Η ΝΔ ξοδεύει τον δημοσιονομικό χώρο για νέα εξοπλιστικά

Η ΝΔ ξοδεύει τον δημοσιονομικό χώρο για νέα εξοπλιστικά

Οι Θεσμοί ήλθαν και απήλθαν. Τρεις ημέρες έμειναν στη χώρα μας αλλά θαύματα δεν γίνονται.

Όπως είναι σε όλους τους περί τα οικονομικά τυρβάζοντες οι Θεσμοί έρχονται έχοντας σκανάρει μέχρι τελευταίου ευρώ την ελληνική οικονομία. Δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη και οι πολιτικές που προτείνουν είναι ανάλογα ποιος είναι απέναντί τους, πόσο βολικός και δεδομένος είναι.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχουν πρόβλημα. Ότι της προτείνουν είναι σίγουροι ότι θα το δεχτεί, ειδικά τώρα έξι μήνες μετά την άνοδό της στην εξουσία που τίποτα δεν έχει προχωρήσει από όσα προεκλογικά είχε υποσχεθεί κυρίως στις επενδύσεις.

Έτσι λοιπόν οι Θεσμοί αποχώρησαν και η πέμπτη αξιολόγηση θα συζητηθεί στο Eurogroup στου Μαρτίου.

Όμως η ενημέρωση που ακολούθησε από κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών άφησε πολλά ερωτηματικά. Αρχικά μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τέλους Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν προχωρήσει τα πεδία που αφορούν την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, το Ασφαλιστικό, την αξιολόγηση της ενέργειας, το ιδιωτικό χρέος και τις καταπτώσεις των κρατικών εγγυήσεων σε τραπεζικά δάνεια. Πολλά φαίνονται για μια κυβέρνηση που βρίσκεται επτά μήνες στην εξουσία και δεν έχει προχωρήσει σχεδόν τίποτα.

Το κυριότερο θέμα όμως που ανοίγει πληγές είναι το δημοσιονομικό. Πρέπει να πείσει τους Θεσμούς ότι θα δημιουργηθεί επιπλέον χώρος ώστε να καλυφθούν όσα έχει εξαγγείλει για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΕΝΦΙΑ και των φόρων.

Οποιος χώρος όμως και αν δημιουργηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να τον διαθέσει ολόκληρο για να ανεβάσει το επίπεδο ζωής των πολιτών. Γιατί όπως προκλητικά δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος «εάν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, εντός και εκτός προϋπολογισμού, θέλω να ενισχύσω και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μέσω των αμυντικών δαπανών».

Εδώ είμαστε. Ενώ η κυβέρνηση κάνει τη χάρη του Τραμπ και στέλνει συστοιχία πυραύλων πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία αποδυναμώνοντας την άμυνα της χώρας, από την άλλη έχει βάλει στο πρόγραμμα νέο πρόγραμμα αμυντικών δαπανών, καθώς εκεί υπάρχουν και μίζες. Ολική λοιπόν επιστροφή στο 2000 με νέα εξοπλιστικά προγράμματα και στο βάθος νέα Μνημόνια.

Καθημερινά γίνεται όλο και περισσότερο εμφανές ότι η Δεξιά δεν αλλάζει όσες καταστροφές και να προκαλέσει στη χώρα.

Τουλάχιστον θα το καταλάβουν έγκαιρα οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις και κυρίως ο ελληνικός λαός;

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter