Η Μολδαβία διώχνει Ρώσους διπλωμάτες λόγω «εχθρικών ενεργειών»

AP Photo/Vadim Ghirda

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, και τη Ρωσία έφθασαν σε νέο χαμηλό καθώς η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου προσπαθεί να βγάλει τη μικρή χώρα από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και έχει καταδικάσει σθεναρά την εισβολή της Μόσχας στη γειτονική Ουκρανία.

Η Μολδαβία μειώνει τον αριθμό των διπλωματών που μπορεί να έχει η Ρωσία στο Κισινάου, όπως ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, κάνοντας λόγο για χρόνια «εχθρικών ενεργειών» από τη Μόσχα.

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να περιοριστεί ο αριθμός των διαπιστευμένων διπλωματών από τη Ρωσία, έτσι ώστε να υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Δημοκρατία της Μολδαβίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκου Ποπέσκου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Είπε πως η ρωσική πρεσβεία έχει ήδη ενημερωθεί για την απόφαση.

«Για πολλά χρόνια είμαστε αντικείμενο ρωσικών εχθρικών ενεργειών και πολιτικών. Πολλές από αυτές έγιναν μέσω της πρεσβείας», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων πως η απόφαση της Μολδαβίας δεν θα μείνει «αναπάντητη» χαρακτηρίζοντάς την «άλλο ένα βήμα στην καταστροφή των διμερών σχέσεων» των δύο χωρών.

Σχολιάζοντας ρεπορτάζ για κατασκοπευτικό εξοπλισμό στη ρωσική πρεσβεία στο Κισινάου, η Ζαχάροβα είπε: «Η κατηγορία για κατασκοπευτικές δραστηριότητες από υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας στο Κισινάου είναι αβάσιμη. Είναι μια φαντασιοπληξία που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Ετικέτες