Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται τα χαράτσια σε ρεύμα και καύσιμα

Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται τα χαράτσια σε ρεύμα και καύσιμα

Θέμα από το πουθενά επιχειρεί να δημιουργήσει η ΝΔ βάζοντας στο κάρο την υπεύθυνη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου και σημερινές της δηλώσεις στον Σκαι για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει σαφώς για φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας ( ηλεκτρική ενέργεια – διυλιστήρια). Αυτό θα φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία 5,45 δις».

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι και το τέλος του 2022 υπερκέρδη πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπερκέρδη που δημιουργήθηκαν και σωρεύτηκαν λόγω της αισχροκέρδειας που κορυφώθηκε στην αγορά ενέργειας παράλληλα με την ενεργειακή κρίση.

Μάλιστα σε πολλές χώρες στην Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών μετά από απόφαση της Κομισιόν του περασμένου Σεπτεμβρίου!

Σύμφωνα με αυτήν υπολογίζεται ο μέσος όρος κερδοφορίας της περιόδου 2019 – 2021, σε αυτόν προστίθεται μια αύξηση κατά 20% και τα ποσά που υπερβαίνουν αυτό το όριο φορολογούνται με συντελεστή 33%.

Μάλιστα στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών στην ενέργεια, στη συνέχεια έκανε τα πάντα για να παρουσιάσει μειωμένα τα υπερκέρδη αυτά και μέχρι σήμερα δεν έχει εισπράξει πάρα 350 εκ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει γενικώς για φορολόγηση των εταιρειών ούτε γενικώς για κερδοφόρες μεγάλες επιχειρήσεις. Άλλωστε στγο πρόγραμμά του και σε ότι αφορά στην φορολογία επιχειρήσεων  δεν προβλέπεται καμία αλλαγή.

Χαράτσι στη μεσαία τάξη έχει επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης που το 2022 εισέπραξε μόνο από τον ΦΠΑ πάνω από 4 δις υπερέσοδα.

Να θυμίσουμε απλά ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τα διυλιστήρια, το 2021 τα κέρδη των δύο ομίλων διαμορφώθηκαν σε 665,277 εκατ. ευρώ ενώ στο 9μηνο του 2022 στα 2,673 δις. ευρώ!

Διαβάστε επίσης

Τσαπανίδου: Υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη ελάχιστων εταιρειών και αποδυνάμωση νοικοκυριών μέσω υψηλού ΦΠΑ

Αλεξιάδης: Γιατί η ΝΔ δεν συμπεριέλαβε στο Μεσοπρόθεσμο τις εξαγγελίες που έκανε στην προεκλογική περίοδο; (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter