Η Νότια Κορέα δαμάζει την πανδημία στα αεροδρόμια

Η Νότια Κορέα δαμάζει την πανδημία στα αεροδρόμια

Έτσι εξηγείται πώς η ασιατική χώρα με πενταπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα έχει σχεδόν υποπενταπλάσια θύματα από τον

Αποτελεί παράδειγμα για πολλές δυτικές χώρες το πώς διαχειρίζονται την υγειονομική κρίση οι χώρες της Ασίας που έχουν πικρές αναμνήσεις από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού (SARS, MERS).

Ακολουθεί η περιγραφή στο Twitter της διαδρομής ενός ταξιδιώτη. Πρώτα είχε μεταβεί από τη Νότια Κορέα στο Λονδίνο. Σε πέντε λεπτά, που λέει ο λόγος για την αστραπιαία ταχύτητα, ξεμπέρδεψε με διατυπώσεις και ελέγχους στο αεροδρόμιο Χίθροου. Επέστρεψε στη Σεούλ πρωτοχρονιάτικα και αναφέρει τις πρωτόγνωρες για όλους εμάς τους Δυτικούς συγκρίσεις που εξασφαλίζουν στην ασιατική χώρα έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα:

Στη διάρκεια της πτήσης συμπλήρωνε έντυπα για επιδημιολογικό έλεγχο και πληροφορίες για καραντίνα.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Ίντσεον αμέσως πέρασε από θερμομέτρηση και, παρότι είχε ήδη είχε μερικών ωρών αρνητικό τεστ Covid-19, υποβλήθηκε σε μια διαδικασία καθώς προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο με το άσχημο επιδημιολογικά παρόν.

Υποβλήθηκε εκ νέου σε τεστ σε τέντα σε εξωτερικό χώρο και του έδωσαν καινούργια μάσκα, που φορούσαν και οι ίδιοι οι Νοτιοκορεάτες, πιο πυκνή.

Οδηγήθηκε μαζί με άλλους προερχόμενους από επιδημιολογικά φορτισμένες χώρες σε άλλη περιοχή με σεπαρέ προκειμένου να συμπληρώσουν έγγραφα.

Του επέβαλαν να εγκαταστήσει μια εφαρμογή στο κινητό για επικοινωνία με τις αρχές. Επαληθεύτηκε ο αριθμός του τηλεφώνου του. Θυμίζει οργουελιανό «1984» καθώς οποιαδήποτε παράβαση τιμωρείται με απέλαση.

Μεταφέρθηκαν με λεωφορείο σε ειδικές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, όπου ο καθένας απομονώθηκε σε σεπαρέ ώσπου να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ καθώς απαιτούνταν τουλάχιστον έξι ώρες. Τους επιβλήθηκε να φορούν διαρκώς μάσκα. Τους προσφέρθηκε πάντως φαγητό.

Εννέα ώρες μετά ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του τεστ σε κάθε επισκέπτη. Στην περίπτωση του ανθρώπου που μας μεταφέρει την εμπειρία του και σε μερικούς άλλους χρειάστηκε επανεξέταση (είπαμε ότι είχε κάνει ήδη αρνητικό τεστ στο Λονδίνο). Μεταφέρθηκαν σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, προφανώς για να μην εξαπλωθεί ο ιός σε περίπτωση που ήταν φορείς του. Θερμομέτρηση και αναμονή άλλες δέκα ώρες για τα αποτελέσματα.

Έπειτα από πρωινό και γεύμα, πήρε το πράσινο φως να μπει στη χώρα. Με ειδικό πρωτόκολλο όμως. Επέστρεψε στο αεροδρόμιο, φόρεσε και γάντια, και με συνοδεία της αστυνομίας φρόντισαν να κλείσουν τον τρόπο που θα φύγουν για το μέρος όπου θα περάσουν σε καραντίνα 14 ημερών: ή με ειδικό βανάκι ή με ειδικό ταξί (πολύ πιο ακριβό, περί τα 60 ευρώ), στο οποίο ο οδηγός δεν έρχεται σε επαφή με τον πελάτη.

Μένοντας στο σπίτι σε καραντίνα, είναι υποχρεωμένος να δηλώσει την παρουσία του στο τοπικό κέντρο υγείας και να περνά τα δεδομένα της θερμομέτρησης (δεν επεξηγεί αν ζήτησαν αντίστοιχα οξυμέτρησης) στην ειδική εφαρμογή στο κινητό επί 14 ημέρες καραντίνας

Συμπέρασμα: Ανοίξαμε όπως όπως, χωρίς σχέδιο και με εκβιασμούς από τις επιχειρήσεις πρακτόρευσης τουριστών, για να φέρουμε καλοκαιριάτικα κατοίκους από επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες σε μια Covid-free ζώνη αναψυχής. Νεκροί: κοντά στις 5.000 (με ονοματεπώνυμα ο καθένας, με ζωή, με όνειρα και ελπίδες). Κρούσματα: 140.000. Στη Νότια Κορέα των σχεδόν 52 εκατομμυρίων, που ήταν μια ανάσα από το επίκεντρο της Covid-19, έχουν λιγότερα από τα μισά κρούσματα (63.244) και 962 νεκρούς, υποπενταπλάσιους από την ευρωπαϊκή Ελλάδα και από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί ούτε όταν χτύπησε καμπανάκι για κρούσματα της μετάλλαξης του νέου κορονοϊού, που όπως δείχνουν τα στοιχεία έχουν διασπαρεί σε τουλάχιστον 33 χώρες και η Ελλάδα μπήκε στη λίστα ως 34η. Στον εν λόγω κατάλογο έχουν καταγραφεί και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προς τα οποία είχαμε πολλές μετακινήσεις πρωτοχρονιάτικα. Επιβαλλόταν να ξεκινήσουν αυστηροί έλεγχοι στα αεροδρόμια επιπέδου Νότιας Κορέας. Αλλά εδώ ούτε έναν μαζικό εμβολιασμό με κανόνες δεν μπορούν να οργανώσουν.

Από το σημερινό NL του Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter