Η Μενδώνη βγάζει λάδι «χορηγούς» που αφοδεύουν τον πρωθυπουργό κατάμουτρα

Η Μενδώνη βγάζει λάδι «χορηγούς» που αφοδεύουν τον πρωθυπουργό κατάμουτρα

Σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η σπουδή της Λίνας Μενδώνη να απαλείψει κρίσιμα άρθρα του αρχαιολογικού νόμου, εκμεταλλευόμενη με τρόπο -σύμφωνα με την κριτική που της ασκείται- αντισυνταγματικό την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων προκειμένου να προσπεράσει τις απαιτούμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Απόρροια των μεθοδεύσεων της υπουργού Πολιτισμού είναι η εξωθεσμική διαγραφή των άρθρων 66 και 71 του ν. 3028/2002 «για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Το άρθρο 71 ορίζει ότι τα αδικήματα που διαπράττουν αρχαιοκάπηλοι «υπάγονται στην αρμοδιότητα του τριμελούς εφετείου», με τον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών να κρίνει αν θα εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο. Ποιος άραγε επωφελείται από την πρωτοβουλία της κ. Μενδώνη;

Ως προς το άρθρο 66, τα κίνητρα της υπουργού είναι ξεκάθαρα. Η ΕΦΣΥΝ και το Documento είχαν αναδείξει την ύποπτη επιχείρηση ανέλκυσης πιθανώς αρχαίων αντικειμένων στον θαλάσσιο χώρο των Αντικυθήρων από τον Π. Λασκαρίδη, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός ως χορηγός της πρωθυπουργικής οικογένειας που ανάλογα με τις ορέξεις του αφοδεύει -όπως ο ίδιος έχει δηλώσει- τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξ ου και η ζέση της κ. Μενδώνη να ξηλώσει την εξής πρόβλεψη του νομοσχεδίου:

Διαβάστε σχετικά: Είμαι ο χορηγός, κάνω ό,τι θέλω

«Όποιος χωρίς την αναγκαία από το νόμο άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής διενεργεί σε μνημείο, σε αρχαιολογικό χώρο, ή σε ιστορικό τόπο, πράξη από αυτές που αναφέρονται στις διατάξεις των άρθρων 10 παρ. 2 – 4, 13, 14 και 15 τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών (3) ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος διενεργεί πράξη ή δραστηριότητα σε ζώνες προστασίας γύρω από μνημεία ή χώρους, όπως ορίζονται στα άρθρα 15 και 17, κατά παράβαση των όρων και περιορισμών που ισχύουν σε αυτές. Η ίδια ποινή επιβάλλεται σε όποιον χωρίς την αναγκαία από το νόμο άδεια ή καθ’ υπέρβασή της διενεργεί τις πράξεις που αναφέρονται στα άρθρα 42, 43 παράγραφος 1 και 46 παράγραφος 4».

Μάλιστα, τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από το 5ο Ανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, ενώ κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr το τελευταίο διάστημα είχε προκύψει εξέλιξη που μόνο θετική δεν ήταν για τον Π. Λασκαρίδη.

Διαβάστε επίσης: Εισαγγελέας για τον «αρχαιολόγο» εφοπλιστή

«Κρυφός» χορηγός

Υπενθυμίζεται ότι Π. Λασκαρίδης είχε «επιχορηγήσει» την Zeus & Dione κατά το διάστημα που η Μαρέβα Μητσοτάκη συμμετείχε στην εταιρία. Η χρηματοδότηση ήταν ύψους 800.000 ευρώ και έγινε μέσω της εξωχώριας Velvet Success. Συγκεκριμένα, μέσω ανθρώπων που χρησιμοποιεί στις επιχειρήσεις της η οικογένεια φαίνεται να έχει διαθέσει στην τότε εταιρεία της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη Zeus & Dione ποσό περίπου 800.000 ευρώ στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter