Η ΝΔ συνεχίζει να… επενδύει στο πλωτό φράγμα για πρόσφυγες στο Αιγαίο

Η ΝΔ συνεχίζει να… επενδύει στο πλωτό φράγμα για πρόσφυγες στο Αιγαίο

Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το πλωτό φράγμα στο Αιγαίο, ως μέτρο αποτροπής της εισόδου προσφύγων και μεταναστών, δια θαλάσσης, στη χώρα μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τη διαδικασία για την κατασκευή του. Δεν ίδρωσε το αυτί του Μαξίμου, καν για τον κίνδυνο που διατρέχουν ζωές κατατρεγμένων από τους πλωτούς φράκτες-«παγίδες» (ή ακόμα και η ναυσιπλοΐα), πέρα από τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και κοινωνικών οργανώσεων για την ατελέσφορη κατασταλτική πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία πλωτού φράγματος 2.700 μέτρων με στόχο την ανάσχεση των προσφυγικών ροών στη θάλασσα, προχωρά. Μάλιστα, όπως προκύπτει από έγγραφο που παρουσιάζει το Documento, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στις 6 Ιουλίου 2020, θα έχουν στα χέρια τους τμήμα του εξοπλισμού, η παράδοση του οποίου εκκρεμεί στο πλαίσιο της σύμβασης για το πλωτό προστατευτικό σύστημα (ΠΠΣ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την υπόθεση για το πλωτό φράγμα την είχε αποκαλύψει το Documentonews.gr. Στη συνέχεια, και μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι εξετάζει τρόπους ενίσχυσης των θαλάσσιων συνόρων και ότι προχωρά δοκιμαστικά στην τοποθέτηση πλωτού φράγματος στο πλαίσιο μείωσης ροών προσφύγων στο Αιγαίο, αλά… Έβρος. Ήδη έχει διευκρινισθεί από το κυβερνητικό επιτελείο ότι θα είναι δοκιμαστική η λειτουργία του πλωτού συστήματος το οποίο είναι κόστους 500.000 ευρώ…

Τώρα, συμπληρώνονται σχεδόν τεσσερισήμισι μήνες από τότε που η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε εκδώσει την υπ’ αριθμ. 02-20 (24.1.2020), πρόσκληση διαπραγμάτευσης για τη σύναψη και εκτέλεση σύμβασης προμήθειας. Αφορούσε αγορά μηχανημάτων εξοπλισμού και προμήθειας πλωτού φράγματος , με τεχνικά χαρακτηριστικά όπως αυτών για αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης περιοχής θαλασσίου χώρου, για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων Στρατού Ξηράς, αναφορικά με την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Στη συνέχεια, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ ΑΣΔΥΣ/ΔΠΜ και της εταιρείας «NORTH AEGEAN SLOPS A.E» που κέρδισε το διαγωνισμό.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 29 Μαΐου 2020, η εταιρεία ζήτησε με επιστολή της την παράταση του συμβατικού χρόνου της παράδοσης μέρους των υπό προμήθεια συμβατικών ειδών κατά 30 ημέρες, ήτοι από τις 6 Ιουνίου 2020 στις 6 Ιουλίου 2020 λόγω κορονοϊού. Αυτό σημειώνεται στο έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Άμυνας που ασχολήθηκε με το θέμα και εξέδωσε αρχές Ιουνίου 2020 απόφαση την οποία παρουσιάζει το Documentonews. Έχει τίτλο «Συμβάσεις – Διαγωνισμοί για Προμήθεια Υλικών – Εφοδίων [Σύμβαση Εσωτερικού Υπ’ Αρίθμ. 0014Η/2020 για την Προμήθεια Πλωτών Προστατευτικών Συστημάτων (ΠΠΣ) προς Κάλυψη Κατεπείγουσας Ανάγκης Οφειλόμενης σε Γεγονότα Απρόβλεπτα για την Αναθέτουσα Αρχή, Εξαιτίας της Αδήριτης και Επείγουσας Ανάγκης Ανάσχεσης των Αυξημένων Προσφυγικών Ροών]». Σε αυτή σημειώνεται ότι οι αρμόδιοι αποφασίζουν «την έγκριση μετάθεσης, του χρόνου παράδοσης των υπό προμήθεια ειδών της υπ’ αριθμ. 0014Η/20 σύμβασης εσωτερικού, που αφορά στην προμήθεια πλωτών προστατευτικών συστημάτων (ΠΠΣ), στην εταιρεία «NORTH AEGEAN SLOPS A.E», κατά 30 ημέρες, ήτοι από τις 06 Ιουν 20 στις 06 Ιουλ 20, χωρίς την επιβολή κυρώσεων, καθόσον διαπιστώθηκαν σοβαροί λόγοι (αδύνατη εισαγωγή αναγκαίων πρώτων υλών λόγω των συνεπειών του κίνδυνου διασποράς του κορωνοϊού) που καθιστούν αντικειμενικώς αδύνατη την εμπρόθεσμη παράδοση των συμβατικών ειδών(…)». Επίσης αποφάσισαν τη συνέχιση των περαιτέρω προβλεπόμενων ενεργειών της σύμβασης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προβάλλει ότι το πλωτό φράγμα, «θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής / προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το Documentonews.gr, στο ρεπορτάζ του της 28ης Ιανουαρίου 2020, είχε αναρτήσει ολόκληρο το έγγραφο με την Υπ’Αριθμ.02/20 πρόσκληση του υπουργείου Άμυνας (ΑΔΑ:Ρ1Γ16-ΡΧ6) , στο οποίο , σημειώνεται ότι αντικείμενο της σύμβασης είναι, η προμήθεια 2.700 μέτρων πλωτού προστατευτικού συστήματος , «μη στρατιωτικών προδιαγραφών, συγκεκριμένων χαρακτηριστικών για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων ΣΞ, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής/ προσφυγικής ροής». Μεταξύ άλλων, γινόταν αναφορά και στο ότι στα πλωτά συστήματα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, φανός φωτοσήμανσης πάνω από 1,5μ ύψος, κίτρινου χρώματος, με 30-40 αναλαμπές ανά λεπτό κτλ και εναλλακτικά η τοποθέτηση φανών φωτοσήμανσης, σε χαμηλότερο ύψος και επάνω στο φράγμα.

Εκείνη την περίοδο, μετά το πλήθος δημοσιευμάτων στον ελληνικό και ξένο τύπο, η υπόθεση έφτασε ως τις Βρυξέλλες, με παρεμβάσεις ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Την αντίθεσή τους είχε εκφράσει το Κίνημα Αλλαγής και με ένταση το ΜεΡΑ25. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter