H Μολδαβή πρόεδρος ισχυρίζεται ότι ο Πριγκόζιν ετοίμαζε πραξικόπημα εναντίον της

H Μολδαβή πρόεδρος ισχυρίζεται ότι ο Πριγκόζιν ετοίμαζε πραξικόπημα εναντίον της

Η πρόεδρος της Μολδαβίας ισχυρίστηκε στους Financial Times ότι οι μισθοφόροι της Wagner ήταν πίσω από μια ματαιωμένη απόπειρα πραξικοπήματος, το οποίο είχε στόχο να την καθαιρέσει από αρχηγό κράτους ως μέρος μιας εκστρατείας για την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Προειδοποιήσεις

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η Μάγια Σάντου είπε ότι ο εκλιπών ηγέτης της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε σχεδιάσει το πραξικόπημα νωρίτερα φέτος και προειδοποίησε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορέων παράνομου χρήματος (cash mules) και τραπεζικών καρτών που εκδόθηκαν στο Ντουμπάι, για να μεταφέρει χρήματα στη Μολδαβία, ώστε να δωροδοκήσει και να επηρεάσει ψηφοφόρους, ενόψει μιας σειράς εκλογών.

Ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η Ρωσία σχεδίαζε να ανατρέψει τη φιλοδυτική κυβέρνηση της Σάντου και η Μολδαβία δήλωσε τον Μάρτιο ότι είχε συλλάβει ένα μέλος της Wagner, το οποίο και κατηγόρησε για υποκίνηση ταραχών.

Ρωσική παρέμβαση

Από την πλευρά της, η Ρωσία προσπάθησε να ασκήσει πίεση στη Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία με ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα, από τότε που ξεκίνησε η προεδρία της Σάντου το 2020, καθώς το Κρεμλίνο φοβήθηκε από τις έντονα φιλοδυτικές της απόψεις και την επιθυμία να εντάξει τη χώρα στην ΕΕ. Η χώρα έγινε επίσημα υποψήφια για την ένταξη στην ΕΕ πέρυσι και τα κράτη μέλη του μπλοκ πρόκειται να αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν επίσημες ενταξιακές συνομιλίες μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Η ρωσική παρέμβαση αντλούσε μεθόδους επηρεασμού στα πολιτικά πράγματα της χώρας από τον προηγούμενο ρόλο τής Ρωσίας ως αποκλειστικού παρόχου φυσικού αερίου, ενώ δεν έλειπαν οι υβριδικές επιθέσεις και απειλές που αφορούσαν τη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας. Επίσης, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στον φιλορώσο ολιγάρχη Ιλάν Σορ τον Μάιο για «αποσταθεροποίηση, υπονόμευση ή απειλή της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», ενώ ένα μήνα αργότερα απαγόρευσε το ομώνυμο πολιτικό κόμμα. Η Σάντου ζήτησε αυτή την εβδομάδα από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που συνδέονται με τον Σορ, τις οποίες η κυβέρνηση λέει ότι χρησιμοποιεί για να συνεχίσει να διοχετεύει χρήματα στη χώρα.

Πιέσεις στις εκλογές

Η Μολδαβία θα διεξαγάγει τοπικές εκλογές τον επόμενο μήνα, με το κυβερνών κόμμα της Σάντου να δέχεται πιέσεις σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κισινάου. Η πρόεδρος είπε ότι είχε αποδείξεις ότι η Ρωσία στόχευε συγκεκριμένα τις τοπικές εκλογές για να αποκτήσει πολιτική δυναμική ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους και των κοινοβουλευτικών εκλογών το 2025. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μολδαβίας είχαν εντοπίσει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ ρωσικής χρηματοδότησης που εισέρχονταν στη χώρα για πολιτικούς σκοπούς και ο πραγματικός αριθμός ήταν πιθανότατα υψηλότερος, ανέφερε η Σάντου.

Η μολδαβή πολιτικός κάλεσε επίσης άλλους Ευρωπαίους ηγέτες που συναντώνται στην ισπανική πόλη της Γρανάδας αυτή την εβδομάδα να εντείνουν την επαγρύπνησή τους σχετικά με την «παράνομη χρηματοδότηση από τη Ρωσία» που μεταφέρεται μέσω των δικαιοδοσιών τους στη Μολδαβία

Διαβάστε επίσης: Υπαινιγμοί Πούτιν για τη μοιραία πτήση του Πριγκόζιν – Σφοδρές αντιδράσεις από τη Wagner

Βρετανία: Εκτός νόμου η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner

Προσπάθεια χαλιναγώγησης της Wagner στη Συρία από κρατικές ρωσικές δυνάμεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter