Η Μενδώνη «κρύβεται» πίσω από επιτροπή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Μενδώνη «κρύβεται» πίσω από επιτροπή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εφοπλιστές, χορηγοί και φίλοι θα αναλάβουν το τεράστιο έργο της αναβάθμισης, ανάδειξης και υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Με γρήγορες… διαδικασίες που παρακάμπτουν κάθε νομιμότητα – σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν αρμόδιοι αρχιτεκτονικοί και αρχαιολογικοί φορείς – η Υπουργός Πολιτισμού συγκροτεί διυπουργική επιτροπή αφήνοντας αναπάντητα όλα τα ερωτήματα που έχει θέσει και το Documento σε σχετικό ρεπορτάζ. Παράλληλα, επιχειρεί να περιβάλλει με πολιτικό μανδύα το έργο το οποίο όμως θα εκπονηθεί τελικά αποκλειστικά από ιδιωτικούς φορείς. Σύμφωνα με την εισήγηση της Λίνας Μενδώνη, η συγκρότηση Διϋπουργικής Επιτροπής προτάθηκε δεδομένης της «πολυπλοκότητας» του σχεδίου και της ανάγκης για την ταχεία υλοποίηση και τον συντονισμό του συνόλου των μελετών, των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και της ένταξης του όλου έργου στο αστικό περιβάλλον.  Αναρωτιέται κανείς, ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει και πώς θα εργαστεί αυτή η κυβερνητική επιτροπή.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανάρτησε στις 21 Δεκεμβρίου 2021 «σύµβαση δωρεάς» για το ποσό των 650.000 ευρώ µε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) της εφοπλιστικής οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιµού για τη «χρηµατοδότηση εκπόνησης µελέτης αρχιτεκτονικής ιδέας-προσχεδίου για την αναβάθμιση, ανάδειξη και υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τη λειτουργία του σε συνδυασμό με το κτίριο του Ακροπόλ», το οποίο παραμένει κλειστό, και την «πρόβλεψη δυνατότητας επικοινωνίας με το συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου».

Επομένως, η συγκεκριμένη ΑΚΜΕ θα αναλάβει αντί του ελληνικού δηµοσίου να διεξαγάγει τον διαγωνισµό για την αρχιτεκτονική προµελέτη της εξαγγελθείσας υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ένα τεράστιο έργο που αναμένεται να κοστίσει συνολικά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ) και µάλιστα µε κλειστή διαδικασία μεταξύ δέκα αρχιτεκτονικών γραφείων του εξωτερικού.

Πρόεδρος της συγκεκριμένης ΑΜΚΕ –η οποία συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2020 με κεφάλαιο 10.000 ευρώ– είναι ο Θωμάς Δοξιάδης, ο οποίος έχει αναλάβει μεγάλα έργα στην Αθήνα με το γραφείο doxiadis+ με απευθείας αναθέσεις από τον Κώστα Μπακογιάννη και τον Δήμο Αθηναίων, όπως οι παρεμβάσεις στον λόφο του Στρέφη και στην Ακαδημία Πλάτωνος, ο «Μεγάλος Περίπατος», αλλά και το «Experience Park» στο Ελληνικό σε συνεργασία με τη Lamda Development.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για τη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής παρακολούθησης της εξέλιξης του έργου της αναβάθμισης, ανάδειξης και υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η Διϋπουργική Επιτροπή αποτελείται από τους:

1.     Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ως Πρόεδρο

2.     Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης

3.     Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιο για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος

4.     Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος

5.     Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού

Σύμφωνα με την εισήγηση της Λίνας Μενδώνη, η συγκρότηση Διϋπουργικής Επιτροπής προτάθηκε δεδομένης της πολυπλοκότητας του σχεδίου και της ανάγκης για την ταχεία υλοποίηση και τον συντονισμό του συνόλου των μελετών, των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και της ένταξης του όλου έργου στο αστικό περιβάλλον. Η Επιτροπή θα είναι αρμόδια για την παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου, διασφαλίζοντας την άμεση και αποτελεσματική συνεργασία του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων.

Η αναβάθμιση, ανάδειξη και η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του, η οποία εμπεριέχει την διασύνδεσή του με το Ακροπόλ και τη συλλειτουργία του με το συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποτελεί ένα από τα εμβληματικά έργα της κυβέρνησης, τα οποία ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στις Προγραμματικές του δηλώσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter