Η μυστική διπλωματία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η μυστική διπλωματία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος είχε στείλει επιστολή στους συμμετέχοντες με τα αιτήματά του για την αποκλιμάκωση στη ΝΑ Μεσόγειο.

Στην επιστολή του απάντησε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Η Αθήνα δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει δημόσια σε όσα ισχυριζόταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο νεοεκλεγείς Τούρκος πρόεδρός της αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα όταν πήρε τον λόγο ο Κύπριος πρόεδρος. Η Ελληνίδα εκπρόσωπος δεν μπήκε στον κόπο να αντιδράσει και η Αθήνα δεν στηλίτευσε την ανάρμοστη και ανοίκεια συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου της Συνέλευσης. 

Μήνες τώρα ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί πολύ σκληρές εκφράσεις σε δημόσιες δηλώσεις του για την Ελλάδα, τους Ελληνες πολιτικούς και τους Ελληνες πολίτες. Ουδείς από την πολιτική ηγεσία σχολίασε τους ισχυρισμούς αυτούς, ουδείς εγκάλεσε τον κ. Ερντογάν. 

Ουδείς είπε, για παράδειγμα στους Γερμανούς, ότι τα δικά τους συμφέροντα σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύουν την Αθήνα. Η Κύπρος έχει αφεθεί μόνη της να παλεύει με τα θηρία. Η Αθήνα δεν θεώρησε προϋπόθεση την αποχώρηση της Τουρκίας από την κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος, ενώ παρασκηνιακά πίεσε τη Λευκωσία να άρει το βέτο για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία. Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, η εξέλιξη μιλάει από μόνη της, δεν χρειάζεται να προσθέσει κανείς κάτι άλλο. Να σημειώσω απλώς ότι η τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας ήταν και παραμένει στρατηγικό όπλο στα χέρια της Ευρώπης. 

Αλλά ούτε η Αθήνα απαίτησε να ενεργοποιηθεί έστω ως απειλή. Μέχρι αυτήν τη στιγμή ουδείς γνωρίζει τι συζητά η Αθήνα τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και με τη Γερμανία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. 

Ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέει το ρεπορτάζ. 

Συνεπώς έχουμε κάθε λόγο να φοβόμαστε για τα επερχόμενα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter