Η μεγάλη κοροϊδία των συνταξιούχων

Η μεγάλη κοροϊδία των συνταξιούχων

Πόσοι τελικά παίρνουν την «αύξηση», ποιοι παράγοντες την εκμηδενίζουν και παραδείγματα για όλες τις περιπτώσεις

Αν σε κάτι «ακουμπά» η κυβέρνηση ως δεκανίκι για τις διαδοχικές αποτυχίες της, είναι η οικονομία που κατά το κυβερνητικό αφήγημα πηγαίνει καλά. Παράλληλα η αύξηση των συντάξεων αποτελεί προμετωπίδα της κυβερνητικής μαύρης προπαγάνδας για την υποτιθέμενη κοινωνική ευαισθησία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος άλλωστε ο πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα στη συνέντευξη Τύπου-παρωδία έθεσε ψηλά την αύξηση των συντάξεων, στο 7,75%, παραβλέποντας ότι η αύξηση αυτή είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2016 και ότι πρόκειται για αναπροσαρμογή λόγω πληθωρισμού. Μάλιστα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, πρόκειται για μερική αναπροσαρμογή που τελικά κατατείνει αφενός στην κοροϊδία των συνταξιούχων και αφετέρου στη φτωχοποίησή τους, αφού το εισόδημά τους δεν αναπληρώνεται.

Αυτά που μπορούμε να λάβουμε ως δεδομένα είναι τα εξής:

• Οι «αυξήσεις» αυτές είναι κουτσουρεμένες καθόσον υπολείπονται κατά 3% του πληθωρισμού.

• Εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς περί το 1.100.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καθόλου αύξηση ή θα λάβουν ένα αδιάφορο για το εισόδημά τους μικροποσό.

• Εξαιτίας του ΑΚΑΓΕ περίπου 450.000 συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση της τάξης του 4,75%.

• Εξαιτίας της φορολόγησης ακόμη και αυτοί που θα λάβουν αύξηση θα τη δουν (στο τέλος του έτους) κουτσουρεμένη εξαιτίας της μη αναπροσαρμογής του αφορολογήτου.

Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με βάση τη νομοθεσία και πώς τελικά ο Κυρ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει τους συνταξιούχους.

Αφορολόγητο και παράδειγμα

Αυτό που είναι δεδομένο και μη αμφισβητήσιμο είναι ότι η χώρα ζει σε συνθήκες πληθωριστικών πιέσεων.

Οταν λοιπόν αναπροσαρμόζονται οι μισθοί και οι συντάξεις κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αναμορφώνονται και οι φορολογικοί συντελεστές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση: εφόσον η χορηγουμένη αύξηση είναι 7,75% και το αφορολόγητο 8.636 ευρώ, αυτό θα έπρεπε να διαμορφωθεί στα (8.636 x 7,75%) 9.300 ευρώ και το ίδιο και οι επόμενες φορολογικές κλίμακες. Εφόσον αυτό δεν έγινε επέρχεται πρόσθετη παρακράτηση-κλοπή στα εισοδήματα από τις συντάξεις ύψους 1,75%.

Για παράδειγμα: Σύνταξη των 1.000 ευρώ θα έχει αύξηση 77,5 ευρώ x 12 μήνες = 930 ευρώ. Ομως το ποσό αυτό, χωρίς τις αναπροσαρμογές των φορολογικών κλιμακίων, θεωρείται υπερβάλλον και θα επέλθει παρακράτηση 930 ευρώ x 22% = 205 ευρώ ετησίως ή 17 ευρώ μηνιαίως. Επομένως η αύξηση των 77,5 ευρώ μηνιαίως σε ένα συνταξιούχο των 1.000 ευρώ περικόπτεται στα 60,5 ευρώ μηνιαίως. Σε επίπεδο ποσοστού μειώνεται από 7,75% σε 6,05%.

Μερική αποκατάσταση εισοδήματος

Αν κάποιος ασχοληθεί με τα οικονομικά των συνταξιούχων, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για την κοινωνική κατηγορία που φτωχοποιήθηκε βιαίως και αντισυνταγματικώς μέσα στα μνημόνια. Τώρα με τις επιλογές Μητσοτάκη υπερ των καρτέλ σε ρεύμα και υγρά καύσιμα έχουμε μια κρίση κόστους ζωής στην Ελλάδα που δεν την είχαμε δει ούτε στις χειρότερες οικονομικές εποχές. Καθίσταται προφανές ότι η αύξηση αυτή δεν συνιστά αύξηση, παρά αναπροσαρμογή εξαιτίας της ακρίβειας.

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι η ακρίβεια είναι της τάξης του 11% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 (μήνας κανονικότητας, αφού η επέλαση της πανδημίας εκκίνησε τον Μάρτιο). Οι συνταξιούχοι που θα δουν ολόκληρη την αύξηση του 7,75% (υπολογίζονται στο 40% περίπου) στη σύνταξή τους θα είναι φτωχότεροι κατά 5%!

Για παράδειγμα: Ας πάρουμε συνταξιούχο των 1.000 ευρώ, του οποίου το εισόδημα έχει υποτιμηθεί κατά 11% εξαιτίας του πληθωρισμού. Η σύνταξή του έχει μειωθεί στα 890 ευρώ. Με τη χορηγουμένη αύξηση του 7,75% – 1,75% (της φορολόγησης που σε απόλυτα νούμερα είναι 60 ευρώ μηνιαίως) θα λαμβάνει 950 ευρώ. Αρα αυτός ο συνταξιούχος έχει μείωση εισοδήματος λόγω της ακρίβειας κατά 50 ευρώ μηνιαίως. Εύκολα προκύπτει, και με δεδομένο ότι τα είδη ευρείας κατανάλωσης κινούνται με αυξήσεις της τάξης του 20%, ότι το μέγεθος της φτωχοποίησης είναι τουλάχιστον διπλάσιο.

Η κρυφή μείωση της αύξησης

Με βάση την κείμενη νομοθεσία αν η σύνταξη υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, τότε επέρχεται κλιμακωτή παρακράτηση στις συντάξεις ύψους 3-14% λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης – ΑΚΑΓΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σκοπός της Εισφοράς Αλληλεγγύης, που συστάθηκε με τον ν. 3865/2010, είναι η δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση

των κλάδων σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ). Στην πράξη ο ΑΚΑΓΕ λειτουργεί για να καλύψει πιθανά προβλήματα χρηματοδότησης για την πληρωμή κύριων συντάξεων εξαιτίας δημοσιονομικών κωλυμάτων. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι στη ζώνη των 1.300 ευρώ κινούνται περί τις 450.000 συνταξιούχοι. Με αυτό τον τρόπο και επειδή δεν προβλέπεται παράλληλη αναμόρφωση των συγκεκριμένων συντελεστών του ΑΚΑΓΕ, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα είναι φτωχότεροι κατά 8% σε σχέση με το 2020.

Παράδειγμα: Εστω συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.320 ευρώ, η οποία ακριβώς εξαιτίας της ακρίβειας που έφεραν οι πολιτικές υπερ των καρτέλ του Κυρ. Μητσοτάκη έχει υποτιμηθεί κατά 11% (από 1.320 σε 1.175 σε απόλυτους αριθμούς). Αρα το εισόδημά του και κατά συνέπεια η αγοραστική του δύναμη έχουν μειωθεί λόγω της ακρίβειας κατά 145 ευρώ μηνιαίως. Με τη χορηγουμένη αύξηση 7,75% και αφαιρώντας επί της αύξησης το 1,75% της φορολόγησης και το 3% του ΑΚΑΓΕ, ο συνταξιούχος αν συμπεριλάβουμε την ακρίβεια θα κληθεί να ζήσει με 1.225 ευρώ μηνιαίως. Αυτό σημαίνει σε σχέση με τα εισοδήματα του Ιανουαρίου του 2020 (μήνας κανονικότητας) ότι θα πρέπει να ζήσει με μείωση της τάξης των 95 ευρώ στο μηνιαίο εισόδημά του. Εξυπακούεται πως και εδώ ισχύει ότι το μέγεθος της φτωχοποίησης είναι κατά πολύ μεγαλύτερο αν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις στα είδη ευρείας κατανάλωσης.

Κρατήσεις και για την υγεία

Πρόκειται για τεράστια αλλαγή που επιβλήθηκε το 2014. Ο λόγος για τις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων (μέχρι τότε οι συνταξιούχοι δεν κατέβαλλαν εισφορές για τον κλάδο υγείας). Οι πρώτες κρατήσεις των συνταξιούχων ήταν 4%, αλλά μόνο για την κύρια σύνταξη. Ωστόσο το 2015 οι υποχρεώσεις του κράτους μεταφέρθηκαν στους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ ως το 2014 τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές ήταν 3,8 εκατ. ευρώ ενώ του κράτους 1,1 εκατ. ευρώ, σύνολο 4,9 εκατ. ευρώ. Από το 2015 και μετά οι ασφαλιστικές εισφορές ανήλθαν σε 4,7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα του κράτους μειώθηκαν στις 100.000 ευρώ! Πλέον –και ειδικά μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (2016), αντιγραφή του οποίου στα περισσότερα σημεία είναι ο νόμος Βρούτση (2020)– οι συνταξιούχοι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές υγειονομικής περίθαλψης 6% (κυρία και επικουρική) έναντι 2,55% που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι.

Παράδειγμα: Αν λοιπόν κάποιος συνταξιούχος με σύνταξη (κύρια και επικουρική) 1.000 ευρώ λάβει την αύξηση 7,75%, τότε θα λαμβάνει 1.077,5 ευρώ μηνιαίως. Ενώ λοιπόν προηγουμένως κατέβαλλε εισφορές υγειονομικής περίθαλψης της τάξης των 60 ευρώ μηνιαίως, πλέον με τη χορήγηση της αύξησης θα καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 64,65 ευρώ για εισφορές υγειονομικής περίθαλψης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter