H ΝΔ στα χνάρια του Ορμπάν

H ΝΔ στα χνάρια του Ορμπάν

Τα στοιχεία συγγένειας της κυβέρνησης με τις ακραίες πολιτικές στο προσφυγικό και στα εργασιακά επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η «ορμπανοποίηση» της ΝΔ, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα από τον επικοινωνιακό μηχανισμό του Μαξίμου και τις όποιες (υποτονικές και φοβισμένες) αντιδράσεις στο εσωτερικό της, κυρίως από την πλευρά των μετριοπαθών κεντροδεξιών στελεχών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ στέκονται τόσο στη διαχείριση του προσφυγικού όσο και στις αλλαγές στα εργασιακά λέγοντας ότι στα δύο αυτά θέματα στη Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν να κρύψουν το πρόσωπο μιας Δεξιάς που ουδόλως διαφέρει από τους ομογάλακτους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Βίκτορ Ορμπάν, Σεμπάστιαν Κουρτς και Μάρκους Σέντερ ή τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι στη γειτονική Ιταλία.

Μητσοτάκης όπως Ορμπάν και Σαλβίνι στο προσφυγικό

Συγκεκριμένα, στην Κουμουνδούρου λένε ότι η αύξηση των προσφυγικών ροών «βρήκε τη ΝΔ απροετοίμαστη και χωρίς κανέναν σχεδιασμό για το μείζον αυτό θέμα». Οπως σημειώνουν, η κυβέρνηση κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ πριν από έναν μήνα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να καταργήσει τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου και το μάζεψε άρον άρον στη συνέχεια όταν έγινε αντιληπτή η γκάφα και τώρα μιλά αόριστα για επίσπευση της διαδικασίας ασύλου.

Η εκτίμηση των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα τα οποία αποσκοπούν μονάχα στην επικοινωνιακή διαχείριση, για να δείξει δήθεν αυστηροποίηση του πλαισίου.

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί στην κυβέρνηση, συνεχίζουν, είναι το γεγονός ότι εδώ και μέρες βουλευτές της ΝΔ εμφανίζονται στα κανάλια αναφέροντας διαφορετικά νούμερα ως προς τη σύνθεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος προσδιόρισε το ποσοστό των οικονομικών μεταναστών στο 75% των αφίξεων, ο Σίμος Κεδίκογλου στο 90% και ο Αδωνης Γεωργιάδης στο 93%.

Και όλα αυτά ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλες οι χώρες οφείλουν, σεβόμενες το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Γενεύης, να εξετάζουν κάθε περίπτωση αιτούντος ασύλου ξεχωριστά.

Για τα κλειστά κέντρα κράτησης δε που θέλει να αναπτύξει η ΝΔ σε όλη τη χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση επιστρέφει στις αποτυχημένες πρακτικές μαζικής κράτησης που εφαρμόστηκαν την τριετία 2012-14, πολιτική που έχει αποδειχτεί πως δεν φέρνει αποτελέσματα και έχει πολλά προβλήματα.

Κι όλα τα παραπάνω την ώρα που άλλα στελέχη της ΝΔ δίνουν ρεσιτάλ ακροδεξιάς και ξενοφοβικής ρητορείας. Για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πληροφόρησε χρήστη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που έγραφε ότι με το επίδομα γέννας «θα γεννούν οι γύφτοι» ότι το επίδομα θα δίνεται μόνο σε ελληνόπουλα! Ο ξεχασμένος πάλι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης δήλωσε δημόσια ότι μόνο το 7% όσων εισέρχονται στη χώρα είναι πραγματικοί πρόσφυγες και οι υπόλοιποι είναι παράνομοι μετανάστες, για τους οποίους είπε πως δεν «δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής βοήθειας» και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «η ελληνική δημοκρατία θα υπερασπιστεί το έδαφός της»!

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την αναστολή της απόδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες, με αποτέλεσμα τα προσφυγόπουλα να μην μπορούν να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία ούτε να πάνε σχολείο.

Αλλωστε μόλις την περασμένη Πέμπτη με καθυστέρηση τριών μηνών το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο προς ΚΕΠ και ΕΦΚΑ για την απόδοση ΑΜΚΑ, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς» δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ, δηλαδή δεν έχουν κανένα δικαίωμα περίθαλψης, ενώ ΑΜΚΑ δικαιούνται μόνο όσοι έχουν λάβει άσυλο και όχι οι αιτούντες.

Ολα τα παραπάνω βέβαια στοχεύουν στο περιτύλιγμα, διότι στην ουσία ο κάθε γιατρός όταν βρεθεί μπροστά σε έναν συνάνθρωπό του που χρειάζεται βοήθεια θα πράξει το χρέος του, αλλά, όπως πληροφορεί το Μαξίμου ακόμη και η «Καθημερινή», «ο λαϊκισμός αποδίδει όταν είσαι στην αντιπολίτευση. Οταν είσαι στην κυβέρνηση, κινδυνεύεις να σε χτυπήσει ο αντίλαλος των συνθημάτων σου».

Η ανάρτηση Μητσοτάκη για τους απεργούς

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη για τους «λίγους συνδικαλιστές απεργούς που ταλαιπωρούν τους πολλούς» ήταν για την Κουμουνδούρου μια ακόμη απόδειξη της συνεχιζόμενης «ορμπανοποίησης» της ΝΔ. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σχολίασε με μήνυμά του στα social media την ενέργεια του Κυρ. Μητσοτάκη συγκρίνοντάς τη με τον Ορμπάν, κάνοντας παράλληλα λόγο για «χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν». «Ολα αυτά», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας. Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί. Ολοι σιωπή! Ενοχλείται ο κ. Πρωθυπουργός».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter