Η νέα πρόβλεψη της Κομισιόν για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα «ροκανίζει» προβλέψεις και ανάκαμψη

Η νέα πρόβλεψη της Κομισιόν για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα «ροκανίζει» προβλέψεις και ανάκαμψη

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι ο πληθωρισμός πέραν του «εισαγόμενος» είναι και προσωρινός, οι προβλέψεις της Κομισιόν και οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα συνηγορούν ακριβώς προς το αντίθετο.

Στα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό φτάνει στο 3,1% για το 2022, ενώ η προηγούμενη ήταν για μόλις 1%.
Αλλά και αυτό μπορεί να είναι «αισιόδοξο σενάριο» αφού η ακρίβεια στην ενέργεια, αλλά και στους διάφορους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυξάνουν το ποσοστό, το οποίο και για το 2023 προβλέπεται στο 1,1%.

Υπό τις συνθήκες αυτές, και αφού επικρατήσει αυτό το δυσοίωνο «αισιόδοξο σενάριο» η ανάπτυξη για το 2022 ψαλιδίζεται στο 4,9%.

Συνολικά στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη μειώνεται στο 4% από την προηγούμενη πρόβλεψη που ήταν 4,3%, ενώ το 2023 φτάνει στο 2,8%. Ο δε πληθωρισμός στην Ευρωζώνη προβλέπεται 3,5 για το 2022, μεταθέτοντας τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για το 2023 (η πρόβλεψη είναι στο 1,7%). Αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις κινήσεις της ΕΚΤ, στο εσωτερικό της οποίας τα “γεράκια” πιέζουν για επίσπευση των αυξήσεων στα επιτόκια στο όνομα της αναχαίτισης του πληθωρισμού.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Κομισιόν, η πρόσφατη εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και η σχετική αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού αναμένεται να έχουν επιβαρύνει την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά ο αντίκτυπός της αναμένεται να εξασθενίσει σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022.

Αχτιόγλου: Η κοινωνία ασφυκτιά

«Πενταπλασιασμό του πληθωρισμού το 2022 σε σχέση με το 2021 προβλέπει η Κομισιόν για τη χώρα μας, την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιά απροστάτευτη από το γενικευμένο και σαρωτικό κύμα ακρίβειας», τονίζει σε δήλωσή της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως επισημαίνει, «οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν εκτιμούν την εκτίναξη του πληθωρισμού από 0,6% το 2021 στο 3,1% το 2022, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός τόπου και χρόνου προέβλεπε τον Δεκέμβριο στον προϋπολογισμό πληθωρισμό “μετριοπαθώς θετικό” (0,8%) για το σύνολο του 2022».

«Οι πανηγυρισμοί του υπουργείου Οικονομικών για την εκτίμηση της ανάπτυξης, μετά τη βαθιά ύφεση του 9% που είχε προηγηθεί, συγκρούονται εκ νέου με την καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την οικονομική τους ασφυξία επιβεβαιώνουν, εξάλλου, τα νέα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη προς το Δημόσιο που έφτασαν τα 6,33 δισ. το 2021 και μόνο τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 682 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ», σημειώνει και καταλήγει:

«Είναι προφανές ότι την ανάπτυξη της ΝΔ πληρώνει ήδη πολύ ακριβά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter