Η Μόσχα καλεί το Λονδίνο να ζητήσει συγγνώμη

Η Μόσχα καλεί το Λονδίνο να ζητήσει συγγνώμη

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν χαρακτήρισε σήμερα “γελοία πρόκληση” των βρετανικών και των αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στη Βρετανία με νευροπαραλυτικό παράγοντα, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα, και κάλεσε σε διάλογο για να αποφευχθεί μια νέα κρίση όπως αυτή με τους πυραύλους στην Κούβα.

“Ακόμη και στην περίπτωση της γελοίας πρόκλησης που έγινε με τους Σκριπάλ, η οποία κατασκευάστηκε χονδροειδώς από τις ειδικές υπηρεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ, ένα μέρος των ευρωπαϊκών κρατών δεν σπεύδει να ακολουθήσει απαθώς το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον και προτιμάει να κατανοήσει τι συνέβη”, δήλωσε ο Ναρίσκιν σε διεθνή διάσκεψη με θέμα την ασφάλεια στη Μόσχα.

Ο Ναρίσκιν ζήτησε επιστροφή στον διάλογο ανάμεσα στη Μόσχα και τους Δυτικούς στην υπόθεση αυτή, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση όπως αυτή με τους πυραύλους στην Κούβα, η οποία έφερε τις ΗΠΑ και την τότε ΕΣΣΔ πολύ κοντά σε μια πυρηνική αντιπαράθεση το 1962.

“Είναι σημαντικό να σταματήσει αυτό το ανεύθυνο παιγνίδι, που συνίσταται στο να ανεβάζουμε πάντα το στοίχημα, και να απαρνηθούμε την προσφυγή στην ισχύ στις διεθνείς σχέσεις και να μην οδηγήσουμε την κατάσταση έως μια νέα κρίση της Κούβας”, συνέχισε.

“Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιστρέψει σε έναν υγιή διάλογο, ο οποίος δεν θα στηρίζεται στις εγωιστικές βλέψεις συγκεκριμένων πλευρών, αλλά σε πραγματικές αξίες που συμμερίζονται όλοι αυτοί που σέβονται τους διεθνείς κανονισμούς”, πρόσθεσε.

Η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στις 4 Μαρτίου σε βρετανικό έδαφος προκάλεσε μια από τις χειρότερες κρίσεις στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Δυτικών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα ότι κρύβεται πίσω από αυτήν την δηλητηρίαση που έγινε με έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα, ενώ η Ρωσία διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξη και δηλώνει αντιθέτως ότι η Βρετανία μπορεί να εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή.

Το Κρεμλίνο κάλεσε εξάλλου σήμερα το Λονδίνο να ζητήσει συγγνώμη μετά την παραδοχή από το βρετανικό εργαστήριο που έκανε την ανάλυση της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στη δηλητηρίαση των Σκριπάλ ότι δεν έχει αποδείξεις ότι αυτή προήλθε από τη Ρωσία.

“Η θεωρία τους δεν επιβεβαιώνεται σε καμία περίπτωση, επειδή είναι αδύνατο να την επιβεβαιώσουν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατηγόρησε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και η πρωθυπουργός (της Βρετανίας Τερέζα Μέι) θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να κοιτάξουν στα μάτια τους συναδέλφους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (…) και οφείλουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ζητήσουν συγγνώμη από τη Ρωσία”, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κρίση αυτή “πήγε πολύ μακριά”.

Ο επικεφαλής του βρετανικού στρατιωτικού εργαστηρίου του Πόρτον Ντάουν δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο του Sky ότι ταυτοποιήθηκε η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην δηλητηρίαση των Σκριπάλ ως η Νόβιτσοκ, ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας που είχε αναπτυχθεί στη Σοβιετική Ένωση, αλλά σημείωσε ότι δεν κατέστη δυνατό “να εντοπιστεί η ακριβής προέλευσή του”.

Η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως δηλώνοντας ότι οι έρευνες που έγιναν στο Πόρτον Ντάουν αποτελούν μόνον “ένα μέρος των μυστικών πληροφοριών” που έχει στη διάθεσή της.

Η ανακοίνωση του εργαστηρίου του Πόρτον Ντάουν έρχεται την ώρα που ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) αναμένεται να συνέλθει σήμερα στη Χάγη κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.

Καταγγέλλοντας μια “αντιρωσική εκστρατεία”, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι ελπίζει πως η σύνοδος αυτή θα “επιτρέψει να μπει μια τελεία” στις κατηγορίες που έχουν στόχο τη Μόσχα.

Ορισμένες ημέρες μετά την δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατηγόρησε τη Μόσχα, κρίνοντας ότι αυτή είναι “η μόνη εύλογη εξήγηση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter