Η Νίκη της Σαμοθράκης «επιστρέφει» στο σπίτι της

Η Νίκη της Σαμοθράκης «επιστρέφει» στο σπίτι της

Στον προαύλιο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Σαμοθράκης θα δεσπόζει σε σύντομο χρονικό διάστημα το πιστό αντίγραφο του αγάλματος της «Νίκης Σαμοθράκης».

Τα ευχάριστα νέα ανακοίνωσε χθες η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του νησιού Κατερίνα Καραμίτσου – Γιαννέλου μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Συγκεκριμένα έγραψε: “Μας επισκέφθηκε σήμερα στο Δημαρχείο ,η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων , κυρία Δόμνα Τερζοπούλου, η οποία μας διαβεβαίωσε, πως στο τέλος της επόμενης εβδομάδας έρχεται η βάση του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης. Η βάση θα τοποθετηθεί έξω από το μουσείο,όπου θα τσιμενταριστεί και εφόσον περάσουν 28 μέρες, στις οποίες χρειάζεται το τσιμέντο να μείνει για να μπορέσει να στεγνώσει και να δεχτεί όλο αυτό το βάρος του αγάλματος.

Στο τέλος του Αυγούστου το άγαλμα έρχεται με γερανό στο νησί μας. Είναι έτοιμο, έχει συσκευαστεί και περιμένει να τοποθετηθεί έξω από το μουσείο . Είναι ένα γεγονός το οποίο περίμεναν με ανυπομονησία όλοι οι Σαμοθρακίτες. Ο Δήμος Σαμοθράκης θα συνεργαστεί με την Εφορία Αρχαιοτήτων για να δώσει στο γεγονός την κατάλληλη λαμπρότητα που του αρμόζει.”

Να σημειωθεί πως πρόκειται για ακριβές αντίγραφο του πρωτότυπου αγάλματος που φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου, ύψους 2,44 μ.και με βάρος περίπου 6,5 τόνους.

Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή-διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου (βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν για ένα μήνα, για το τελικό φινίρισμα του αγάλματος.

Πηγή: e-evros.gr 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter