Η Μέρκελ στηρίζει Βέμπερ: Η καρδιά μου ανήκει στον Μάνφρεντ

Η Μέρκελ στηρίζει Βέμπερ: Η καρδιά μου ανήκει στον Μάνφρεντ

Η επιλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλεί, όπως είναι αναμενόμενο, σχόλια και αντιδράσεις και στην πατρίδα του, την Γερμανία.

Χθες ήδη η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, κατά την συνεδρίαση του ΕΛΚ στο Ελσίνκι και μετά την ομιλία της, την οποία οι ομόλογοί της χειροκρότησαν όρθιοι, δήλωσε απευθυνόμενη στον έτερο ενδιαφερόμενο για την υποψηφιότητα, πρώην Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ: «Αγαπητέ ‘Αλεξ, σε ευχαριστώ πολύ για τον αγώνα σου, αλλά ξέρεις, η καρδιά μου ανήκει στον Μάνφρεντ».

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), στην οποία ανήκει και ο κ. Βέμπερ, δήλωσε συγκινημένος για την υποψηφιότητα και πρόσθεσε ότι σκέφτεται ήδη την στιγμή στην κάλπη, όταν θα διαβάζει “Μάνφρεντ Βέμπερ CSU”. «Το δικό μου, μικρό CSU από την Βαυαρία στο ψηφοδέλτιο για την κορυφαία θέση σε όλη την Ευρώπη. Τέτοιες στιγμές δεν έχει κανείς κάθε μέρα», δήλωσε στην Bild και πρόσθεσε ότι ο κ. Βέμπερ μπορεί, με το όραμά του για την Ευρώπη, να πείσει και να γοητεύσει και άλλους, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν τον κ. Βέμπερ να επιδιώκει και την ηγεσία του CSU.

Διαφορετική, όπως είναι αναμενόμενο, είναι η αξιολόγηση της επικεφαλής των Γερμανών Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ, η οποία πιθανότατα θα είναι και η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Πρασίνων για τις ευρωεκλογές, όπως και την προηγούμενη φορά. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Zeit σημείωσε ότι ο κ. Βέμπερ «κοιτάζει προς τα δεξιά» και, όταν ερωτάται, αποφεύγει να απαντήσει αν θέλει τις ψήφους των δεξιών εθνικιστικών κομμάτων της Ευρώπης. «Όποιος δεν λαμβάνει απολύτως ξεκάθαρα αποστάσεις από την δεξιά, για μας δεν πρέπει να εκλεγεί», τόνισε.

Την ίδια ώρα η Süddeutsche Zeitung της Βαυαρίας σημειώνει ότι με την ανάδειξή του ως υποψηφίου του ΕΛΚ, ο κ. Βέμπερ έχει σημαντικές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σε άρθρο γνώμης η Badische Zeitung επισημαίνει ότι ο κ. Βέμπερ διατρέχει τον κίνδυνο να εμφανιστεί αναξιόπιστος κατά την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας, εάν προσπαθήσει να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και ταυτόχρονα επιτρέπει να τον στηρίζει ο Βίκτορ Όρμπαν, δηλωμένος οπαδός της καθοδηγούμενης δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter