Η Μελόνι επιμένει στην τραπεζική εισφορά, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ

Η Μελόνι επιμένει στην τραπεζική εισφορά, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει βάλει στο στόχαστρο την έκτακτη εισφορά που επέβαλε η κυβέρνηση της Ιταλίας στις τράπεζες, προειδοποιώντας ότι ο κλάδος κινδυνεύει να καταστεί πιο ευάλωτος σε μια οικονομική ύφεση και προτρέπει τη Ρώμη να αξιολογήσει προσεκτικά τον αντίκτυπο της εισφοράς.

Αύξηση της έντασης

Η μη δεσμευτική νομική γνωμοδότηση της ΕΚΤ, η οποία δημοσιεύθηκε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη, πρόκειται να εντείνει τις εντάσεις με τη Ρώμη, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί μετά τις απότομες αυξήσεις των ρυθμιστικών επιτοκίων, οι οποίες ανέβασαν το κόστος δανεισμού. Ωστόσο, σε μια συνέντευξη την Τετάρτη το βράδυ, η Ιταλίδα πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάργησης του φόρου, αν και είπε ότι οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν να τροποποιηθούν υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα θα παραμείνουν αμετάβλητα και η εισφορά εξακολουθούσε να αποδίδει κάτι λιγότερο από 3 δισ. ευρώ σε έσοδα που προσδοκώντας προσδοκεί τώρα η Ρώμη. «Εάν πρέπει να γίνουν διορθώσεις, μπορεί να γίνουν, αλλά δεν θέλω να κάνω πίσω», είπε στην κρατική τηλεόραση.

Προειδοποιήσεις

Τα σχόλιά της ήρθαν ώρες αφότου η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι τράπεζες με ασθενέστερα επίπεδα κεφαλαίου ή μικρότερα ιδρύματα που εξαρτώνται περισσότερο από τις παραδοσιακές δανειοδοτικές δραστηριότητες «θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερο ικανές να απορροφήσουν τους πιθανούς καθοδικούς κινδύνους μιας οικονομικής ύφεσης» ως αποτέλεσμα του προτεινόμενου φόρου.

Πρόσθεσε ότι ο ιταλικός φόρος θα μπορούσε επίσης να βλάψει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, μειώνοντας τα αδιανέμητα κέρδη των τραπεζών, περιορίζοντας την ικανότητα δανεισμού τους και περιορίζοντας την ικανότητά τους να δημιουργήσουν κεφαλαιακά αποθέματα για να απορροφήσουν μελλοντικές ζημίες.

Επιβολή και αποπληξία

Η απόφαση-έκπληξη του περασμένου μήνα να επιβληθεί φόρος 40% σε ένα μέρος των καθαρών εσόδων από τόκους των ιταλικών τραπεζών —το περιθώριο μεταξύ των κερδών από τα δάνεια και των καταθετών— ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι. Η είδηση ταρακούνησε τους επενδυτές και οδήγησε τις τραπεζικές μετοχές σε πτώση το επόμενο πρωί.

Επιπρόσθετα στη σύγχυση, προέκυψαν πολλαπλές εκδοχές των λεπτομερειών του προτεινόμενου φόρου, καθώς τράπεζες και επενδυτές επιδίωκαν σαφήνεια. Μετά από σχεδόν 24 ώρες, το υπουργείο Οικονομικών υπαναχώρησε εν μέρει, περιορίζοντας το εύρος της εισφοράς και περιορίζοντας την είσπραξη στο 0,1 τοις εκατό του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών.

Η πρόταση της Ιταλίας ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ στην Ισπανία, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Λιθουανία τον περασμένο χρόνο, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν προκαλέσει παρόμοιες επικρίσεις από την ΕΚΤ.

Υπεράσπιση του μέτρου

Η Μελόνι έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τον εφάπαξ φόρο, ο οποίος είπε ότι ήταν απαραίτητος για τον περιορισμό των «παράνομων κερδών» των δανειστών από την αποτυχία να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, ακόμη και όταν τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν αυξηθεί. Σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτήρισε την κίνηση «φόρο σε αθέμιτο περιθώριο κέρδους».

Γκρίνια από τους τραπεζίτες

Οι τράπεζες αμφισβήτησαν τον φόρο, αμφισβητώντας τη βασική του νομιμότητα. Η Ιταλική Ένωση Τραπεζών δήλωσε στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα ότι η εισφορά παραβιάζει την ιταλική συνταγματική αρχή του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, δεδομένης της «απαλλοτριωτικής φύσης του μέτρου για τον πλούτο της εταιρείας».

Η ένωση υποστήριξε επίσης ότι η σύγκριση των σημερινών περιθωρίων με εκείνα μιας περιόδου όπου τα «επιτόκια κυμαίνονταν γύρω από το μηδέν» δεν ήταν δίκαιη παράμετρος και θα μπορούσε να παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ για τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι «η αναδρομική φύση του φόρου μπορεί να τροφοδοτήσει τις αντιλήψεις για ένα αβέβαιο φορολογικό πλαίσιο και να προκαλέσει εκτεταμένες δικαστικές διαφορές, δημιουργώντας προβλήματα νομικής αβεβαιότητας».

Αν και τα αυξανόμενα επιτόκια ενίσχυσαν τα κέρδη των τραπεζών, επιτρέποντάς τους να αυξήσουν το κόστος δανεισμού πιο γρήγορα από το επιτόκιο που προσφέρουν στους αποταμιευτές, η ΕΚΤ είπε ότι αυτό μπορεί να μην διαρκέσει, καθώς ο κλάδος θα μπορούσε να πληγεί από χαμηλότερους όγκους δανείων και υψηλότερες απώλειες από χρεοκοπίες. υφιστάμενα δάνεια.

Μελέτη των επιπτώσεων

Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας την επιβράδυνση της μεταποίησης και τη μείωση των φορολογικών κινήτρων για την ανακαίνιση κατοικιών. «Η ΕΚΤ συνιστά, προκειμένου να αξιολογηθεί εάν η εφαρμογή του εγκυμονεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, και ιδίως εάν έχει τη δυνατότητα να μειώσει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα και να προκαλέσει στρέβλωση της αγοράς, το διάταγμα να συνοδεύεται από ενδελεχή ανάλυση των πιθανών αρνητικών συνεπειών για τον τραπεζικό τομέα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Αυτή η ανάλυση θα πρέπει να εξετάσει τον αντίκτυπο του φόρου στη «μακροπρόθεσμη κερδοφορία και κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την παροχή νέων συνθηκών δανεισμού και ανταγωνισμού στην αγορά, καθώς και τον πιθανό αντίκτυπό του στη ρευστότητα», πρόσθεσε η ΕΚΤ. Ανέφερε ότι ορισμένοι δανειστές μπορεί να έχουν υψηλότερο καθαρό εισόδημα από τόκους, ενώ χάνουν χρήματα συνολικά, εάν οι κερδοφόρες πράξεις τους υποστούν καθίζηση. Ο φόρος θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει κατακερματισμό του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης «λόγω της ετερογενούς φύσης τέτοιων φόρων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter