Η μέθοδος (του μπαταχτσή) Γκρόνχολμ

Η μέθοδος (του μπαταχτσή) Γκρόνχολμ

Ενώ στο πρόγραμμα της ΝΔ –όπως παραδέχτηκε και ο Χατζηδάκης– περιλαμβάνονται οι δουλεμπορικές ρυθμίσεις της εργασίας, δηλαδή «αίμα, πόνος, δάκρυα και ιδρώτας» (κατά τη γνωστή «υπόσχεση» που έδωσε στην πολεμική του ομιλία ο Ουίνστον Τσόρτσιλ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιθέτως παρουσιάζει το άσπρο μαύρο με τη μόνη μέθοδο που γνωρίζει και ξεδιπλώνεται στο τρίπτυχο «ψέμα, βλακεία, δειλία».

Στην τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου (με τον ψευδεπίγραφο τίτλο) «Προστασία της εργασίας» γίναμε μάρτυρες της ακραίας πολιτικής απάτης, της κατασυκοφάντησης των εργαζομένων και της ανίκητης δύναμης που περικλείεται στην αμετακίνητη βλακεία.

Ακούσαμε και δεν πιστεύαμε στ’ αυτιά μας:

Είπαν: «Ο κόσμος αλλάζει με μεγάλους ρυθμούς. Σας ακούω να υπερασπίζεστε τη μεταρρύθμιση του 1982 και δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατόν να μιλάτε με τους ίδιους όρους 40 χρόνια μετά».

Δεν είπαν: Η «μεταρρύθμιση» του 2021 μας γυρίζει στο 1887.

Είπαν: «Οι απεργίες γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών, με κανόνες της ζούγκλας».

Δεν είπαν: Η διευθέτηση του τρόπου για να απεργήσουν οι εργαζόμενοι καθιστά την απεργία αδύνατη και τους απεργούς παράνομους, γιατί ο συνδικαλισμός είναι «δημοκρατικός» όταν δεν υπάρχει και οι απεργίες καλοδεχούμενες όταν δεν γίνονται.

Είπαν: «Oσοι αμφισβητούν το νομοσχέδιο είναι οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης».

Δεν είπαν: Συντήρηση ονομάζουν τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα και καθήλωση θεωρούν την αμειβόμενη εργασία.

Είπαν: «Ποιοι είμαστε εμείς που θα πούμε στον εργαζόμενο ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνος του το καθεστώς εργασίας και την αμοιβή του με τον εργοδότη του, αλλά χρειάζεται τη μεσολάβηση κάποιων συνδικαλιστών; Και ότι δεν θα αμείβεται ανάλογα με τις ικανότητες και την προσφορά του, αλλά με βάση τον μισθό που διαπραγματεύτηκαν άλλοι;»

Δεν είπαν: Ο εργοδότης γίνεται ανεξέλεγκτος χωρίς τα εργατικά συνδικάτα.

Είπαν: «Ο νόμος φέρνει εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης».

Δεν είπαν: Ναι, αλλά διευκολύνει την απόλυση και για τους δύο.

Είπαν: «Είναι μύθος ότι καταργείται το 8ωρο. Oποιος το λέει καταργεί την ελληνική γλώσσα, γιατί η προστασία του 8ώρου αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου».

Δεν είπαν: Ασφαλώς δεν το καταργεί. Παραμένει ενταγμένο στο… δεκάωρο.

Είπαν: «Αν θέλατε να ασκήσετε κριτική στον Κωστή Χατζηδάκη, θα μπορούσατε να πείτε ότι στην ουσία εφαρμόζει αυτά που είχε πει ο Μιχαήλ Μπακούνιν. Δηλαδή βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας, αποδίδει στην εργασία αυτό που της οφείλεται δίκαια και αποδίδει ασφάλεια, άνεση και αναψυχή».

Δεν είπαν: (Εδώ δεν μιλάς. Σηκώνεις τα χέρια ψηλά).

Λέξη δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα «θαλασσοδάνεια» της ΝΔ, τα οποία ξεπερνούν τα 340 εκατ. ευρώ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον αποκάλεσε τον «μεγαλύτερο μπαταχτσή της πολιτικής ζωής».

Απαντήσεις έδωσε στα αφεντικά του, τον ΣΕΒ και τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Aλλωστε προστάτευσε την εργασία, όπως ο δολοφόνος στα Γλυκά Νερά το θύμα του, αφού κατά τη Μάνδρου:

«Ναι, αλλά δεν την τεμάχισε! Δεν του το επέτρεπε η συγκρότησή του».

Προφανώς είναι ιδιοκτήτες της χώρας. Προφανώς ο Μητσοτάκης είναι ο Λουδοβίκος ΙΔ´ που διακήρυττε «το κράτος είμαι εγώ». Αν επισκεφθείτε το σάιτ ypes.gr θα διαβάσετε: «ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται ένα αδιαφανές σύστημα πολιτογράφησης χωρίς κριτήρια». Στο σάιτ του υπουργείου, όχι του Μάκη

Πύθιος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter