Η Μενδώνη επισημοποιεί τη γραμμή… όπισθεν περί «ενοποίησης» Αρχαιολογικού Μουσείου και ΕΜΠ

Η Μενδώνη επισημοποιεί τη γραμμή… όπισθεν περί «ενοποίησης» Αρχαιολογικού Μουσείου και ΕΜΠ

Ένα από τα “έργα” που εξήγγειλε με… ταρατατζούμ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του, ήταν η «επέκταση και ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο», ένα έργο που όπως υποστήριξε «θα αναγεννήσει εξ ολοκλήρου τις γύρω περιοχές αναγεννώντας κυριολεκτικά τα Εξάρχεια, την Πατησίων και την Ομόνοια». Ήταν μια από τις πρώτες εξαγγελίες που μέσα σε λίγες ημέρες… “μαζεύτηκαν πίσω” και αυτό επιβεβαιώνει σήμερα με συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Λίγες μόλις ημέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), που συνεπάγεται τον «εξοβελισμό» της Αρχιτεκτονικής Σχολής από το ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων, τα σχέδια ακυρώθηκαν. Η ματαίωση του έργου συνέβη κυρίως επειδή η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τη συμφωνία, κατά την οποία το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα ορίζει ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σήμερα η κ. Μενδώνη, επιχειρεί να ερμηνεύσει πώς το “ενοποίηση” μετατράπηκε σύντομα σε “συλλειτουργία” : 

«Καμία στιγμή δεν ειπώθηκε ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να επεκταθεί στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πρόθεσή μας είναι οι δύο ιστορικοί οργανισμοί να συλλειτουργήσουν δημιουργώντας έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο. Υπ’ αυτήν την έννοια, ενοποιούνται. Έχουμε το σημαντικότερο μουσείο στο είδος του και την παλαιότερη και ιστορική αρχιτεκτονική σχολή. Όπως έχουμε επισημάνει στις Προγραμματικές Δηλώσεις, η Αρχιτεκτονική Σχολή παραμένει στον χώρο του Πολυτεχνείου, καθώς παράγει υψηλής ποιότητας και δυναμικής πολιτισμό. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επεκτείνεται υπογείως, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους αναγκαίους χώρους προκειμένου να προχωρήσει στη σωστή έκθεση των Συλλογών του και διασυνδέεται υπογείως με το Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. Άλλωστε αυτό το έχω πει ήδη από το 2014. Μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συλλειτουργούν. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο. Οι σχετικές μελέτες αποτελούν χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter