Η μπάλα η θεά και οι νταβατζήδες

Η μπάλα η θεά και οι νταβατζήδες

Αγαπητέ Γιώργο, 

Ξέρω πως περιμένεις πώς και πώς, γαύρος ων, να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ και να κατέβει το πρωτάθλημα στον Πειραιά μετά τα κυβερνητικά καμώματα. Δράττομαι της ευκαιρίας, λοιπόν, να ανανεώσω επιστολιμαίως τις μνημειώδεις αντιμαχίες μας, μιλώντας για το ποδόσφαιρο και τη διαπλοκή.

Οπως κι εσύ, παθιάζομαι να βλέπω μπάλα. Τη λατρεύω αυτή την απαράμιλλη θεά… Επαιζα και καλά, όπως ξέρεις. Τέλος πάντων, όμοιό του δεν έχει το ποδόσφαιρο κι ας διαχειρίζονται τις τύχες του εμπόροι, λεφτάδες και μαφιόζοι – με κάποιες εξαιρέσεις. Ομως ας μη μακρηγορώ.

Εμπόρευμα το ποδόσφαιρο. Το ξέρουμε. Μιλάμε για γιγαντιαία επιχείρηση με πολλές βρόμικες πτυχές. Από το ντόπινγκ και τα στημένα μέχρι την εμπλοκή επιφανών επιχειρηματιών παγκοσμίως που έχουν στόχο το κέρδος και τον ρόλο στα δημόσια πράγματα. Αυτά διεθνώς.

Στη χώρα μας χειρότερα τα πράγματα. Με κάποια δόση υπερβολής θα έλεγα ότι εδώ το ποδόσφαιρο είναι το ανώτατο στάδιο της διαπλοκής. Και σου το λέω εγώ που, όπως ξέρεις, διαολίζομαι όταν διαβάζω ότι «αυτά συμβαίνουν μονάχα στη Ελλάδα». Ομολογώ ότι στην περίπτωση του ποδοσφαίρου αυτό αληθεύει.

Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα οι μεγαλοπαράγοντες της μπάλας –επιφανείς οικονομικοί παράγοντες οι περισσότεροι– δεν είναι τόσο στενά δεμένοι με την κεντρική εξουσία. Εχουν τον τρόπο τους να κρατάνε τους κυβερνώντες στο χέρι. Οχι μόνο –ή κυρίως– με δικούς τους βουλευτές, αλλά με ντιλ κορυφής.

Τα κόμματα που κυβερνούν συνήθως ενδίδουν. Γιατί τυχαίνει οι παράγοντες αυτοί να διαθέτουν ΜΜΕ και στρατιές φιλάθλων-ψηφοφόρων. Και μπόλικο χρήμα, φυσικά. Αλλά μιας και μπήκαμε στο καθαυτό γήπεδο της διαπλοκής, οφείλω να πω ότι υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις.

Είναι η περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου το ’89 και του Κώστα Καραμανλή, που είχε μεν άκρες σε μέρος της διαπλοκής αλλά τόλμησε να τα βάλει με τους νταβατζήδες. Πάλεψε κι έχασε. Υπάρχει και τρίτη περίπτωση, που ξέρω ότι δεν θα σου αρέσει να την αναφέρω. Ναι, είναι ο Τσίπρας, φίλε μου. Ακου τι είχε πει γι’ αυτόν ένας φανατικός εχθρός της Αριστεράς, ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Διάβασέ το και μη ζαρώνεις ήδη τα φρύδια σου:

«Πρέπει όμως να κάνουμε μια παραδοχή. Γιατί μπόρεσε και ξετίναξε τον ΔΟΛ, έστειλε στη σέντρα τον Ψυχάρη, που είδε το σπίτι-ανάκτορό του να βγαίνει στο σφυρί; Γιατί μπόρεσε να γονατίσει τον Μπόμπολα, να τραβήξει την πρίζα του MEGA και επί των ημερών του να αντιμετωπίζει ο Μαρινάκης βαριές κατηγορίες; Διότι προφανώς δεν τον κρατάνε. Εάν είχε σταθεί σούζα στους προθαλάμους και τον είχανε σε κάμερες να παντελονιάζει μαύρο χρήμα, τότε απλά θα του είχαν ψιθυρίσει δύο φωνήεντα και θα έλεγε κι αυτός το ποίημα “πα πα πα το παπί”».

Επί της… τρεχούσης ποδοσφαιρικής ουσίας τώρα. Αν ο ΠΑΟΚ βρεθεί ένοχος από τον αθλητικό δικαστή, θα του αφαιρεθούν βαθμοί. Που σημαίνει πρωτάθλημα γιοκ, κατά πάσα πιθανότητα. Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός, εκρήξεις από τη Θεσσαλονίκη, στα δύο η χώρα, αναπόφευκτες οι πολιτικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση. Αν αθωωθεί ο ΠΑΟΚ, θα κοκκινίσει από οργή ο Πειραιάς. Πυρά ομαδόν από τις μιντιακές πυροβολαρχίες του Μαρινάκη εναντίον της κυβέρνησης, αναστάτωση και χάος.

Εκτός κι αν, εν τω μεταξύ, επισυμβούν σοβαρά επεισόδια στα γήπεδα και δοθεί πράσινο φώς για Grexit. Εκεί να δεις εκρήξεις και επιπτώσεις. Εμείς τα ξαναλέμε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter