Η ΝΔ, ο Θεοδωρικάκος και η «φωτογραφική» διάταξη για τα «σπιτάκια» ανταποδοτικής ανακύκλωσης

Η ΝΔ, ο Θεοδωρικάκος και η «φωτογραφική» διάταξη για τα «σπιτάκια» ανταποδοτικής ανακύκλωσης

Με συγκεκριμένη διάταξη που χαρακτηρίζεται «φωτογραφική» και περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών νομιμοποιούνται εκ των υστέρων τα λεγόμενα “σπιτάκια” ανταποδοτικής ανακύκλωσης ως προς το κομμάτι της τοποθέτησής τους σε δημόσιους χώρους που μπορεί ακόμη και να έχουν πράσινο.

Με απλά λόγια, φαίνεται πως δίνεται μια ιδιότυπη δυνατότητα να… κόβονται δέντρα για χάρη της ανακύκλωσης! Ταυτόχρονα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι άριστες σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου με την εταιρεία “Ανταποδοτική Ανακύκλωση” τη στιγμή που ο ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), αρμόδιος οργανισμός για τον έλεγχό της, εντοπίζει πάρα πολλά και σημαντικά προβλήματα ως προς τη λειτουργία της.

Η επίμαχη διάταξη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής», στο νέο νομοσχέδιο που υπογράφει ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ψηφίστηκε μόνο από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επί της Αρχής από την αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στο άρθρο 12. παρ. 9 αναγράφεται: «Κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων δεν υπόκεινται σε περιορισμούς οι πράσινες γωνιές ανακύκλωσης, τα ολοκληρωμένα κέντρα ανακύκλωσης και τα πολύκεντρα ανακύκλωσης συνολικού εμβαδού έως τριάντα (30) τετραγωνικών μέτρων και οι συνοδοί αυτών χώροι αποθήκευσης ανακυκλώσιμου υλικού, συνολικού εμβαδού τριάντα (30) τετραγωνικών μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την εγκατάστασή τους παραμένει λωρίδα ελεύθερης διέλευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και ογδόντα εκατοστών»

Ως παράδειγμα της παρανομίας που έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων η ΝΔ και ο αρμόδιος υπουργός, η εφημερίδα παρουσιάζει το παράδειγμα της Καλλιθέας. Εκεί, κάτοικοι είχαν αντιδράσει έντονα όταν ο δήμαρχος της πόλης και δεύτερος αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Κάρναβος είχε δώσει εντολή για την αποψίλωση δέντρων και θάμνων στο πάρκο Χαροκόπου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ευαγγελιστρίας και Θησέως με σκοπό την εγκατάσταση του οικίσκου ανακύκλωσης διαστάσεων 3 επί 10 μέτρων.

Εκεί ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως “κοινόχρηστο πράσινο”. Η δε αποψίλωση του κοινόχρηστου πράσινου έγινε χωρίς η τεχνική υπηρεσία του δήμου να έχει εκδώσει σχετική άδεια.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που αναφέρεται στο ρεπορτάζ είναι το ότι στο υπό ψήφιση στην Ολομέλεια νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στην ΚΥΑ του 2017 με την υπογραφή των τότε συναρμόδιων υπουργών Σκουρλέτη και Φάμελλου. Εισάγει καινοφανείς εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την ανακύκλωση για τις οποίες νομιμοποιεί τη μελλοντική τοποθέτησή τους.

Οι άριστες σχέσεις με τη ΝΔ

Και ενώ η καταγγελόμενη ως φωτογραφική διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια, οι διαχρονικές άριστες σχέσεις σύσσωμης της Νέας Δημοκρατίας με την εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση την οποία ο ΕΟΑΝ “κατακεραυνώνει” μεταξύ άλλων για «μη επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης»,, φαίνεται να προσθέτουν ακόμη μια ενδιαφέρουσα και προς διερεύνηση πτυχή της υπόθεσης. Τις στενές αυτές της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ανέδειξε πρόσφατα με ρεπορτάζ του το insidestory.gr (https://insidestory.gr/article/antapodotiki-anakyklosi).

Ξεκινώντας από τον υπογράφοντα το νομοσχέδιο υπουργό, κ. Θεοδωρικάκο και καταλήγοντας στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη η στήριξη προς την εταιρεία χαρακτηρίζεται αν μη τι άλλο ένθερμη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος δίνει το παρών από εγκαίνια σε εγκαίνια ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει ανακοινώσει από τον Ιούνιο του 2019 ότι συνεργάζεται με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση για την ανακύκλωση των συσκευασιών στα κεντρικά γραφεία της. Μάλιστα το κερασάκι στην τούρτα ήρθε τον Αύγουστο, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον επίσημο πρωθυπουργικό λογαριασμό ανακοίνωνε πως το Μέγαρο Μαξίμου εφαρμόζει πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών.

Ν.Σ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter