνοντας με συνταρακτικό τρόπο το πως η δεύτερη επηρεάζει τους ασχημάτιστους και αφελείς έφηβους με ένα παραπλανητικό, ψευδορομαντικό και συναισθηματικά επιπόλαιο πλαίσιο αναφοράς.

Γκανγκστερικό δράμα ιταλικής παραγωγής 2019 (105)

Σκηνοθεσία: Κλαούντιο Τζιοβανέζι

Πρωταγωνιστούν: Φραντσέσκο Ντι Νάπολι, Βιβιάνα Απρέα, Αλφρέντο Τουρίτο, Αρ Τεμ, Καρμίνε Πίτσο 



Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter