Η μονοκαλλίεργεια του τουρισμού στήριξε την ανάκαμψη της οικονομίας που την υπονομεύει ο πληθωρισμός

Η μονοκαλλίεργεια του τουρισμού στήριξε την ανάκαμψη της οικονομίας που την υπονομεύει ο πληθωρισμός

Χαράς ευαγγέλια αποτέλεσαν για την κυβέρνηση οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την μεγάλη αύξηση, της τάξης του 13.4% που παρουσίασε το ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αύξηση η οποία διαμορφώνει τη μέση ανάπτυξη της οικονομίας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου στο 9.3%.

9.3% η ανάκαμψη στο εννεάμηνο 2021

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ώθηση στην ανάκαμψη του ΑΕΠ προήλθε πρωτίστως από την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, καθώς οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση 84.6%, με δεύτερο συντελεστή την αύξηση των επενδύσεων κατά 18.1%. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή της αύξησης των εξαγωγών αγαθών που έφτασε το 9.2% και της κατανάλωσης που έφτασε το 7.3%.

Μετά από αυτές τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, τον τόνο έδωσαν οι πανηγυρισμοί του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα – δικαιολογημένα βεβαίως αν ληφθεί υπόψη ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο ανάπτυξης για το 2021 το 6.9% και με μέση ανάπτυξη 9.3% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ο κυβερνητικός στόχος επιτυγχάνεται, ακόμη κι αν στο τέταρτο τρίμηνο 2021 καταγραφεί ύφεση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020. Ενδεχόμενο το οποίο πάντως πρέπει να αποκλειστεί κατηγορηματικά, καθώς παρά την «ολική επαναφορά» της πανδημίας από το Νοέμβριο και τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ σε βάρος κυρίως των ανεμβολίαστων, η οικονομία είναι, και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, θα παραμείνει ανοικτή κατά το φετινό τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ κατά την περσινή αντίστοιχη περίοδο μεγάλο μέρος της ήταν σε περιοριστικά μέτρα ή και σε lock down.

Στο 4.5% ο πληθωρισμός Νοεμβρίου

Ενώ όμως μπορεί και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η ανάπτυξη το 2021 θα πιάσει και ίσως ξεπεράσει το στόχο 6.9%, καλύπτοντας τουλάχιστον τα δύο τρία των απωλειών από την ύφεση 9% του 2020, σοβαροί κίνδυνοι αρχίζουν πλέον να διαφαίνονται σε ότι αφορά την ανάπτυξη του 2022, όπου η κυβέρνηση έχει βάλει τον πήχη στο 4.5%, αλλά αναμένεται να βαρύνουν πάνω στην οικονομία αφενός η ελληνική και πανευρωπαϊκή έξαρση της πανδημίας και αφετέρου η κλιμακούμενη αύξηση του πληθωρισμού.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μηνός Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ την ερχόμενη Παρασκευή και σύμφωνα με πληροφορίες θα δείξουν ότι τείνει να σπάσει το φράγμα του 4,5% έναντι 2,8% του Οκτωβρίου και 2,2% του Σεπτεμβρίου λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα άλλα καύσιμα καθώς και σε βασικά είδη διατροφής.

Κίνδυνος συμπίεσης της κατανάλωσης το 2022

Κι ενώ μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια ότι όταν ανακοινωθούν τα στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα σπεύσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με μια ακόμη επικοινωνιακή δήλωση του τύπου «το φαινόμενο είναι παροδικό», γεγονός είναι ότι στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την αύξηση του πληθωρισμού που στην Ελλάδα των χαμηλών μισθών εύκολα θα συμπιέσει την κατανάλωση – ενδεχομένως αυτό να έχει ξεκινήσει, όπως υποδεικνύει η μείωση του τζίρου των σούπερ μάρκετ κατά 8%-10% το Νοέμβριο – με αποτέλεσμα την ανατροπή των δημοσιονομικών εκτιμήσεων για το ΑΕΠ και τα έσοδα, αν όχι του τελευταίου τριμήνου 2021, σίγουρα του πρώτου εξαμήνου 2022.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter