Η ΝΔ αρνήθηκε την απόδοση ιθαγένειας σε Ελληνες Εβραίους, στη Βουλή

Η ΝΔ αρνήθηκε την απόδοση ιθαγένειας σε Ελληνες Εβραίους, στη Βουλή

Ενα μεγαλόπρεπο «παρών», είπε η Νέα Δημοκρατία στην τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την απόδοση ιθαγένειας σε κατιόντες συγγενείς Ελλήνων Εβραίων που την απώλεσαν την περίοδο της Κατοχής, ένα αίτημα με ιστορική, ηθική και νομική βάση.

Κι όλα αυτά όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής την Ημέρα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση της έκανε λόγο για λάθος εκ παραδρομής. 

Η συγκεκριμένη τροπολογία ανέφερε: 

«Υπάρχουν σήμερα Εβραίοι της διασποράς που είχαν την ελληνική ιθαγένεια από τη γέννησή τους, αλλά την απώλεσαν βίαια από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά την περίοδο 1941-1944 (…) και με την προτεινόμενη ρύθμιση, διασφαλίζεται ότι το δικαίωμα και των κατιόντων όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις της παραπάνω διάταξης, αλλά απεβίωσαν πριν αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, ώστε να ανακτηθεί ο διαρραγής, εξαιτίας της ναζιστικής κατοχής, δεσμός της οικογένειάς τους με την Ελληνική Πολιτεία».

Το γεγονός στηλίτευσε με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας επικρίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση για την αρνητική της στάση στη Βουλή.

Όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, η απόφαση της Βουλής «αποκαθιστά ένα ιστορικό χρέος». Επισημαίνει ακόμα χαρακτηριστικά ότι «Δεν εκπλήσσει κανέναν η καταψήφιση από τη ΧΑ. H Νέα Δημοκρατία όμως οφείλει να ντρέπεται για την υποκριτική της στάση».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Για μία ακόμα φορά, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Το Κόμμα που συγκυβερνά με τον γνωστό για τα αντισημιτικά του σχόλια, κ. Καμμένο, κάνει κήρυγμα περί αντισημιτισμού. Θράσος χωρίς μέτρο…

Το ζήτημα της υπηκοότητας των κατιόντων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος έχει ρυθμιστεί, κατά μείζονα τρόπο, από νόμο του 2011, επί υπουργίας κ. Χάρη Καστανίδη, τον οποίο είχε υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά στην χθεσινή τροπολογία, η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της, κάτι που αποτυπώνεται με σαφήνεια στα πρακτικά της Βουλής από την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού της Εκπροσώπου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Συγκεκριμένα:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: “Μια αναφορά θα κάνω, απλώς για να ξέρουν τη στάση μας, για την τροπολογία που έχει καταθέσει – και ευτυχώς είναι και παρών εδώ – ο κ. Μηταφίδης. Επειδή, σε εμάς τουλάχιστον, δεν έχει έρθει εις γνώσιν μας κάποια θεσμική πρόταση από πλευράς της εβραϊκής κοινότητας ή από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, πρέπει πραγματικά να μας πείτε γι’ αυτό, για να μη βρεθεί κανείς κακοπροαίρετος να πει ότι είναι «φωτογραφική» η συγκεκριμένη τροπολογία”.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ: “Έγινε σε συνεργασία με την ισραηλινή κοινότητα…”.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: “Εντάξει, απλώς, σαν παράταξη, δεν μας έχει έρθει. Εμείς θα είμαστε θετικοί, εφόσον υπάρχει αυτό το θεσμικό αίτημα”.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ: “Και είναι και αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης”.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: “Μάλιστα, εντάξει. Ύστερα απ’ αυτήν τη διευκρίνιση, εμείς είμαστε θετικοί”.

Ωστόσο, μέσα σε ένα κυκεώνα τροπολογιών της Κυβέρνησης και των στελεχών της, η ψήφος της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς εκ παραδρομής, κατεγράφη ως παρών, παρά τη σαφώς διατυπωμένη σύμφωνη γνώμη της.

Τέλος, αφού θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν εκείνη που αναγνώρισε το Κράτος του Ισραήλ το 1990 – σε αντίθεση με τα Κόμματα της Αριστεράς της εποχής εκείνης – να επισημάνουμε ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Επισυνάπτουμε εκείνη την ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους απελπισμένους γκεμπελίσκους της Κυβέρνησης».

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, χρειάστηκε 185 λέξεις για να ζητήσει συγγνώμη από τους Εβραίους συμπολίτες για το αντισημιτικό του παρελθόν.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. χρειάστηκε 1.682 λέξεις στην ομιλία του για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη.

Και το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. χρειάσθηκε 14 ώρες και 333 λέξεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Αρκούσε, όμως, μόνο μια λέξη για να αναδειχθεί η υποκρισία τους: Παρών.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και δεν γνωρίζουμε τι μεσολάβησε στο παρασκήνιο μεταξύ της ακροδεξιάς συνιστώσας και των υπόλοιπων συνιστωσών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η «εκ παραδρομής λάθος ψήφος» από την παράταξη που ισχυρίζεται πως είναι έτοιμη να κυβερνήσει τη χώρα μόνο θυμηδία προκαλεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter