Η μέθοδος που μπορεί να απαλλάξει τους δρομείς από τη γαστρεντερική δυσφορία

Η μέθοδος που μπορεί να απαλλάξει τους δρομείς από τη γαστρεντερική δυσφορία

Όπως οι πόνοι σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, έτσι και η γαστρεντερική δυσφορία και τα αέρια μπορεί να είναι ένα ανεπιθύμητο -αλλά πολύ κοινό για τους δρομείς και τους αθλητές αθλητάτων αντοχής- σύμπτωμα.

Ωστόσο μια νέα μελέτη πάνω στο ζήτημα δείχνει ότι ένας ορισμένος τύπος διατροφής μπορεί να βοηθήσει.

Πρόσφατα, η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Διεθνούς Εταιρείας Αθλητικής Διατροφής και όπως προκύπτει εξέτασε τα σχετικά με την άσκηση θέματα αλλά και τα δυνητικά ευεργετικά αποτελέσματα της δίαιτας με χαμηλούς δείκτες ολιγοσακχαρίτη, δισακχαρίτη, μονοσακχαρίτη και πολυόλες – μια δίαιτα δηλαδή που ονομάζεται FODMAP.

Πέντε ενοχλητικά πράγματα που συμβαίνουν σε όσους τρέχουν

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι το να ακολουθείς μια διατροφή FODMAP είναι ευεργετική για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Έτσι, οι ερευνητές προσπάθησαν να δουν αν μια τέτοια δίαιτα θα μπορούσε να βοηθήσει και τους αθλητές.

Τι είναι;

Οι δίαιτες FODMAP αποτελούνται από τροφές με υδατάνθρακες βραχείας αλύσου που βρίσκονται σε όσπρια όπως τα ρεβύθια και οι φακές, στο σιτάρι και η σίκαλη, στα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λακτόζη, στα φρούτα όπως το αχλάδι και το μήλο, στα κρεμμύδια, στα καρύδια αλλά και στα τεχνητά γλυκαντικά.

Οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες μπορούν να αντιμετωπίσουν διαφόρων ειδών πεπτικά προβλήματα που μπορεί να γίνουν χρόνια, όπως το φούσκωμα και οι κράμπες στο στομάχι.

Οι ερευνητές εξέτασαν 16 εθελοντές, στους οποίους χορηγήθηκε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας ή υψηλής περιεκτικότητας FODMAP για επτά ημέρες, ακολουθούμενη από μια εβδομάδα που μπορούσαν να φάνε ό,τι θέλουν και στη συνέχεια ξανά μία εβδομάδα FODMAP αντίστοιχα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατροφή FODMAP σε μικρές ποσότητες βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα που έχουν να κάνουν με πεπτικά ζητήματα. Ο Τζάστιν Ρόμπερτς ωστόσο, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη συγγραφή της μελέτης, τόνισε πως τα ενδεχόμενα οφέλη είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένα.

«Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να μειωθεί το φούσκωμα ή οι κράμπες. Σε άλλους η ναυτία. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως το προηγούμενο ιστορικό συμπτωμάτων και τον τύπο της διατροφής», τονίζει ο Ρόμπερτς που τονίζει πως μια διατροφή FODMAP μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την κοιλιά σας αλλά και τον εγκέφαλό σας!

«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι ανέφεραν βελτιωμένη αντίληψη της άσκησης, η οποία μπορεί να είναι σημαντική κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης γυμναστικής», ανέφερε στο runnersworld.

Προσέχουμε

Προφανώς, μερικές από τις τροφές που εντάσσονται στην κατηγορία «FODMAP» είναι εξαιρετικά υγιείς, όπως για παράδειγμα το γιαούρτι που περιέχει προβιοτικά. Υπάρχουν και άλλες που στους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το έντερό τους, ίσως και να δημιουργούν προβλήματα πριν από προπονήσεις ή αγώνες, όπως για παράδειγμα τα ρεβύθια ή κάποια φρούτα.

Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να τις βγάλουμε από τη ζωή μας, απλώς πρέπει αν προσέχουμε τις ποσότητες για να αποφύγουμε το δυσάρεστο σύμπτωμα του φουσκώματος.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter