Η μετάλλαξη Δέλτα και η αύξηση των κρουσμάτων τρομάζει κυβέρνηση και ειδικούς – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Η μετάλλαξη Δέλτα και η αύξηση των κρουσμάτων τρομάζει κυβέρνηση και ειδικούς – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Η κατακόρυφη άνοδος των νέων κρουσμάτων ήδη από το Σαββατοκύριακο αφενός και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε ολόκληρη την Ευρώπη αφετέρου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να βάλει «φρένο» σε ένα τέταρτο κύμα το οποίος βρίσκεται ήδη προ των πυλών σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους.

Ο δείκτης θετικότητας, χθες Κυριακή για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ξεπέρασε το 2% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σημαντική αύξηση παρατηρείται και στη μέση θετικότητα η οποία φτάνει πάνω από το 1,8% κάνοντας την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να βρίσκονται επί ποδός. Για σήμερα Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στις 12:30 με εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας μέσω τηλεδιάσκεψης και με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας με αντικείμενο της σύσκεψης να αναμένεται οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και  η πορεία των εμβολιασμών. Στόχος αποτελεί να ενεργοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο για το θέμα των ελέγχων και του συνωστισμού που παρατηρείται ειδικά σε κέντρα διασκέδασης, αλλά και για να ευαισθητοποιήσουν οι Δήμαρχοι του πολίτες να εμβολιαστούν.

Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει από σήμερα στις μετακινήσεις και στους χώρους ψυχαγωγίας – Όλα τα νέα μέτρα

Οι ειδικοί που ανησυχούν και προβληματίζονται από την εξέλιξη της πανδημίας έχουν κρούσει ήδη το καμπανάκι για το τέταρτο κύμα και την άφιξη του στη χώρα μας. Για τη σοβαρότητα της κατάστασης αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας παρουσιάζοντας μέσω Facebook τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

1) Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα

2) Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα

3) Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξηση, 195% περισσότερα

4) Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότεραΑπό την πλευρά του, ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανης του Ε.Κ.Π.Α και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου υγείας τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά τέταρτου και ισχυρότερου κύματος κορωνοιού ακόμη και εντός Αυγούστου.

Δεν απέκλεισε τη δημιουργία τοπικών εστιών υπερμετάδοσης και επεσήμανε ότι εκεί ίσως θα χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους 18-24 ετών και στη συνέχεια την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών. Οι ηλικίες αυτές, δηλαδή από 18 έως 34 ετών, αφορούν στο 60% των νέων κρουσμάτων.

Πόρτα- πόρτα για τους εμβολιασμούς

«Πόρτα-πόρτα» είναι η εντολή, που έχει δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να διευκολύνει τον εμβολιασμό κατοίκων σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και να αμβλύνει με καμπάνιες ενημέρωσης την απροθυμία και την δυσπιστία των πολιτών. Ήδη ξεκινά από αύριο Τρίτη 6 Ιουλίου στην Κρήτη ο εμβολιασμός κατ’οίκον από κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας με την οργανωτική υποστήριξη των οικείων δήμων, πρωτοβουλία που δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο νέο εγχείρημα προηγούνται οι κάτοικοι των νησιών αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών, που έχουν δυσκολίες στη μετακίνηση. Ήδη οι Δήμοι απομακρυσμένων περιοχών έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν τα ονόματα όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν, ώστε να προωθηθεί η διαδικασία και να γίνει ο υπολογισμός των απαιτούμενων δόσεων.

Στο μεταξύ όμως αναμένεται και το κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα θέλουν να συμμετάσχουν στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, είτε πηγαίνοντας στα σπίτια των συμπολιτών μας είτε ακόμη και στα ιατρεία τους όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

 

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter