Η ΝΔ υποτελής στις τράπεζες

Η ΝΔ υποτελής στις τράπεζες

Πλήρως εξαρτημένη από το τραπεζικό σύστημα ως κόμμα και κυβέρνηση.

Οι δύο λόγοι για τους οποίους στην Ελλάδα καταλήξαμε να έχουμε τόσα πολλά «κόκκινα» δάνεια ήταν η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης η οποία μείωσε εισοδήματα και τζίρους αφήνοντας τα χρέη στο ύψος τους και η άρνηση των τραπεζών να κάνουν ρυθμίσεις.

Η άρνηση των τραπεζών να κάνουν ρυθμίσεις οδήγησε στις καθυστερήσεις του νόμου Κατσέλη, στην αποτυχία του νόμου Δένδια και την αποτυχία του νόμου για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών 4469/2017 του ΣΥΡΙΖΑ που, αν και συνοδεύτηκε από τη φιλόδοξη πρόβλεψη ότι μέσω της Ειδικής Πλατφόρμας Ρύθμισης Ιδιωτικού Χρέους θα γίνονταν ρυθμίσεις δανείων για 400.000 επιχειρήσεις, απέδωσε μόνο 433 ολοκληρωμένες ρυθμίσεις.

Στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα της ΝΔ η δυνατότητα των τραπεζών να κάνουν ό,τι θέλουν, να δίνουν ρυθμίσεις και «κουρέματα» ή να μη δίνουν διατηρήθηκε στο ακέραιο. Προστέθηκε όμως και μια αρνητική «καινοτομία»: η διάταξη περί αντικειμενικών κριτηρίων τεκμαρτής πτώχευσης.

Με βάση τη διάταξη αυτή ένας οφειλέτης «τεκμαίρεται» ότι βρίσκεται σε στάση πληρωμών αν δεν καταβάλλει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του (το συνολικό ύψος των οποίων προσδιορίζεται από τη ρύθμιση που του έχει κάνει ή δεν του έχει κάνει ο πιστωτής), σε ύψος 60% για τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και 40% για τις μεγάλες επιχειρήσεις για έξι μήνες, και το χρέος του ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Χάρη στη διάταξη περί τεκμαρτής πτώχευσης του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, τράπεζες και servicers (εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων) μονομερώς, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς δικαστική κρίση θα οδηγήσουν μες στους επόμενους μήνες κάποιες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε υποχρεωτική πτώχευση, προκειμένου να εισπράξουν ό,τι μπορέσουν από τα οφειλόμενα μέσω της εκποίησης της περιουσίας τους.

Πώς και γιατί δεν θα εφαρμοστούν όμως τα ίδια αντικειμενικά κριτήρια περί τεκμαρτής πτώχευσης στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας;

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της ΝΔ και τις παραδοχές Μητσοτάκη στη Βουλή, το χρέος του κυβερνώντος κόμματος ανέρχεται σε 342,95 εκατ. ευρώ ενώ κατά την τελευταία πενταετία σημείωσε αλματώδη αύξηση κατά 158 εκατ. ευρώ, με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 11-13%, επειδή η ΝΔ αδυνατούσε να καταβάλει έστω και τους ετήσιους τόκους της. Το γεγονός αυτό ωστόσο εντάσσει το χρέος της ΝΔ στην κατηγορία του χρέους-χιονοστιβάδας, που είναι καταδικασμένο να αυξάνεται εις το διηνεκές, συνθήκη που με τη σειρά της καθιστά τη ΝΔ πτωχευμένη.

Αν η Τράπεζα Πειραιώς, με δυο λόγια, που έχει το σύνολο του δανεισμού της ΝΔ ήθελε θα μπορούσε να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία χτες σε πτώχευση. Ομως από οικονομικής σκοπιάς δεν έχει συμφέρον να το κάνει επειδή η ΝΔ ως πολιτικό κόμμα δεν έχει τα περιουσιακά στοιχεία ενός νοικοκυριού ή μιας επιχείρησης για να τα βγάλει στο σφυρί ούτε κάποια οικονομική δραστηριότητα για να την πουλήσει σε ενδιαφερόμενο αγοραστή.

Η ΝΔ ως πολιτικό κόμμα έχει την κρατική επιχορήγηση και τη δυνατότητα πρόσβασης στην εξουσία. Για τον λόγο αυτό στη χώρα που οι τράπεζες δεν κάνουν ρυθμίσεις η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει μια πρωτοφανή ευνοϊκή ρύθμιση στη ΝΔ –του τύπου δίνε ό,τι θέλεις και μπορείς– επωφελούμενη η ίδια από κάποιες ετήσιες χρηματορροές που προέρχονται από το μέρος της κρατικής επιχορήγησης που παίρνει από τη ΝΔ για την εξυπηρέτηση του χρέους της και κερδίζοντας παράλληλα μια ενισχυμένη δυνατότητα πρόσβασης στην εξουσία.

Η όλη συνθήκη καθιστά όμως τη ΝΔ «χρέους υποτελή» στις τράπεζες, γεγονός που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο σε δυτική δημοκρατία και γεννά ερωτήματα ως προς τον βαθμό ανεξαρτησίας που μπορεί να έχει η κυβέρνησή της απέναντι στο τραπεζικό σύστημα. Διότι πώς να μην πιστέψει κανείς ότι προϊόν αυτής της υποτέλειας υπήρξε η κυβερνητική επιλογή όλη η λογική του Πτωχευτικού Κώδικα «να κοπεί και να ραφτεί» πάνω στις επιταγές των τραπεζών και ο κεντρικός ρόλος στην επεξεργασία του να έχει δοθεί στη Χαρούλα Απαλαγάκη, έγκριτη νομικό αλλά και γενική γραμματέα της Ένωσής Ελληνικών Τραπεζών;

Θα «κουρέψει» η ΝΔ το χρέος της όπως έχει προτείνει ο Άδωνης;

Δύο φορές μες στα τελευταία πέντε χρόνια ο Άδωνης Γεωργιάδης έχει υποστηρίξει πως «η μόνη λύση για το δυσθεώρητο χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να κουρευτεί». Υπάρχει λοιπόν περίπτωση να λύσει η ΝΔ το πρόβλημα του χρέους της επιδιώκοντας το «κούρεμά» του με βάση τον νέο Πτωχευτικό;

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο νέος Πτωχευτικός της δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να το κάνει, καθώς περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ένταξης στον δικό του εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία όπως είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση αυτούς τους όρους, η ΝΔ μπορεί να «κουρέψει» τη βασική οφειλή της έως 80% και να απαλλαγεί πλήρως από τους τόκους υπερημερίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα δηλώσει πτώχευση.

Με δεδομένο όμως ότι μια πτώχευση συνοδεύεται από μεγάλη ηθική και πολιτική απαξία, μοιάζει απίθανο να θελήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει πάνω του μια τέτοια ριζική λύση που θα συνδέσει την πτώχευση της ΝΔ με το όνομά του.

Αν το έκανε, η Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε, χωρίς να δώσει λόγο σε κανένα, να «κουρέψει» το χρέος της ΝΔ σε ποσοστό άνω του 95%, ώστε το σημερινό κυβερνών κόμμα να απομείνει με ένα πολύ χαμηλό χρέος, π.χ. της τάξης των 15-20 εκατ. ευρώ, αντί του σημερινού μη εξυπηρετήσιμου χρέους των 342,9 εκατ. ευρώ ή των 375 εκατ. ευρώ που θα φτάσει το 2022.

Είναι λοιπόν μάλλον απίθανο να το κάνει αλλά όσο δεν το κάνει, θα παραμένει «χρέους υποτελής» στις τράπεζες!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter