ΗΠΑ: Παραπομπή Τραμπ ανακοίνωσε η Νάνσι Πελόζι

ΗΠΑ: Παραπομπή Τραμπ ανακοίνωσε η Νάνσι Πελόζι

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ αφού η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε την παραπομπή του αμερικανού προέδρου, λέγοντας πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία εναντίον του.

Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί θα ψηφίσουν για την παραπομπή του Προέδρου πριν τελειώσει το 2019.

«Η δημοκρατία μας είναι αυτό που διακυβεύεται, ο πρόεδρος δεν μας αφήνει άλλη επιλογή παρά να δράσουμε» δήλωσε η Νάνσι Πελόζι και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, αλλά με αυτοπεποίθηση και ταπεινότητα ζητώ σήμερα από τους εκπροσώπους μας να προχωρήσουν με τη διαδικασία των άρθρων αποπομπής»

Η Νάνσι Πελόζι προβαίνει σε αυτές τις δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι οι ερευνητές έχουν επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι ο Τραμπ έκανε κατάχρηση εξουσίας για δικά του πολιτικά οφέλη και έτσι καταπάτησε τον όρκο του στο Σύνταγμα. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία μόλις ημέρα αφότου η η υπόθεση πήγε στην Επιτροπή Δικαστικών Δικαστηρίων.

Οι Δημοκρατικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραπέμψουν τον Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και παρεμπόδιση του έργου του Κογκρέσου.

«Με παραπέμπουν για το τίποτα»

Αμέσως μετά την ανακοίνωση αποπομπής του ο Ντόναλντ Τραμπ σε δύο tweet έγραψε:

«Οι ριζοσπαστικοί Δημοκρατικοί της Αριστεράς ανακοίνωσαν μόλις ότι πρόκειται να με παραπέμψουν για το τίποτα. Έχουν ήδη παραδοθεί στο γελοίο «υλικό» του Mueller, ώστε τώρα κρεμούν τα καπέλα τους σε δύο απόλυτα κατάλληλες (τέλειες) τηλεφωνικές κλήσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.  Αυτό σημαίνει ότι η πιο σημαντική και σπάνια χρησιμοποιούμενη πράξη της παραπομπής θα χρησιμοποιηθεί συστηματικά για να επιτεθεί σε μελλοντικούς Προέδρους. Αυτό ήταν κάτι που δεν το είχαν κατά νου οι ιδρυτές μας. Το καλό είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ήταν ΠΟΤΕ πιο ενωμένοι. Θα νικήσουμε!» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Νωρίτερα, είχε ζητήσει από τους Δημοκρατικούς να προχωρήσουν γρήγορα, εάν θέλουν να του απαγγείλουν κατηγορίες. Σε δύο αναρτήσεις του στο twitter, ο Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι έχουν τρελαθεί και σημείωσε ότι ενώ δεν έχουν εις βάρος του στοιχεία, αυτό μοιάζει να μην έχει σημασία.

«Συνεπώς εγώ λέω, εάν πρόκειται να με παραπέμψετε, κάντε το τώρα, γρήγορα ώστε να έχουμε μια δίκαιη δίκη στη Γερουσία, και ώστε η χώρα μας να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε «εντελώς λάθος» την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα σχετικά με την έρευνα για ενδεχόμενη παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη δικαιοσύνη.Επίσης, η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ επισήμανε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κάτι, εκτός από το να οδηγήσει τη χώρα μας, με αποτέλεσμα μια οικονομία που ανθίζει, περισσότερες θέσεις εργασίας και ισχυρότερο στρατό, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του. Προσβλέπουμε σε μια δίκαιη δίκη στη Γερουσία.

Πλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένει τη διαδικασία αποπομπής να φτάσει στη Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Εκεί θα μπορεί να καλέσει όποιον μάρτυρα επιθυμεί, για να καταθέσει, ανάμεσά τους και τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, όπως προανήγγειλε.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, ο πρόεδρος μπορεί να απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο για “προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και παραλείψεις”.

Η διάταξη είναι αρκετά ασαφής. Ιστορικά, στα αδικήματα αυτά εντάσσεται η διαφθορά και άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πρόεδρος προδίδει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο πρόεδρος δεν είναι απαραίτητο να έχει παραβιάσει έναν συγκεκριμένο νόμο προκειμένου να έχει διαπράξει αδίκημα το οποίο να επισείει διαδικασία καθαίρεσης.

Πολλοί νομικοί σημειώνουν ότι να πιέζει κανείς έναν ηγέτη ξένου κράτους να επέμβει στις αμερικανικές εκλογές είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αδικήματος το οποίο οι πατέρες του έθνους θα θεωρούσαν ικανό να επιφέρει καθαίρεση του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα.

Η τρίτη παραπομπή Αμερικανού προέδρου

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμπεται. Πρώτος ήταν ο Andrew Johnson, το 1868, επειδή απέλυσε τον υπουργό Άμυνας Edwin M. Stanton. Ο Stanton η αλήθεια είναι δεν μπορούσε να συνενοηθεί με τον προϊστάμενό του, δίχως αυτό να σημαίνει ότι έφταιγε ο πρόεδρος. Ο δεύτερος ήταν ο Μπιλ Κλίντον, το 1998, ο οποίος κατηγορήθηκε για ψευδορκία σε σχέση με τις σεξουαλικές του σχέσεις με μια ασκούμενη του Λευκού Οίκου.

Και οι δύο παραπάνω πρόεδροι όμως αθωώθηκαν στις δίκες που διεξήχθησαν από τη Γερουσία. Ο λόγος είναι διότι δεν έγινε κατορθωτό να συγκεντρωθούν οι πλειοψηφίες των 2/3 του Σώματος που ήταν αναγκαίες ώστε να καταδικαστούν. Αυτό σήμαινε ότι και οι δύο πρόεδροι παρέμειναν στο προεδρικό αξίωμα και υπηρέτησαν κανονικά στη θέση τους.

Ο δε πρόεδρος Ρίτσαρντ Μ. Νίξον αντιμετώπισε επίσης την απειλή παραπομπής μετά το σκάνδαλο Watergate το 1974, αλλά, καθώς ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα απομακρυνόταν από το αξίωμα, ο Νίξον αποφάσισε να παραιτηθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter