Η Μενδώνη χαρίζει €10 εκατ. για την Ακρόπολη σε εργολάβους

Η Μενδώνη χαρίζει €10 εκατ. για την Ακρόπολη σε εργολάβους

Αφού έχει ήδη βάλει ιδιωτικά συνεργεία για τα φαραωνικά σχέδια, κλείνει τώρα με «κρυφή διάταξη» την ΥΣΜΑ με τους εμπειρότερους τεχνίτες

Όποιος έχει ανεβεί στην Ακρόπολη γνωρίζει ότι οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης είναι έργο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), στην οποία ανήκουν και ονομαστοί και ξακουστοί μαρμαροτεχνίτες της Ακρόπολης. Χρόνια εμπειρίας και μεγάλη αγάπη για το περιβάλλον των αρχαιοτήτων οι τεχνίτες και οι εργαζόμενοι της ΥΣΜΑ αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για την πολιτιστική μας κληρονομιά και είναι θησαυρός για το υπουργείο Πολιτισμού και την Ακρόπολη.

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη όμως και οι νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί πάτρωνές της έχουν άλλη άποψη. Αυτό που τους ενδιαφέρει σε όλες τις δραστηριότητες είναι να απορρυθμίσουν και να συκοφαντήσουν το δημόσιο και τις υπηρεσίες του και να τις πουλήσουν ή να τις καταργήσουν για να δώσουν χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η εν εξελίξει επιχείρηση απαξίωσης του ΕΣΥ, π.χ., και το κομμάτι-κομμάτι ξεπούλημα των υπηρεσιών του το αποδεικνύει, όπως και το ξεπούλημα της Εγνατίας Οδού ή της Εθνικής Ασφαλιστικής κ.λπ.

Η υπουργός Μενδώνη με δικαιολογία την πρόσβαση ΑμεΑ στον βράχο της Ακρόπολης υλοποιεί με χορηγία ένα τεράστιο έργο αναμόρφωσης/καταστροφής του τοπίου στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Μέσω αυτού, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει βρει ιδιώτες εργολάβους και το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση της ΥΣΜΑ…

Στα μουλωχτά

Το καταγγέλλει άλλωστε και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, αφού με μια διάταξη σε νόμο που πέρασε απαρατήρητη εξαιρεί τους εργαζόμενους στην ΥΣΜΑ από τις αποσπάσεις. Αποτελεί λεπτομέρεια ότι η ΥΣΜΑ δεν έχει οργανικές θέσεις. Έτσι θα απαξιωθεί σε μια σφραγίδα που κάποια στιγμή θα την πετάξουν.

Παράλληλα με την απόφαση αυτή του ΥΠΠΟΑ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στα ιδιωτικά συμφέροντα για να ξεκοκαλίσουν τα 10 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάπτυξης για αναστηλωτικές εργασίες. Παραδίδει δημόσιο έργο που μπορεί να γίνει από το ίδιο το δημόσιο, το οποίο έχει την απόλυτη εμπειρία και την τεχνογνωσία, σε εργολάβους.

Στημειώνει αναλυτικά ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων:

Την Πέμπτη 30/9 το προεδρείο του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων επισκέφθηκε την Ακρόπολη και συζήτησε με τους συναδέλφους-μέλη του Συλλόγου που υπηρετούν στα συνεργεία της ΥΣΜΑ τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, οι συνθήκες εργασίας στον Βράχο έχουν επιδεινωθεί: οι εργαζόμενοι στοιβάζονται σε χώρους απαρχαιωμένους και ανεπαρκείς μέσα σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, χωρίς μόνιμο ιατρείο, συχνά καλούνται να εργαστούν με αμφιλεγόμενης ποιότητας εργαλεία και υλικά, ενώ υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν τουαλέτες στον ίδιο χώρο με τους χιλιάδες επισκέπτες του Βράχου.

Την ίδια στιγμή η προσπάθεια αποδυνάμωσης της ΥΣΜΑ και απαξίωσης του έργου της και της δουλειάς των συναδέλφων σε αυτήν εντείνεται όχι μόνο με την προνομιακή μεταχείριση που επιφυλάσσει η πολιτική ηγεσία στα ιδιωτικά συνεργεία στα οποία έχουν παραδοθεί τα έργα που εκτελούνται στον Βράχο και στο Παλαιό Μουσείο, αλλά και από αυταρχικές συμπεριφορές με τις οποίες αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως πρόκειται για επιμέρους συγκυριακά προβλήματα που θα μπορούσαν να επιλυθούν σε κάποιο βαθμό με διορθωτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες της διοίκησης ή της πολιτικής ηγεσίας.

Ωστόσο, μια ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα, στα «κρυφά», στον νόμο 4829/2021 (ΦΕΚ 166/Α/10-9-2021) «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις» οδηγεί σε άλλη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου αυτού η ΥΣΜΑ, στην οποία –καθώς δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις– υπηρετούν αποκλειστικά συνάδελφοι με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες, βγαίνει από το καθεστώς εξαίρεσης που ίσχυε μέχρι τώρα για τις αποσπάσεις και το σύνολο του προσωπικού της θα πρέπει, μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2022, να επιστρέψει στις οργανικές του θέσεις! Επισημαίνουμε ότι η εν λόγω εξαίρεση είχε ενσωματωθεί στον ν. 4440/2016 και εν συνεχεία, παρότι δημοσιεύθηκαν άλλοι τρεις νόμοι, οι ν. 4549/2018, ν. 4605/2019 και ν. 4685/2020 με τους οποίους η ΥΣΜΑ παρέμενε στο καθεστώς εξαίρεσης, τελικά σήμερα με τη δημοσίευση του ν. 4829/2021 οδηγείται σε διάλυση.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει την απομάκρυνση από την ΥΣΜΑ του συνόλου του έμπειρου προσωπικού της, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, που εδώ και χρόνια εργάζεται στον Βράχο, και ουσιαστικά τη διάλυση της ΥΣΜΑ!

Η εξέλιξη αυτή φανερώνει πως η προσπάθεια απαξίωσης της ΥΣΜΑ κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την υλοποίηση των έργων αναστήλωσης και συντήρησης στα μνημεία της Ακρόπολης από ιδιώτες εργολάβους και ιδρύματα, όπως στην περίπτωση των διαστρώσεων με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, και όχι από το εξειδικευμένο προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού και την αρμόδια υπηρεσία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που εξαγγέλλεται η συνέχιση του αναστηλωτικού προγράμματος στον Βράχο, για το οποίο έχει μάλιστα εξασφαλιστεί κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στις 11-13 Νοεμβρίου η «7η Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης»!

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς ο ν. 4829/2021 φέρει και την υπογραφή της υπουργού Λίνας Μενδώνη: διάλυση της ΥΣΜΑ και παράδοση των αναστηλωτικών έργων σε ιδιώτες.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων καταγγέλλει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και θα εργαστεί με όλες τους τις δυνάμεις για να τους ανατρέψει.

Μαζί με τους συναδέλφους της ΥΣΜΑ, καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα και σε συστράτευση σε ενιαίο μέτωπο το σύνολο των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, τα πρωτοβάθμια κλαδικά σωματεία και όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, για να σταματήσουμε τη διάλυση της ΥΣΜΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter