Η Νέα Δημοκρατία δεν παίρνει αποστάσεις από το «φιλορωσικό» παρελθόν της (Video)

Η Νέα Δημοκρατία δεν παίρνει αποστάσεις από το «φιλορωσικό» παρελθόν της (Video)

Το μπάχαλο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση της ρωσικής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων ανά τον κόσμο από το 2014 και έπειτα επέτεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την ώρα που κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πως η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών αυτών σε πλήρη αντιδιαστολή με το κόμμα του Μοσχάτου που επιμένει να επενδύει σε σενάρια συνομωσίας, ο Γιάννης Οικονόμου εμφανίστηκε ως… κομματικός εκπρόσωπος, στη γραμμή του κόμματος. Απέφυγε δε να διαψεύσει τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με την Ρωσία και το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από ερώτηση του documentonews.gr.

Ούτε ένα 24ωρο δεν κράτησε το ποντάρισμα της κυβέρνησης στη συνομωσιολογία με αφορμή έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιοτητα, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία φέρεται να μετέφερε περί τα 300 εκατ. ευρώ σε ξένα πολιτικά κόμματα, πολιτικούς και αξιωματούχους σε περισσότερες από 24 χώρες από το 2014 και έπειτα, με σκοπό να επηρεάσει τη διεθνή πολιτική.

Την Πέμπτη, ανώτερη κυβερνητική πηγή στη Βουλή ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση από τις ΗΠΑ τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ενημερώσει τις χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ρωσικού ενδιαφέροντος. Η πληροφορία αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αναφέρθηκε σε «δική μας πηγή» που έχει ενημερώσει αρμοδίως ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη έρθει σε επικοινωνία με 100 πρεσβείες ανά τον κόσμο.

«Λίγες μέρες μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για παρεμβάσεις της Ρωσίας εντός της ευρώπης, έρχεται η αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες, από τον Πούτιν. Αυτό που ξέρουμε ήδη για την Ελλάδα, είναι ότι η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι γαλάζιοι. Καταλήγουν δε πως «με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδητήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά»

Εξαιτίας της πρωτοφανούς αυτής αντίφασης θέσαμε σχετικό ερώτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος νωρίτερα αναπαρήγαγε τα σχόλια περί της χρηματοδότησης ελληνικού καναλιού με ρωσικά κεφάλαια, στο οποίο είναι γνωστό πως συμμετείχαν ενεργά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως η σημερινή εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Σώκου

«Μιλήσατε νωρίτερα για την υπόθεση του καναλιού χρηματοδοτούμενου από ρωσικά κεφάλαια, όπου ακόμα και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν σε αυτό, και επίσης, για την υπόθεση της χρηματοδότησης κομμάτων που έχει έρθει στη δημοσιότητα. Έχουμε εκτός από αυτήν την περίπτωση και το 2019 τα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, με αναφορές για χρηματοδότηση συλλαλητηρίων από ρωσικά κέντρα, και την απέλαση από την τότε κυβέρνηση Ρώσων διπλωματών. Επίσης η Νέα Δημοκρατία έχει αδελφοποιηθεί στο παρελθόν με το κόμμα του κ. Πούτιν. Δεσμεύεστε πως τα όσα αποκαλύπτονται στις ΗΠΑ δεν αφορούν ούτε το κόμμα σας, ούτε στελέχη που είναι σήμερα σε εσάς και παλαιότερα δεν άνηκαν στο κόμμα σας;» ήταν η ερώτηση του documentonews.gr στον Γιάννη Οικονόμου, ζητώντας απάντηση

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν σήκωσε το γάντι για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για τη στάση του κόμματος το 2019, όταν η πολιτική της ταυτιζόταν με τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Καταρχήν περιμένουμε να δούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τι είναι αυτά που δημοσιεύονται στις ΗΠΑ και εάν υπήρχαν κάποιοι που χρηματοδότησαν ελληνικά πολιτικά κόμματα εδώ» επανέλαβε ουσιαστικά τον επίλογο της χθεσινής ανακοίνωσης του κόμματός του, επιλέγοντας στη συνέχεια να εκθειάσει την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ταχθεί άμεσα στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», χωρίς περαιτέρω απαντήσεις.

«Εκείνο που έχω να σας πω με πολύ μεγάλη σαφήνεια είναι ότι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία, είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός από τους πρώτους πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη και η Νέα Δημοκρατία από τα πρώτα πολιτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη που έχει ταχθεί με πολύ πολύ μεγάλη σαφήνεια απέναντι στον αναθεωρητισμό, και απέναντι στη λογική, τη νοοτροπία και την αντίληψη που έχει για τη διεθνή νομιμότητα ο πρόεδρος Πούτιν» ανέφερε, στρέφοντας στη συνέχεια τα πυρά του σε «ορισμένους» για τη στάση τους.

«Δέχθηκε κριτική σε αυτό από την αρχή (σ.σ. η κυβέρνηση). Μάλιστα ορισμένοι θέαν να καλλιεργήσουν τη λογική των ίσων αποστάσεων για ένα χρονικό διάστημα και τους πήρε χρόνο μέχρι να τοποθετηθούν κάπως πιο καθαρά. Για εμάς δεν υπάρχουν αστερίσκοι και υποσημειώσεις απέναντι σε αυτά. Είμαστε πάντοτε με τη νομιμότητα, είμαστε πάντοτε με τη Δημοκρατία. Είμαστε πάντοτε απέναντι σε ολοκληρωτικές αντιλήψεις» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δέσμευση πάντως πως κανένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε, σήμερα ή παλαιότερα, με τη Ρωσία, δεν θέλησε να καταθέσει.

Διαβάστε επίσης

Εχει η βρομιά όρια;

Ρώσοι πράκτορες επιχείρησαν να χρηματίσουν βουλευτές (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter