Η «Μηδενική Ανοχή» κατηγορεί τη ΝΔ για «σπέκουλα» στην πλάτη των αναπήρων

Η «Μηδενική Ανοχή» κατηγορεί τη ΝΔ για «σπέκουλα» στην πλάτη των αναπήρων

Με ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook η κίνηση χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή» κατακεραυνώνει τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της στο θέμα με αφορμή το θέμα του Στέλιου Κυπουρόπουλου.

«Το αποκορύφωμα είναι η πρόταση μομφής προς το πρόσωπο του Πολάκη από τη ΝΔ, που τις επόμενες μέρες όπως ανακοίνωσε, θα καταθέσει. Πρόταση μομφής για ποιο πράγμα ακριβώς; Αναρωτιόμαστε», αναφέρει συγκεκριμένα. Σημειώνει επίσης  πως το κείμενο «δεν αποτελεί υπερασπιστική γραμμή του Πολάκη ή της κυβέρνησης. Γνωρίζουμε ότι οι θεσμοποιημένες πρακτικές της κοινωνίας μάς καθιστούν μη ισότιμα μέλη. Η σπέκουλα όμως που στήνει η ΝΔ στην πλάτη της πολυπληθούς ομάδας των αναπήρων θα βρει την μηδενική ανοχή μας.»

Ακολουθεί όλη η ανάρτηση:

«Αυτές τις μέρες, σχεδόν όλη η Ελλάδα μιλάει για την αναπηρία, πράγμα που φυσικά εμείς δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστο. Γιατί είναι, βέβαια, σημαντικό που η ελληνική κοινωνία και οι Έλληνες πολιτικοί άρχισαν να μιλάνε για την αναπηρία, αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε και να αναλύσουμε και το «πώς» μιλάνε για την αναπηρία, καθώς δείχνει πολλά για τις πραγματικές απόψεις που υποβόσκουν για τον αναπηρικό χώρο αλλά και τη συνακόλουθη αποδοχή ή μη των απόψεων αυτών από τους ίδιους τους ανάπηρους και την ευρύτερη κοινωνία.

Για όσους/όσες δεν γνωρίζουν, ας πούμε δυο λόγια για το πώς ξεκίνησε όλο αυτό:

Στις 21 Απριλίου, ο συνανάπηρος υποψήφιος Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος έκανε μια δήλωση από το λογαριασμό του στο twitter. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Δεν θέλησα ποτέ μόρια, #επιδόματα, #χάρες. Ίσες #ευκαιρίες διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει».

Σύντομα ένα κύμα θετικών και αρνητικών αντιδράσεων από τον κόσμο, ξεκίνησε απέναντι σε αυτή τη δήλωση, στο οποίο ο Κυμπουρόπουλος δεν έδινε καμία απάντηση, μέχρι τη στιγμή που ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης του γράφει, επίσης μέσω twitter:

«Αν διεκδικούσες ΙΣΕΣ ευκαιρίες κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β στο ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο, όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι: (όπως δικαιούσουν ως ΑΜΕΑ) ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑ να λες αυτά που λες!!!» Και από κάτω παρέθεσε και το ΦΕΚ διορισμού του υποψήφιου ευρωβουλευτή Κυμπουρόπουλου σε προσωποπαγή θέση.

Μετά από αυτή την τοποθέτηση, αρχίζει το «πανηγύρι» της δήθεν ευαισθησίας, της υποτίμησης του αναπηρικού χώρου και των αναπήρων, της απαξίωσης των αγώνων μας και ένα παιχνίδι μικροπολιτικής ξεκινά από τη ΝΔ στις πλάτες του Στέλιου και κατ’ επέκταση στις πλάτες όλων των αναπήρων. Ένα σωρό κόσμος, λοιπόν, από τη ΝΔ, θίχτηκε για την επίθεση του Πολάκη απέναντι στον Στέλιο και έσπευσε να τον υπερασπιστεί. Παρακάτω, σας παραθέτουμε την πλευρά της «υπεράσπισης». Μην ξαφνιαστείτε όσοι είστε κάπως «υποψιασμένοι» και ενήμεροι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των αναπήρων, προφανώς η κοινή γνώμη ΑΥΤΟ το θεωρεί υπεράσπιση:

• Ξεκινάμε με μια δήλωση του ίδιου του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία, σημειωτέον, έγινε ΠΡΙΝ ξεκινήσει το «πανηγυράκι», ο οποίος, με εμφανή πολιτική σκοπιμότητα, από την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Στέλιου Κυμπουρόπουλου έσπευσε να δηλώσει πως στηρίζει την υποψηφιότητα αυτού γιατί πάρα τη βαριά του αναπηρία (βλάβη θέλει να πει) τα κατάφερε και σπούδασε και αρίστευσε. Η δήλωση αυτή κουβαλάει όλα τα στοιχεία που είναι συνώνυμα της βαθιάς υποτίμησης, της σπέκουλας και της αλλοίωσης του κοινωνικού ρόλου του υποψήφιου του. Στο ίδιο πνεύμα, συνέχισε λέγοντας πως αυτός υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Στέλιου, ενώ ο Τσίπρας του Κόκκαλη, που είναι συνώνυμο της διαπλοκής. Δηλαδή ο ανάπηρος κατατάσσεται στο απυρόβλητο, γιατί λόγω της βλάβης του είναι ανίκανος να διαπράξει κάτι παράτυπο και παράνομο ή ένας ανάπηρος δεν είναι ικανός να ασκήσει ακραίες πολιτικές ακόμη και για τον χώρο της αναπηρίας (π.χ. να μη θέλει επιδόματα).

• Στη συνέχεια, ΜΕΤΑ τα εν λόγω tweets, η ΝΔ υπονοεί διαρκώς πως η επίθεση αυτή έγινε, όχι σε έναν οποιονδήποτε ανάπηρο (θνητό) αλλά σε έναν ανάπηρο ήρωα, πατριώτη, που πάλεψε ως αριστούχος μαθητής να σηκώσει την ελληνική σημαία. Εδώ, για εμάς, ξεκινάει ένα πολύ σοβαρό ολίσθημα. Το πρότυπο του ανάπηρου ήρωα και της προσωπικής τραγωδίας (θυματοποίησης) είναι κάτι που, διεθνώς, το προοδευτικό κίνημα και οι χειραφετημένοι ανάπηροι που έχουν δομημένη ταυτότητα, αποστρέφονται. Τα δικαιώματα των αναπήρων δεν ορίζονται βάση καμίας αριστείας σε έναν πολιτισμένο κόσμο, μιας και μιλάμε για πολιτικά ολισθήματα. Όλοι οι ανάπηροι, ανεξαρτήτως προσωπικής ανέλιξης και ανάδειξης ή ακόμη και πατριωτισμού, όπως εθνικιστικά αρέσκεται η ΝΔ να ορίζει τον πατριωτισμό, είναι πολίτες αυτής της χώρας και έχουν δικαίωμα ισότιμης (όχι ίσης, δηλαδή ίδιας) μεταχείρισης και ισότιμων ευκαιριών. Κρατηθείτε γιατί ακολουθούν περαιτέρω δηλώσεις που «υπερασπίζουν» τον ανάπηρο υποψήφιο Ευρωβουλευτή.

Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής ΝΔ: «Ας επιτεθεί σε έναν άνθρωπο που στέκεται στο ίδιο ύψος με αυτόν». Άρα, ο Στέλιος και ο κάθε κινητικά ανάπηρος αποτελεί υποδεέστερο αντίπαλο του Παύλου Πολάκη, όχι για τις πολιτικές του θέσεις, αλλά λόγω του ανθρωπομετρικού προτύπου που παρεκκλίνει από τη νόρμα. Συνεπώς, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, από τη θέση του αμαξιδίου και εξαιτίας της βλάβης του, δεν βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τον Πολάκη και αυτό τον κατατάσσει αυτόματα σε μη ικανό αντίπαλο. Αποτέλεσμα αυτού του σκεπτικού ήταν η εμφάνιση διαφόρων σκίτσων με τον Κυμπουρόπουλο στη θέση του ανίκανου να αντιδράσει/απαντήσει/αντεπιτεθεί, στη θέση του θύματος…

• Με πιο εξωφρενικό το κατάπτυστο σκίτσο-γελοιογραφία του Ηλία Μακρή από την Καθημερινή. Σε αυτό βλέπουμε στο βάθος τον Παύλο Πολάκη, σαν πυγμάχο εντός του αγωνιστικού ρινγκ, να του κάνει αέρα με μια πετσέτα ο Αλέξης Τσίπρας, και στην απέναντι πλευρά του ρινγκ, προς την πλευρά μας, με γυρισμένη την πλάτη προς τα εμάς, ώστε να φαίνεται ΜΟΝΟ το αμαξίδιο και ΟΧΙ το πρόσωπο, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Η σημειολογία αυτού του σκίτσου είναι κατάπτυστη, γιατί αποκρύπτοντας το πρόσωπο του Στέλιου, προσπαθεί να συνδέσει μέσω του αναπηρικού αμαξιδίου όλες και όλους εμάς τις ανάπηρες/ους. Αποσυνδέει, λοιπόν, το γεγονός ότι η απάντηση του Πολάκη δόθηκε στη συγκεκριμένη δήλωση του υποψήφιου Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου, και προσπαθεί να υπονοήσει ότι ο Πολάκης και ο Τσίπρας επιτίθενται συνολικά στην αναπηρία. Πρόκειται δηλαδή για ένα σκίτσο «υπεράσπισης» που αναπαράγει, χωρίς ίχνος ενδοιασμού, τον οίκτο μέσα από τον ρατσιστικό μύθο της αναπηρικής δυστυχίας του «αδύναμου» ανάπηρου που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της ΝΔ για Πολάκη: «Έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ, μεγαλύτερος βάρβαρος, ανάγωγος και αναίσθητος Υπουργός δεν πρέπει να έχει υπάρξει σε Κυβέρνηση Δυτικής Χώρας, μία Εθνική ντροπή!» Στο έπος υπεράσπισης του Κυμπουρόπουλου και των αναπήρων (; ) είναι και η δήλωση του «ευαίσθητου» Άδωνι Γεωργιάδη. Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε, ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να υπερασπιστεί τους ανάπηρους, ο Άδωνις που ως υπουργός υγείας θα μείνει αξέχαστος από όλα τα ανάπηρα άτομα για τις οριζόντιες περικοπές των εργαλείων αξιοπρέπειας μας (προθετικά μέλη, αμαξίδια, κηδεμόνες κ.λπ.). Με αυτόν τον Άδωνι συμπορεύεται ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και πιστεύει τι; Πως θα του βάλει πλάτες (επειδή αυτός είναι «άριστος» ανάπηρος) για να καταφέρει να φέρει στην Ελλάδα την πολύ σημαντική ανεξάρτητη διαβίωση;

Νίκος Μιχαλολιάκος, γενικός γραμματέας της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή: «Οι συκοφάντες λένε ότι αυτά που είπε ο Πολάκης τα λένε… Χρυσαυγίτες. Όχι μόνο δεν τα λέμε, αλλά έχουμε δίπλα μας και Συναγωνιστές ΑΜΕΑ. Για την δήλωση Πολάκη ενάντια σε έναν υπερήφανο μαχητή της ζωής που σήκωσε ψηλά την Σημαία μας, τον ιατρό Κυμπουρόπουλο μια λέξη μόνο: Ντροπή!» Έτσι. Ο απόλυτος εξευτελισμός για το χώρο της αναπηρίας. Δήλωση υποστήριξης απέναντι στον «άριστο» και πάνω απ’ όλα πατριώτη, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, που έκανε αγώνα για να κουβαλήσει την ελληνική σημαία, από τον Έλληνα φύρερ. Από την εγκληματική οργάνωση που μέσα από την ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΤΕΡΥΓΑ, διαμήνυε κείμενα ευγονικής του Πρεβόστ που αποτύπωναν το πρόγραμμα στείρωσης και ευθανασίας για τα ανάπηρα άτομα ή τα «ελαττωματικά» πλάσματα που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η φύση θα τα είχε καταδικάσει σε θάνατο. Αυτό δεν έθιξε κανέναν από τη ΝΔ; Γιατί κανένας, ούτε και ο ίδιος ο Στέλιος, δεν βγήκε δημόσια να απορρίψει τη δήλωση υποστήριξης από κάποιον που πιστεύει στην εξόντωση των αναπήρων, δηλώνοντας μάλιστα θρασύδειλα πως στο κόμμα του έχει και αυτός Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.

Αυτά αρκούν. Το διαδίκτυο βρίθει από τέτοιες απαξιωτικές για τους ανάπηρους δηλώσεις, αλλά ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο συνανάπηρός μας, δε βγήκε να αντιτεθεί σε καμία από αυτές.

Αντιθέτως, επιτρέπει και στηρίζει μάλιστα με δηλώσεις του, τον αρχηγό του κόμματος που εκπροσωπεί, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να στήνει μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του αναπηρικού χώρου.

Το αποκορύφωμα είναι η πρόταση μομφής προς το πρόσωπο του Πολάκη από τη ΝΔ, που τις επόμενες μέρες όπως ανακοίνωσε, θα καταθέσει. Πρόταση μομφής για ποιο πράγμα ακριβώς; Αναρωτιόμαστε.

Αν η πρόταση μομφής είναι για την ανηθικότητα του Πολάκη απέναντι στον ανάπηρο Στέλιο και υπέρ της προάσπισης των δικαιωμάτων των αναπήρων, όπως θέλετε να μας πείσετε, τότε γιατί δεν είδαμε αντίστοιχη αντίδρασή σας στο παρελθόν σε πολύ σοβαρά θέματα;

Πού ήταν η πρόταση μομφής όταν με υπουργό υγείας τον Λοβέρδο το 2011, επί ΠΑΣΟΚ, είδαμε από την ΕΡΤ και το BBC τους 72 ανάπηρους στα Λεχαινά να είναι μέσα στα κλουβιά και δεμένοι με ιμάντες;

Γιατί δεν αποπέμψατε από το κόμμα σας τον Άδωνι Γεωργιάδη όταν έφερε την πρόταση των οριζόντιων περικοπών στα εργαλεία αξιοπρέπειας επιβαρύνοντας τον ανασφάλιστο με χρόνια βλάβη που ήταν προς διερεύνηση και δεν είχε περάσει από ΚΕΠΑ με το δυσβάσταχτο κόστος των εξετάσεων προς διερεύνηση;

Γιατί δεν αποπέμψατε τον Ι. Φωτήλα, βουλευτή της ΝΔ όταν ρατσιστικά δήλωνε για το διορισμό του υποδιοικητή του Ευαγγελισμού: «Ξέρετε τι σημαίνει 92% αναπηρία; Σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγαίνει από το σπίτι του ο άνθρωπος». Κατά τη γνώμη του, με 92% αναπηρία όχι μόνο δεν πρέπει να εργάζεται κάποιος και να αμείβεται και για την εργασία του, αλλά ούτε καν να βγαίνει από το σπίτι του! Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε, τι κάνει ο Στέλιος σε αυτό το κόμμα;

Πού είναι η δημόσια σύσταση-παρατήρηση αποστροφής απέναντι στα στιγματιστικά για την αναπηρία «πολιτικά επιχειρήματα» που προ μερικών μηνών ο πρόεδρος την ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποίησε λέγοντας αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών πως: όποιος ψηφίζει ναι, γίνεται δεκανίκι, ενός ανάπηρου συστήματος εξουσίας που θέλει να σέρνει μαζί του και τη χώρα; Πού είναι δηλαδή η αποστροφή σας απέναντι σε μια επιχειρηματολογία που στηρίζεται σε βαθιά στιγματιστικά κατάλοιπα που θέλουν τα εργαλεία της αξιοπρέπειας των αναπήρων να ταυτίζονται με την αρνητικά φορτισμένη λέξη «δεκανίκια», την αναπηρία να ταυτίζεται με την ανικανότητα, και την εικόνα του ανάπηρου που σέρνεται με δεκανίκια αντί για τον ανάπηρο που ζει με αξιοπρέπεια;

Πόση υποκρισία σε βάρος του αναπηρικού χώρου θα δείξετε ακόμη; Η πρόταση μομφής αποτελεί μομφή απέναντι στα πραγματικά ζητήματα της αναπηρίας με τα οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ ασχοληθήκατε πραγματικά, παρά μόνο και πάντα σε συνάρτηση με το κόστος, είναι μομφή απέναντι στην αξιοπρέπεια όλων των αναπήρων!

Οι ανάπηροι δεν είμαστε και δε θα γίνουμε «μαϊμούδες» στο τσίρκο των πολιτικών σκοπιμοτήτων σας, με όχημα έναν ανάπηρο υποψήφιο!

Τα δικαιώματά μας δεν θα γίνουν ένα νεοφιλελεύθερο παιχνίδι.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων

ΥΓ: Πριν προστρέξουν οι καλοθελητές του ακτιβισμού του πληκτρολογίου εξηγούμαστε: Το κείμενο μας δεν αποτελεί υπερασπιστική γραμμή του Πολάκη ή της κυβέρνησης. Γνωρίζουμε ότι οι θεσμοποιημένες πρακτικές της κοινωνίας μάς καθιστούν μη ισότιμα μέλη. Η σπέκουλα όμως που στήνει η ΝΔ στην πλάτη της πολυπληθούς ομάδας των αναπήρων θα βρει την μηδενική ανοχή μας.»

https://www.facebook.com/mideniki.anoxi/photos/a.172028499524168/2354368064623523/?type=3&theater

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter