Οι ταινίες της εβδομάδας: Η νέα δημιουργία του Γουές Άντερσον

Οι ταινίες της εβδομάδας: Η νέα δημιουργία του Γουές Άντερσον

Απευθείας από το φεστιβάλ των Καννών μας έρχεται το νέο φιλμ του Γουές Άντερσον που ήταν υποψήφιο για το Χρυσό Φοίνικα αλλά έφυγε από τις Κάννες με άδεια χέρια.

Asteroid city (**)

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2023 (104)

Σκηνοθεσία:  Γουές Άντερσον

Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Σβάρτζμαν, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τομ Χανκς, Τίλντα Σουίντον, Μπράιαν Κράνστον, Έντουαρντ Νόρτον, Άντριεν Μπρόντι, Μάγια Χοκ, Στιβ Καρέλ, Ματ Ντίλον, Χονγκ Τσάου, Μάργκο Ρόμπι και Τζεφ Γκόλντμπλουμ

Σε μια φανταστική πόλη της Νεβάδα το 1955 πραγματοποιείται συνέδριο  αστρονόμων, ταυτόχρονα με την βράβευση πέντε ανήλικων εφευρετών που συνοδεύονται από τους περήφανους γονείς τους. Τις γιορτινές εκδηλώσεις διακόπτει η εισβολή ενός ιπτάμενου σκάφους αγνώστου ταυτότητας, με αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση του αμερικανικού στρατού που βάζει σε υποχρεωτική καραντίνα τους ελάχιστους κατοίκους της Asteroid city.

Το σενάριο του φιλμ που ήταν υποψήφιο για το Χρυσό Φοίνικα στο 76ο Φεστιβάλ των Κανών προέρχεται από μια ιδέα των Γουές Άντερσον και Ρόμαν Κόπολα που επιχειρούν με κάπως αδέξιο τρόπο είναι η αλήθεια να βάλουν το θέατρο, την τηλεόραση και το σινεμά στο ίδιο καλούπι. Ο Γουές Αντερσον και στο «Asteroid city» αναπαράγει γνώριμα μοτίβα του: δυσλειτουργικές οικογένειες, πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, ιδιοφυή παιδιά, διαχείριση του πένθους. Πάντως όλα τα παραπάνω αδυνατούν να ενταχθούν σε ένα λειτουργικό σύνολο. Ο βασικός λόγος της δυστοκίας του Άντερσον είναι οι εξαντλητικές αυτοαναφορές και η εμμονή στην αψεγάδιαστη λεπτομέρεια των γεωμετρικών πλάνων (το σήμα κατατεθέν του σκηνοθέτη), στοιχεία που βαραίνουν τόσο πολύ το «Asteroid city» με συνέπεια να το κάνουν κυριολεκτικά να ασθμαίνει. Η απουσία ξεκάθαρου στόχου ξενίζει ακόμη περισσότερο καθώς στις προηγούμενες δουλειές του δημιουργού υπήρχε πάντα μια ισορροπία μεταξύ της καλά σχεδιασμένης πλοκής με τους ιδιότυπους χαρακτήρες και της vintage αισθητικής των φροντισμένων πλάνων. Εδώ όμως δεν υπάρχει μια στιβαρή ιστορία που να προκαλεί τα συναισθήματα ή έστω το ενδιαφέρον του θεατή. Το ιδιότυπο χιούμορ είναι και πάλι πνευματώδες αλλά  οι μηχανικές ερμηνείες των ηθοποιών (ξανά μια παρέλαση πρωτοκλασάτων σταρ εμπιστεύεται με κλειστά τα μάτια τον Άντερσον) μοιάζουν πιο ψυχρές από ποτέ, ενισχύοντας την αίσθηση ενός αδύναμου, αποσπασματικού ανεκδότου που είναι προορισμένο να ξεχαστεί μετά από λίγα λεπτά.

Μαθήματα αποπλάνησης (No hard feelings) (**1/2)

Κωμωδία αμερικανικής παραγωγής 2023 (103)

Σκηνοθεσία: Τζιν Στουπνίτσκι

Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Λόρενς, Άντριου Φέλντμαν, Μάθιου Μπρόντερικ

Η Μάντι θεωρεί ότι βρήκε τη λύση για τα αμέτρητα οικονομικά της προβλήματα στην αγγελία δύο απελπισμένων γονιών που αναζητούν κοπέλα για να βγάλει ραντεβού τον αδέξιο και ντροπαλό κανακάρη τους, πριν εκείνος φύγει για το κολέγιο.

Όλα τα λεφτά στο φιλμ είναι η ερμηνεία της Τζένιφερ Λόρενς που αποδεικνύει ξανά το ταλέντο της στην κωμωδία μετά και από τα «Οδηγός αισιοδοξίας» και «Don’t look up». Ο ουκρανικής καταγωγής σκηνοθέτης Τζιν Στουπνίτσκι που μεταξύ άλλων έχει υπογράψει μερικά επεισόδια του τηλεοπτικού «The office», προσφέρει στην αμερικανίδα σταρ ένα ρόλο-λαχείο και εκείνη ανταποδίδει με μια τολμηρή, απολαυστική και γεμάτη αυτοσαρκασμό παράσταση. Σε κάποιες σκηνές πραγματικά πέφτεις κάτω από τα γέλια.

To χρονικό ενός εφήμερου έρωτα (Diary of a fleeting a ffair) (***)

Αισθηματική κομεντί γαλλικής παραγωγής 2022 (100)

Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Μουρέ

Πρωταγωνιστούν: Σαντρίν Κιμπερλέν, Βενσάν Μακέν

Μια ανύπαντρη μητέρα και ένας παντρεμένος άντρας γίνονται εραστές. Κι ενώ αρχικά έχουν συμφωνήσει να βρίσκονται μόνο περιστασιακά για να κάνουν σεξ, σταδιακά αναπτύσσεται μεταξύ τους μια διαφορετική σχέση.

Στο κομψό φιλμ του Eμανουέλ Μουρέ το ζητούμενο είναι η συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων. Το «παράνομο» ζευγάρι βρίσκει την ιδανική μορφή επικοινωνίας στην ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό. Όμως ο Μουρέ δεν επιδιώκει να κάνει  μόνο ένα φιλμ που θα εντυπωσιάζουν οι ευφυείς διάλογοι ή οι μεστές ερμηνείες. Σε αντίθεση με το ψυχρό σινεμά για παράδειγμα ενός Ρομέρ, το «Χρονικό» έχει συναισθηματικό πλούτο και έντονες διαλογικές σκηνές που πίσω από την φαινομενική ελαφρότητα τους κρύβουν μεγάλες αλήθειες για τον έρωτα.

Ντετέκτιβ Μάρλοου (Marlowe) (**)

Νουάρ διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (109)

Σκηνοθεσία:  Νιλ Τζόρνταν

Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Νταϊάν Κρούγκερ, Τζέσικα Λανγκ, Ντάνι Χιούστον, Άλαν Κάμινγκ

Τέλη της δεκαετίας του ’30. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου αναλαμβάνει τον εντοπισμό ενός εξαφανισμένου άντρα για λογαριασμό μιας όμορφης και πλούσιας κληρονόμου.

Μυστικά και ψέματα, ερωτικά τρίγωνα, ναρκωτικά και βιομηχανία του θεάματος, διπρόσωποι άντρες και δηλητηριώδεις γυναίκες. Στο σύμπαν του ήρωα του Ρέιμοντ Τσάντλερ ο μισανθρωπισμός θριαμβεύει και ο κυνισμός καθορίζει τα δρώμενα. Η συνέπεια – και η λατρεία στο νουάρ- της γραφής του Νιλ Τζόρνταν δεν αμφισβητείται αλλά το παλιομοδίτικο φιλμ του δεν προσφέρει κάποια μοντέρνα ή φρέσκια ιδέα στο είδος. Πειστικός ως Μάρλοου ο Νίσον αλλά εκείνη που αποσπά το χειροκρότημα είναι η αγνώριστη Νταϊάν Κρούγκερ.

Καθαγιασμός (Consecration) (*1/2)

Τρόμου αμερικανοβρετανικής συμπαραγωγής 2023 (90)

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Σμιθ Πρωταγωνιστούν: Τζένα Μαλόουν, Ντάνι Χιούστον, Θόρεν Φέργκιουσον, Γουιλ Κιν, Τζάνετ Σούζμαν

Μια άθεη οφθαλμίατρος ενημερώνεται για το θάνατο του αγαπημένου της αδελφού που ήταν ιερέας σε απομονωμένο μοναστήρι της Σκοτίας. Φτάνοντας εκεί μαθαίνει από την ηγουμένη για την αυτοκτονία του άντρα που «είχε χάσει την εύνοια του Κυρίου».

Ο σχεδιασμός μιας ακαταμάχητης ατμόσφαιρας που πηγάζει από το αυστηρό περιβάλλον και τις σκοτεινές γωνίες του μοναστηρίου είναι το κυρίαρχο στοιχείο ενός συμβατικού κατά τα άλλα θρίλερ τρόμου, που έχει ως κεντρικό θέμα τη θρησκευτική πίστη. Πιο εμφατικό το πρώτο μέρος, δυστυχώς ξεμένει από ιδέες όσο προχωράει η πλοκή που στα δύσκολα αναλώνεται στα γνώριμα κλισέ του είδους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter