Η Μενδώνη αδυνατεί να καταλάβει το σφάλμα της με το κρουαζιερόπλοιο και απειλεί

Η Μενδώνη αδυνατεί να καταλάβει το σφάλμα της με το κρουαζιερόπλοιο και απειλεί

Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την προχειρότητα με την οποία προσέγγισε ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας Υγείας, όπως είναι ο κορονοϊός.

Δύο μέρες μετά και το δημοσίευμα του Documento αναφορικά με το κρουαζιερόπλοιο MSC OPERA το οποίο τέθηκε σε καραντίνα στον Πειραιά, καθώς επιβάτης που είχε ταξιδέψει με αυτό λίγες μέρες πριν το πλοίο ξεκινήσει τα ταξίδι στην Ελλάδα, διαγνώστηκε με κρούσμα κορονοϊού στην Αυστρία, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε μία σχεδόν υβριστική ανακοίνωση που ουσιαστικά επιβεβαιώνει την προχειρότητα ή καλύτερα ανευθυνότητα που προσέγγισε το συγκεκριμένο θέμα.

Αναφέρει λοιπόν η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού: «Όλοι όσοι έχει πιστοποιηθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην περιοχή της Ηλείας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, είναι ταξιδιώτες από τους Αγίους Τόπους ή πρόσωπα, τα οποία συνδέονται με αυτούς». Αυτό είναι σωστό και κανείς δεν είπε ότι τα κρούσματα στην Ηλεία συνδέονται με το κρουαζιερόπλοιο. Αυτό που λέει ξεκάθαρα το δημοσίευμα είναι πως την ώρα που στη γειτονική Ιταλία τα κρούσματα είναι χιλιάδες και οι νεκροί εκατοντάδες και στην Ελλάδα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα η κυρία Μενδώνη έσπευσε στην αρχαία Ολυμπία προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους να μην κάνουν απεργία, ώστε να μην δυσφημιστεί η χώρα. Παρά το γεγονός ότι κάτοικοι και φορείς αντιδρούσαν σε αυτό φοβούμενοι για εξάπλωση του κορονοϊού. Το αποτέλεσμα ήταν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου να κατέβουν στην περιοχή και να επισκεφτούν το χώρο της αρχαίας Ολυμπίας και στη συνέχεια να επισκεφτούν ακόμη τέσσερις περιοχές της χώρας μας. Το Ηράκλειο της Κρήτης, τη Ρόδο, τον Πειραιά και την Κέρκυρα. Με λίγα λόγια η κα Μενδώνη άθελα της νομιμοποίησε το τουρ του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου σε ακόμη τέσσερις περιοχές. Την ώρα που γειτονικές χώρες ακυρώνουν πτήσεις, κλείνουν σχολεία και αθλητικούς χώρους, δεν δέχονται να καταπλεύσουν πλοία (όπως έκανε το Ισραήλ με το MSC OPERA.

Η απαγόρευση των Ισραηλινών

Η ανακοίνωση συνεχίζει όμως με γενικολογίες:

«Η προσπάθεια κατασυκοφάντησης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία επιχειρείται από συγκεκριμένα Μέσα, στερείται οποιουδήποτε ψήγματος αληθείας. Επισημαίνεται ότι, την ώρα του κατάπλου του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου στο Κατάκολο, ήταν παρόντες εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ και της αρμόδιας υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της περιοχής» αναφέρει χαρακτηριστικά. Θα συμφωνήσουμε ότι αυτή ήταν μία σωστή κίνηση, αλλά όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Ηλείας, οι χειρισμοί του ΕΟΔΥ δεν έχουν πάντα το αναμενόμενο αποτέλεσμα, καθώς την περίοδο αυτή οι συνθήκες είναι έκτακτες και το κράτος καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη μη διάδοση του ιού. Χαρακτηριστικό με το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο είναι το γεγονός ότι οι αρχές του Ισράηλ δεν του επέτρεψαν να ελλιμενιστεί, μόνο και μόνο επειδή μετέφερε επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί στη Γένοβα της Ιταλίας όπου ο ιός έχει εξαπλωθεί ραγδαία.

Η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε η κυρία μενδώνη το όλο ζήτημα φάνηκε από τη συνέχεια του ταξιδιού. Την ώρα που οι αρχές του Ισραήλ απαγορεύουν τον κατάπλου το πλοίου, το πλοίο μετά το Κατάκολο επισκέπτεται τη Ρόδο, το Ηράκλειο της Κρήτης και στη συνέχεια τον Πειραιά. Οι επιβάτες όπως ήταν αναμενόμενο κατέβηκαν και περιηγήθηκαν στις πόλεις. Μάλιστα στην Αττική κάποιοι είχαν φτάσει και στην Ακρόπολη. Εκεί λοιπόν ενημερώνονται ότι πρέπει να γυρίσουν πίσω, καθώς επιβάτης που στις 28 Φλεβάρη αποβιβάστηκε από το πλοίο στη Γένοβα, όπου επιβιβάστηκαν οι ίδιοι για να κάνουν την κρουαζιέρα), όταν μετέβη στην Αυστρία διαγνώστηκε με κορονοϊό. Η συγκεκριμένη είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου και αναδείχτηκε και από βρετανικά ΜΜΕ.

Αν αυτό δεν δείχνει προχειρότητα και ανευθυνότητα τι είναι; Μπορούσε η κα Μενδώνη να εγγυηθεί στο Κατάκολο ότι κάποιοι από τους επιβαίνοντες δεν μετέφεραν τον κορονοϊό; Και αν όντως ήταν εκεί η παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ να παραθέσουμε τοπικά δημοσιεύματα στην υπουργό τα οποία αναφέρουν ότι οι αρχές δεν διέθεταν θερμικές κάμερες εντοπισμού τυχόν κρουσμάτων του κορονοϊού.

Απειλές αντί για απαντήσεις

Στη συνέχεια η κυρία Μενδώνη μέσω της ανακοίνωσης απειλεί με αγωγές και μηνύσεις τους ανθρώπους του Τύπου, σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Μία τακτική που ακολουθούν διαχρονικά όλα τα πολιτικά πρόσωπα, όταν ο Τύπος τους ασκεί κριτική.

«Είναι απαράδεκτο, τα συγκεκριμένα Μέσα να εκμεταλλεύονται την ευαισθησία και τη διάχυτη ανησυχία της ελληνικής κοινωνίας. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επιφυλάσσεται για την άμεση άσκηση των νομίμων ένδικων μέσων εναντίον όσων δημιουργούν και αναπαράγουν fake news.Το ψευδές του επιχειρήματος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, κανείς και προσωπικά η Λίνα Μενδώνη, δεν θα διακινδύνευε την υγεία οποιουδήποτε πολίτη, της οικογένειάς της, του περιβάλλοντός της, όπως και τη δική της υγεία» αναφέρει στην ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση η κα Μανδώνη αντί να απειλεί με αγωγές και μηνύσεις, ως πολιτικό πρόσωπο καλό θα ήταν να δει με άλλο μάτι την κριτική που της ασκείται και να αντιληφθεί ότι το θέμα του κορονοϊού χρειάζεται πιο σοβαρή αντιμετώπιση. Την ώρα που γειτονικές χώρες ακυρώνουν πτήσεις, κλείνουν σχολεία και αθλητικούς χώρους, δεν δέχονται να καταπλεύσουν πλοία (όπως έκανε το Ισραήλ με το MSC OPERA), δεν νοείται μία υπουργός να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Διαβάστε επίσης

Η κρουαζιέρα του κορονοϊού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter