Η Νταντά και η Barbie κατεβαίνουν σε απεργία

Η Νταντά και η Barbie κατεβαίνουν σε απεργία
AP Photo/Chris Pizzello

H Φραν Ντρέσερ, έγινε διάσημη για τον τηλεοπτικό της ρόλο ως τετραπέρατη «Νταντά». Σήμερα, χρόνια μετά δίνει ένα γερό μάθημα σε όλες κι όλους μας ως πρόεδρος του συνδικάτου των ηθοποιών Sag-Aftra.

«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι σημαντικό γιατί αυτό που συμβαίνει σε εμάς συμβαίνει σε όλους τους τομείς της εργασίας, όταν οι εργοδότες κάνουν τη Wall Street και την απληστία προτεραιότητά τους και ξεχνούν τους βασικούς συντελεστές που κάνουν τη μηχανή να λειτουργεί», ανέφερε σε μια ομιλία καταπέλτη που σαρώνει από την Πέμπτη τα social media, ύστερα από τις αποτυχημένες συνομιλίες μεταξύ του συνδικάτου των ηθοποιών και των στούντιο, αποκαλώντας τα μάλιστα «αηδιαστικά», επειδή λένε ότι «χάνουν χρήματα δεξιά και αριστερά όταν δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους διευθύνοντες συμβούλους».

Η Ντρέσερ, πρόσθεσε πως οι ηθοποιοί «περιθωριοποιούνται και δεν τυγχάνουν σεβασμού και τιμής» από ένα επιχειρηματικό μοντέλο που έχει αλλάξει δραστικά λόγω των κολοσσών του streaming, με τους ερμηνευτές να συμμετέχουν μαζί με τους σεναριογράφους σε μία ιστορική απεργία που θα «παγώσει» την πλειονότητα της παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σόου στις ΗΠΑ.

«Τα μάτια του κόσμου και ειδικά τα μάτια των εργατών είναι στραμμένα πάνω μας. Αυτό που μας συμβαίνει είναι σημαντικό. Αυτό που μας συμβαίνει συμβαίνει σε όλη την εργατική τάξη. Είμαστε τα θύματα εδώ. Θυματοποιούμαστε από μια πολύ άπληστη οντότητα. Είμαι συγκλονισμένη από τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε συναλλαγές. Δεν μπορώ να το πιστέψω, ειλικρινά, πόσο μακριά είμαστε σε τόσα πολλά πράγματα. Πώς επικαλούνται τη φτώχεια, ότι χάνουν χρήματα δεξιά και αριστερά όταν δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους CEO τους. Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους. Στέκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας», είπε η ηθοποιός η οποία και καταχειροκροτήθηκε.

Στην ίδια γραμμή και η Margot Robbie, η οποία πρωταγωνιστεί στην επερχόμενη ταινία «Barbie». Η ίδια δήλωσε στο Sky News κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας του φιλμ στο Λονδίνο: «Υποστηρίζω πάρα πολύ όλα τα συνδικάτα και είμαι μέλος του SAG, οπότε, φυσικά, θα σταθώ δίπλα τους».

Τη δήλωση αυτή, δεν άφησε ασχολίαστη το ΠΑΜΕ, με σχόλιο του στο Twitter: «Ακόμα και η Barbie είναι έτοιμη να κατέβει σε απεργία. Αλληλεγγύη στην απεργία των σεναριογράφων. Έρχεται απεργία των ηθοποιών. Γιατί δεν έχετε γίνει μέλος της Ένωσής σας;».

Την Πέμπτη (13/7) ανακοινώθηκε ότι 160.000 μέλη του Sag-Aftra – από μεγάλους αστέρες μέχρι ηθοποιούς σε δεύτερο ρόλο– ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους σεναριογράφους από την ένωση Writers Guild of America σε μια ιστορική απεργία, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο «λουκέτο» στο Χόλιγουντ από την τελευταία φορά που και τα δύο συνδικάτα απεργούσαν μαζί το 1960.

Τα συνδικάτα αγωνίζονται για καλύτερους όρους ενάντια στην Alliance of Motion Picture and Television Producers, μια οντότητα που εκπροσωπεί μεγάλα στούντιο και γίγαντες streamimg συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Apple, Disney, NBCUniversal, Netflix, Paramount, Sony και Warner Bros Discovery.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter