Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη και το καταγάλανο… σκοτάδι που απλώνει στη χώρα

Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη και το καταγάλανο… σκοτάδι που απλώνει στη χώρα

Σε ρόλο κονφερασιέ μίας κυβέρνησης που έρχεται με αλαζονεία και σχέδιο ισοπέδωσης της αγοράς και της κοινωνίας εμφανίστηκε κατά τους πανηγυρισμούς της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις δηλώσεις του, την ονοματολογία και τον προγραμματισμό του να προδίδουν την έπαρση με την οποία επιστρέφει στην εξουσία, μέσα σε μία κατακερματισμένη και τραυματισμένη Βουλή.

«Αυτή η πολιτική κυριαρχία δεν είναι συνταγή αλαζονείας, ούτε λευκή επιταγή. Αυτό το οποίο θα ζητήσω και πάλι από όλα μας τα στελέχη είναι να είμαστε προσγειωμένοι» δήλωσε έξω από τα γραφεία του κόμματος απευθυνόμενος σε πολίτες που βρέθηκαν εκεί λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, παρότι όλη του η συμπεριφορά κατά την προεκλογική περίοδο καταμαρτυρούν το αντίθετο.

Στην πράξη, πράγματι το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη κατάφερε σχεδόν τον ίδιο αριθμό βουλευτών στη νέα Βουλή, με σχεδόν 40 βουλευτές και τρία κόμματα -ωστόσο- στα δεξιά του, να διασφαλίζουν μία αντιπολίτευση στα μέτρα που ο ίδιος επιθυμεί, και στην ρητορική που ο ίδιος φρόντισε να επιβάλλει κατά την προεκλογική περίοδο. Εθνικιστές, ρατσιστές, χριστιανομάχοι και μακεδονομάχοι, έως και ναζιστές, με μεγάλο χορηγό την Νέα Δημοκρατία, που ξεκίνησε την πρώτη προεκλογική περίοδο από τον φράχτη του Έβρου και κατέληξε στο τέλος της δεύτερης με το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, απότοκο της αντιμεταναστευτικής της πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει αρκετές ημέρες πριν τις εκλογές, τα  πάντα είναι σχεδόν έτοιμα. Το υπουργικό συμβούλιο έγινε γνωστό μέσω κυβερνητικών διαρροών το βράδυ της Κυριακής και πριν καν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, με λίγα ονόματα να αναμένεται να αλλάξουν στις τελικές ανακοινώσεις. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει πως η ορκωμοσία και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη και την Παρασκευή θα είναι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για Ουκρανία και μεταναστευτικό, ενώ λίγο πριν θα συμμετάσχει στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επίσης, οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένονται το τριήμερο 7-9-9 Ιουλίου, καθώς στις 11 και 12 Ιουλίου θα βρεθεί στη Λιθουανία για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που συγκεντρώνει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Αξίζει να σημειωθεί πως -και πάλι ο ίδιος- έχει προαναγγείλλει πως το υπουργικό του αναμένεται να έχει μάλλον ρεκόρ υπουργών και υφυπουργών, αφού το Σάββατο, μεταξύ τύρου και αχλαδίου διαμήνυσε πως «δεν έλεγα ποτέ μικρό και ευέλικτο σχήμα, είναι λάθος που έκαναν παλιά». Συνεπώς, τα ονόματα που ακούγονται μπορεί να αυξηθούν, με επιμέρους χαρτοφυλάκια υφυπουργών και αναπληρωτών. Ένα ακόμα σημείο έπαρσης είναι το γεγονός πως ήδη τουλάχιστον τα δύο πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής του είναι έτοιμα, και αφορούν το «επιτελικό κράτος 2.0» και την φορολογική πολιτική.

Θα πρέπει ακόμα να υπογραμμιστεί πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκινάει την θητεία της με μία σοκαριστική και επιβαρυντική για τη Δημοκρατία αποτυχία. Οι παλινωδίες και οι σκοτεινές μεθοδεύσεις για το «μπλόκο Κασιδιάρη», όχι μόνο τραυμάτισαν την Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, καθώς παραιτήθηκε μέχρι και αρχιδικαστής εξαιτίας των χειρισμών Γεραπετρίτη-Βορίδη, αλλά έπεσαν και στο κενό. Οι «Σπαρτιάτες» ξεκίνησαν ήδη δημόσιο διάλογο ευχαριστιών με τον Κασιδιάρη, και η συμβολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο αποτέλεσμα αυτό είναι κομβική.

Στην πράξη, εκτός των παραπάνω, οι ανακοινώσεις, η ορκωμοσία, οι πρώτες αποφάσεις και -κυρίως- η έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από τον νέο πρωθυπουργό ως «λεπτομέρειες» που έχει κιόλας ρυθμίσει. Εάν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, ο Κυρ. Μητσοτάκης απλώνει ένα καταγάλανο… σκοτάδι στη χώρα, ξεκινώντας έτσι την νέα του τετραετία.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργικό συμβούλιο… απόλυτου ελέγχου Μητσοτάκη

Ρεσιτάλ αλαζονείας Μητσοτάκη στην πρώτη δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter