Η Moderna σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια mRNA εναντίον άλλων ασθενειών

Η Moderna σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια mRNA εναντίον άλλων ασθενειών

Η Moderna έχει βάλει στα σκαριά της ένα σχέδιο που θα της επιτρέψει να χρησιμοποιήσει τη τεχνολογία mRNA εναντίον ασθενειών όπως η εποχική γρίπη, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο HIV. Κυνηγώντας παράλληλα το κέρδος, ξεχνώντας βέβαια ότι το κράτος είναι εκείνο που τις υποστηρίζει. 

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία πριν από την έλευση του SARS-CoV-2 ήταν μία άγνωστη νεοφυής επιχείρηση έως την εκρηκτική της άνοδο εξαιτίας της πανδημίας και των εμβολίων. Τώρα η αξία της ξεπερνάει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κολοσσούς όπως η γερμανική Bayer AG. Μόνο για το 2021 η Moderna έχει τη παραγωγική δυνατότητα παράδοσης ενός δισεκατομμυρίου εμβολιαστικών δόσεων, κερδίζοντας 19 δισεκατομμύρια δολάρια στη πορεία. 

Βέβαια, η ίδια η εταιρεία εμφανίζεται ως μία επιτυχημένη αυτοδημιούργητη εταιρεία. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Το περιοδικό Forbes δημοσιοποίησε ότι το εμβόλιο αναπτύχθηκε από Αμερικάνους επιστήμονες του δημοσίου και χρηματοδοτήθηκε από το κράτος. Συνολικά 1 δισεκατομμύριο δολάρια χορηγήθηκαν απευθείας και 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια ως προκαταβολή για τις πρώτες 100 εκατομμύρια δόσεις.

Για τον Εκτελεστικό Διευθυντή Στέφαν Μπανσέλ, το εμβόλιο κατά της Covid είναι απλώς η αρχή. Ο ίδιος, θεωρεί ότι θα συγκροτηθεί μία μεγάλη βιομηχανία που θα είναι ικανή να αντιμετωπίζει τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο έως και τις σπάνιες γενετικές ασθένειες. Η Moderna αυτή τη στιγμή διαθέτει φάρμακα, τα οποία βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές στις παραπάνω κατηγορίες. Ο κύριος στόχος αυτή τη στιγμή για την εταιρεία είναι ένα εμβόλιο που θα ασφαλίζει τον οργανισμό τόσο για την Covid, όσο και για την εποχική γρίπη, κατοχυρώνοντας παράλληλα τη θέση της εταιρείας στην αγορά των φαρμάκων.

Επιπλέον, η Moderna επιχειρεί να αναβαθμίσει τα εμβόλια που έχει δημιουργήσει για τη Covid. Απαλείφοντας την ανάγκη της περίπλοκης συντήρησης του εμβολίου ενόσω προσπαθεί να μειώσει τις παρενέργειες που προκαλούν τα εμβόλια, όπως η κούραση, ο πονοκέφαλος και μυϊκός πόνος. Ταυτόχρονα, ερευνά τις δυνατότητες κατασκευής μίας ενδεχόμενης επαναληπτικής δόσης. 

Ο Μπανσέλ πιστεύει ότι σε λίγα χρόνια η εταιρεία του θα έχει 60 φάρμακα και εμβόλια σε δοκιμές. Εάν όλα λειτουργήσουν όπως ελπίζει, η τεχνολογία mRNA εφευρίσκει εμβόλια και φάρμακα όπως δημιουργείται ένα λογισμικό.

Πάντως, οι πόροι, οι υποδομές και η εκπαίδευση του προσωπικού είναι αποτέλεσμα της αμέριστης κρατικής υποστήριξης, συνεκτικού σχεδιασμού και άπλετης χρηματοδότησης. Πέρα από αυτό, η καταπολέμηση των ασθενειών οφείλει να αποτελεί κοινό κτήμα όλων των ανθρώπων, το οποίο δεν περιφράσσεται. Η επιβολή μίας αυθαίρετης τιμής σε ένα φάρμακο προκύπτει από το κυνήγι του κέρδους και είναι τουλάχιστον ανήθικη. Οι φόροι που αντλούνται από τη κοινωνία χρηματοδοτούν τα νέα φάρμακα και τις νέες θεραπείες. Όμως, οι φαρμακοβιομηχανίες δαγκώνουν το χέρι που τους ταΐζει ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.  

Πηγή: Bloomberg 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter