Η Μυρσίνη Ζορμπά παρουσίασε τη στρατηγική του ΥΠΠΟΑ για τον σύγχρονο πολιτισμό

Η Μυρσίνη Ζορμπά παρουσίασε τη στρατηγική του ΥΠΠΟΑ για τον σύγχρονο πολιτισμό
Η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, μιλάει στα εγκαίνια του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων που βρίσκεται στον Μύλο του Παππά, στην Λάρισα, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019.

«Στόχος μας είναι οι πόλεις και οι περιφέρειες της χώρας να οργανώσουν τους πολιτιστικούς οργανισμούς, φορείς και κύτταρα πολιτισμού σε δυναμικά δίκτυα, επίσης να σχεδιάσουν περιφερειακά πολιτισμικά επιχειρησιακά σχέδια και να θέσουν οι ίδιες προτεραιότητες και στόχους.

Το ΥΠΠΟΑ, με τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Περιφερειακής Πολιτισμικής Πολιτικής θα προσφέρει απ’ την πλευρά του τεχνογνωσία, προδιαγραφές, διάλογο, και δυνατότητες πολυεπίπεδης πολιτισμικής ανάπτυξης με το βλέμμα στο ανθρώπινο δυναμικό της περιφέρειας. Προσβλέπουμε στους ανθρώπους που έχουν αγάπη στον πολιτισμό και στην αξιοποίηση αυτής της αγάπης σε κοινωνικο-πολιτισμική παρέμβαση». Με αυτά τα λόγια η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, εξήγγειλε από την Λάρισα έναν από τους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου, την Περιφερειακή Πολιτική Σύγχρονου Πολιτισμού.

Η Μ. Ζορμπά επισκέφθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (16&17/2) τη Λάρισα όπου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Περιφερειακή πολιτική του σύγχρονου πολιτισμού και πολιτισμική δημοκρατία». Συμμετείχαν ενεργά πλήθος εκπρόσωποι από πολιτιστικούς φορείς και συλλογικότητες της Θεσσαλίας. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά και μαζί της στο πάνελ: ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Πάνος Σάπκας, ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος και η βουλευτίνα Άννα Βαγενά που έχει σφραγίσει την πολιτιστική ζωή της Λάρισας.

Μυρσίνη Ζορμπά: Η εργαλειοποίηση του πολιτισμού

«Η πολιτισμική δημοκρατία είναι προϋπόθεση της πολιτικής δημοκρατίας» σημείωσε η Μυρσίνη Ζορμπά, και ανέλυσε την στρατηγική της για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού στον οποίο έχει δοθεί «λιγότερη προσοχή απ’ όση οφείλουμε». Η υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του θεσμού του Ειδικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, που έχει θεσμοθετηθεί επί υπουργίας Α. Μπαλτά, «και θα λειτουργήσει σύντομα στο ΥΠΠΟΑ», παρουσίασε τους δύο νέους φορείς προώθησης του σύγχρονου πολιτισμού που ετοιμάζει – το «Ακροπόλ» και τον Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού – και απάντησε σε πολυάριθμες ερωτήσεις και προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν από εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων και πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Όπως είπε ειδικότερα:

Μυρσίνη Ζορμπά: Η έκθεση Πισσαρίδη και ο επικείμενος Αρμαγεδδώνας στον πολιτισμό

Κατά την επίσκεψή της, η υπουργός εγκαινίασε με τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη το πρώτο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στο διατηρητέο βιομηχανικό συγκρότημα του Μύλου του Παππά, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως ένα πρότυπο πολυκέντρο σύγχρονου πολιτισμού που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία. Εκεί στεγάζονται το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, σχολή χορού, εργαστήρια εικαστικών τεχνών, η φιλαρμονική του δήμου, κινηματογραφική λέσχη, κουκλοθέατρο κ.ά. Νωρίτερα η Μ. Ζορμπά, ανακοίνωσε ότι το αρχαίο θέατρο της Λάρισας που κτίστηκε στο τέλος του 3ου αιώνα π.Χ. και ήταν σε χρήση έως το τέλος του 3ου αιώνα μ.Χ, μπαίνει επιτέλους στην τελική φάση της αναστήλωσής του ώστε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της αρχαιολογικής υπηρεσίας, να είναι σύντομα έτοιμο να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις. Έτσι, ανοίγονται καινούργιες προοπτικές για την πολιτιστική ζωή της Λάρισας αφού στο άμεσο μέλλον η πόλη θα αποκτήσει έναν σημαντικό πόλο όπου η αρχαία κληρονομιά θα διασταυρώνεται με τον σύγχρονο πολιτισμό. Οι συγκεκριμένες εργασίες, συνολικού προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ, αφορούν την αντιστήριξη του κυρίως θεάτρου, και την επανατοποθέτηση εδωλίων με στόχο την άρση της επικινδυνότητας για τους θεατές και την ασφαλή προσβασιμότητα των ΑμΕΑ.

υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και μερικές από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές δομές στην πόλη της Λάρισας. Το Σάββατο, ξεναγήθηκε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, επίσης στο Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και στην Πινακοθήκη Κατσίγρα όπου την συνόδευε η αντιδήμαρχος Άννυ Ψάρα, ενώ παρακολούθησε και την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο” σε σκηνοθεσία της διευθύντριάς του, Κυριακής Σπανού. Την Κυριακή η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεναγήθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ένα μουσείο που πέρσι το επισκέφθηκαν 52 σχολεία.

Μυρσίνη Ζορμπά: Ο νέος θεσμός του Ακροπόλ

«Το μήνυμα που δίνει η Λάρισα και η δημοτική αρχή της είναι πολύ δυνατό», είπε η Μυρσίνη Ζορμπά, επισημαίνοντας ότι οι πολιτιστικές δομές της πόλης και οι πολυάριθμοι πολιτιστικοί φορείς της έχουν εξελιχθεί σε εξωστρεφείς κυψέλες πολιτισμού που συνομιλούν με το παρελθόν και συνδιαλέγονται μεταξύ τους, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα της κοινωνίας που αγκαλιάζει τις τέχνες, την ιστορία του τόπου, αλλά ταυτόχρονα και τους πρόσφυγες, δίνοντας ένα παράδειγμα λειτουργικής πολυπολιτισμικότητας. «Σ’ αυτή την πόλη με τη μεγάλη παράδοση της αγροτικής οικονομίας» πρόσθεσε, «ο σύγχρονος πολιτισμός έχει γίνει μέρος της οικονομικής ανασυγκρότησης.»

Η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter