Η ΝΔ φορολεηλατεί τους πολλούς, ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τη στήριξη της κοινωνίας

Η ΝΔ φορολεηλατεί τους πολλούς, ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τη στήριξη της κοινωνίας

Από την πολύπαθη Εύβοια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας έστειλε σήμερα το μήνυμα ότι “δεν το βάζουμε κάτω” και ότι “δίνουμε τον αγώνα με αποφασιστικότητα και στις πιο δύσκολες στιγμές”. Είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε πολίτες της Χαλκίδας: «Δεν το βάζουμε κάτω γιατί στην σκέψη μας δεν είναι το κομματικό μας συμφέρον, αλλά γιατί η κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη διακινδύνευση».

Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται στήριγμα κι ένα σχέδιο ανάσας. «Οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται στήριγμα την επόμενη ημέρα» ανέφερε και τόνισε «Θα κάνουμε τα πάντα για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς της 21ης του Μάη. Στις 25 του Ιούνη είναι μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Στις 21 του Μάη είχαμε ένα όραμα που δεν καταφέραμε να κάνουμε πράξη. Ένα όραμα να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, γι αυτό οραματιστήκαμε την απλή αναλογική, με στόχο την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Δυστυχώς, όμως, όλες οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ενώ εμείς κοιτάζαμε το μέλλον της χώρας, κοίταζαν πώς θα μεγαλώσουν το δικό τους το χωράφι. Τους απλώσαμε το χέρι της συνεργασίας και αυτοί κοίταγαν να χτυπήσουν το δικό μας χέρι που τους απλώναμε και όχι τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Και κάναμε την αυτοκριτική μας ότι το όραμα αυτό δεν μπορεί να γίνει πράξη. Η επιλογή της απλής αναλογικής υπέστη μια στρατηγική ήττα. Τώρα έχουμε εκλογές με ένα άλλο εκλογικό σύστημα. Δεν υπάρχει απλή αναλογική και ίσως δεν θα υπάρξει για πάρα πολλά χρόνια ποτέ ξανά. Να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχόμαστε την πραγματικότητα. Αλλά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση πηγαίνουμε με την ενισχυμένη αναλογική και αυτό σημαίνει ότι είτε ο ένας είτε ο άλλος θα κυβερνήσει».

Δύο εναλλακτικά σχέδια αντιπαρατίθενται: Του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «Αντιλαμβανόμαστε την δυσκολία ενός αρνητικού συσχετισμού, όμως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι τα εναλλακτικά σχέδια που σήμερα αντιπαρατίθενται» και υπογράμμισε ότι «Από τη μία είναι αυτό της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που λέει φοροαπαλλαγές στους πλούσιους και φορολεηλασία στους πολλούς, λέει ανυπαρξία κοινωνικού κράτους, διάλυση της δημόσιας υγείας, διάλυση των δημόσιων υποδομών. Από την άλλη είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι πρέπει να στηριχθεί η κοινωνία, να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας, να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, να ενισχύσουμε το εισόδημα, να σταθούμε δίπλα στον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Γι αυτό επιλέγουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη με όπλο το πρόγραμμά μας».

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων

Αναφερόμενος ο κ. Τσίπρας στην προπαγάνδα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη είπε ότι «Προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης και η προπαγάνδα του ήθελε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν δεν βγαίνει. Μας είπαν ότι κάνει την μία 20, την άλλη 40, την τρίτη 80 δις ευρώ» και αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας «Ποιοι;» για να προσθέσει «Αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα το 2009. Αυτοί που μας άφησαν το 2015 με άδεια ταμεία. Σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και την κρίση και αφήσαμε 37 δις στα δημόσια ταμεία». «Και ποιοι; Αυτοί που χρωστάνε στις τράπεζες 400 εκ. ευρώ δανεικά κι αγύριστα, λένε σε εμάς ότι δεν ξέρουμε να κάνουμε υπολογισμούς, που δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ».

«Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν έμαθε τις προτάσεις μας αλλά παρακολούθησε αυτή την αντιπαράθεση για το κόστος του δικού μας προγράμματος» είπε στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην πρόταση του. «Χθες λοιπόν έκανα μια πρόταση στον κ. Μητσοτάκη. Να πάμε μαζί τα προγράμματά μας για κοστολόγηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε όποιον ανεξάρτητο φορέα θέλει και την άλλη μέρα να μην το βάλει στα πόδια, να έρθει να συζητήσουμε δημόσια και ανοιχτά σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση για τα προγράμματά μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «Χθες οι μάσκες έπεσαν. Ούτε κοστολόγηση θέλει ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση θέλει ο κ. Μητσοτάκης. Το μόνο που θέλει είναι να λέει ψέματα και να κάνει προπαγάνδα. Γιατί άραγε η ΝΔ αρνείται να κοστολογήσει το δικό της πρόγραμμα; Γιατί είναι ένα ευχολόγιο. Μας είπε χθες ο κ. Σκέρτσος ότι το πρόγραμμά τους έχει κατατεθεί στο Μεσοπρόθεσμο. Η αλήθεια είναι ότι το 90% των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη δεν έχει κατατεθεί στο μεσοπρόθεσμο. Η κυβέρνηση που έριξε την τριετία 2020 – 2022 τον μέσο ονομαστικό μισθό, αλλά και το 2022 – 2023 τον μέσο πραγματικό μισθό, ότι θα φτάσει τον μέσο μισθό στα 1500 ευρώ. Και πώς; Χωρίς ξεπάγωμα των τριετιών; Χωρίς συλλογικές συμβάσεις;». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε έτσι ότι «Σχέδιο του κ. Μητσοτάκης είναι να διευρύνει τις ανισότητες και την εργασιακή ζούγκλα και να δώσει στήριγμα στους ισχυρούς και όχι στους πολλούς».

Φορολεηλασία των πολιτών από την πολιτική της ΝΔ

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα δώσει έμφαση στο πρόγραμμά του. «Θα πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που θέλουμε να αυξήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελευθέρους επαγγελματίες και τους αγρότες. Η αλήθεια είναι ότι εμείς εντάξαμε 2,5 εκ. ανασφάλιστους στο ΕΣΥ. Και αυτοί αφήνουν εκτός υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ όσους δεν έχουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Η αλήθεια είναι ότι εμείς έχουμε σχέδιο ρύθμισης των χρεών των μικρομεσαίων επαγγελματιών και των αγροτών με διαγραφή μέρους του ονομαστικού χρέους και 120 δόσεις. Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν έχουμε σχέδιο να αυξήσουμε τους φόρους για τους πολλούς, αλλά να μειώσουμε τους έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, που έχουν λεηλατήσει το εισόδημα των νοικοκυριών».

Αναφερόμενος στην φορολογική πολιτική της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν αύξησε τους φόρους αυτά τα 4 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι αύξησε τους φόρους κατά 4,5 δις μέσα από τη διατήρηση του ΦΠΑ. Όταν το καλάθι του νοικοκυριού με την ακρίβεια πάει από τα 50 στα 100 ευρώ και δεν μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης. Αυτή είναι η φορολογική λεηλασία που έχει επιφέρει ο κ. Μητσοτάκης στον πολίτη, στον καταναλωτή, στον αγρότη, στην μεσαία τάξη».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter