H Μπούντεσταγκ υπερψηφίζει την πρόταση για λήξη της «επιδημικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας»

H Μπούντεσταγκ υπερψηφίζει την πρόταση για λήξη της «επιδημικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας»

Η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της πρότασης των κομμάτων του σχηματιζόμενου κυβερνητικού συνασπισμού για την αλλαγή στον νόμο περί προστασίας από λοιμώξεις. Ουσιαστικά συγκεντρώνει την ισχύ για την λήψη των αποφάσεων την πανδημία στην κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πράγμα που βρίσκει αντίθετα αρκετά ομόσπονδα κρατίδια. Η πρόταση πρέπει να περάσει αύριο από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο· εκεί το CDU απειλεί να το απορρίψει.

Νέα νομική βάση και μέτρα

Εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή Βουλή ενέκρινε τις αλλαγές στον νόμο περί προστασίας από λοιμώξεις την Πέμπτη. Ψήφισε να μην παραταθεί η «επιδημική κατάσταση εθνικής εμβέλειας» μετά τη λήξη της στις 25 Νοεμβρίου. Αυτή εισήχθη τον Μάρτιο του 2020 ως νομική βάση για να μπορέσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας να λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο, όπως η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών. Η αλλαγή αυτή, εάν περάσει από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, θα θέσει τα μέτρα για τον κορονοϊό σε μια νέα νομική βάση. To CDU και το AfD καταψήφισαν την πρόταση που εισήγαγαν το SPD, οι Πράσινοι και το FDP, ενώ το Die Linke απείχε.

Εάν ο νόμος τεθεί σε ισχύ, τα μέτρα θα τεθούν σε διαφορετική νομική βάση, που θα έχει ως κύριο αποτέλεσμα τα ομόσπονδα κρατίδια να μην μπορούν πλέον να διατάξουν γενικό κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων, εστιατορίων ή αθλητικών εγκαταστάσεων. Διατηρούν, ωστόσο, τη δυνατότητα να επιβάλλουν περιορισμούς επαφών σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Επίσης, εισάγεται σε όλη την χώρα ο κανονισμός 3G στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στον κανονισμό 3G προβλέπεται να επιτρέπονται οι δραστηριότητες σε όσους έχουν εμβολιαστεί (Geimpfte), όσους έχουν αναρρώσει από την ασθένεια (Genesene) και έχουν κάνει τεστ (Getestet). Επιπλέον, η υποχρεωτικότητα τεστ θα ισχύσει για τα γηροκομεία και τις υγειονομικές υπηρεσίες στο εγγύς μέλλον.

Καταψήφιση από CDU στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο

Το σχέδιο νόμου εισήχθη από κοινού από το SPD, τους Πράσινους και το FDP, που θέλουν να σχηματίσουν τη μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το CDU ήθελε την παράταση της έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο –το συμβούλιο των πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων- που πρέπει να εγκρίνει τον νόμο, συνεδριάζει αυτή την Παρασκευή. Οι πρωθυπουργοί του CDU δεν θα δώσουν την έγκρισή τους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter