Η Μεσόγειος φλέγεται

Η Μεσόγειος φλέγεται

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το σχέδιο στήριξης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους που είχε εξαγγελθεί αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έστειλαν πολεμικά πλοία στα ανοιχτά του Ισραήλ, τα οποία με τις δυνάμεις που ήδη δρουν εκεί συγκροτούν μια συντριπτικά αποτρεπτική δύναμη για την αποφυγή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Παρά ταύτα, οι κινήσεις, απ’ ό,τι καταδεικνύεται, μάλλον οξύνουν περαιτέρω τα πνεύματα στη Μέση Ανατολή.

Τα πλοία

Στην περιοχή της Μεσογείου τρία είναι πλέον τα κύρια πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ που δεσπόζουν. Το νεότερο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ και το μεγαλύτερο στον κόσμο «Gerald R. Ford», το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 75 στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και μαχητικών. Είναι οπλισμένο με πυραυλικό οπλοστάσιο για άμυνα έναντι drones και αεροπλάνων, ενώ διαθέτει εκτοξευτές πυραύλων για άμυνα εναντίον πλοίων. Τα συνοδευτικά πλοία είναι οπλισμένα με διάφορα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων δυνατοτήτων εδάφους – αέρος, εδάφους – εδάφους και ανθυποβρυχίων.

Η ομάδα κρούσης του επίσης πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Dwight Eisenhower» είναι αυτήν τη στιγμή εν πλω προς την ανατολική Μεσόγειο. Το σκάφος μπορεί να αναπτύξει έως και εννέα μοίρες αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών, ελικοπτέρων και αεροσκαφών ικανών για επιχειρήσεις πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης. Οπως το «Gerald R. Ford», το «Eisenhower» ταξιδεύει με υποστηρικτικά πλοία για την άμυνά του από πιθανές επιθέσεις.

Η ναυαρχίδα του 6ου στόλου «Mount Whitney», πολεμικό σκάφος αμφίβιας διοίκησης –ελέγχει επιχειρήσεις σε στεριά και θάλασσα–, έχει αναχωρήσει από το λιμάνι της Γκαέτα στην Ιταλία προς την ανατολική Μεσόγειο. Επί του παρόντος, αποστολή έχει αποκλειστικά να υποστηρίξει τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσης, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν ανακοίνωσε σχεδιασμούς για περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών στην περιοχή. Περιλαμβάνονται η ανάπτυξη συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συστοιχιών πυραύλων Patriot και η τοποθέτηση πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων σε καθεστώς «προανάπτυξης». Ο ακριβής αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων που θα αναπτυχθούν, εκτός από τους 2.000 στρατιώτες που βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή, παραμένει αδιευκρίνιστος. Πάντως η δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού μόνο σε αυτούς τους τρεις σχηματισμούς είναι 12.300 άτομα. Μαζί με τις υπόλοιπες υποστηρικτικές αμφίβιες ομάδες ετοιμότητας Bataan στην Ερυθρά Θάλασσα, καταλαβαίνει κανείς ότι δημιουργείται ένας ασφυκτικός προστατευτικός κλοιός γύρω από το Ισραήλ.

Τρεις στόχοι

Σύμφωνα με στρατιωτικούς ειδικούς, η ανάπτυξη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο εξυπηρετεί τρεις διαφορετικούς σκοπούς:

• Παροχή στρατηγικής υποστήριξης στο Ισραήλ.

• Αποτροπή εμπλοκής των περιφερειακών δυνάμεων προς υποστήριξη της Χαμάς.

• Ανάπτυξη αεράμυνας όταν κριθεί απαραίτητο. Εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε επιθετικό ρόλο. Ομως ο στόχος του κατευνασμού των πνευμάτων μάλλον δεν γίνεται πραγματικότητα, αφού τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ, ακόμη και ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν καταφερθεί εναντίον της ανάπτυξης των αμερικανικών πολεμικών σκαφών, ενώ έχουν απειλήσει ότι δεν θα μείνουν άπραγοι αν οι ΗΠΑ βοηθήσουν το Ισραήλ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter