Η Ντόρα, η κλιματική άλλαγή στην Καραϊβική, τα 2,5 εκατομ. ευρω, και η κόντρα με τον Κοτζιά

Η Ντόρα, η κλιματική άλλαγή στην Καραϊβική, τα 2,5 εκατομ. ευρω, και η κόντρα με τον Κοτζιά

Έξαλλη με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που επί δικής της υπουργίας είχαν διατεθεί για το κέντρο κλιματικής αλλαγής στην …Καραϊβική και τώρα επαναπατρίστηκαν. Η κυρία Μπακογιάννη φωνάζει μεν στην ανακοίνωση της αλλά εμμέσως “καρφώνει” τον στενό – τότε – συνεργάτη της, Θόδωρο Σκυλακάκη – άλλωστε δεν έχει άλλο λόγο να τον αναφέρει σε μια ανακοίνωση που λέει το …τετριμένο: Να πάει ο φάκελος στον εισαγγελέα.

Δυόμιση εκατομμύρια δολάρια που είχαν κάνει “φτερά” εντοπίστηκαν, διεκδικήθηκαν και ανακτήθηκαν από την Ελλάδα. Πρόκειται για χρήματα του υπουργείου Εξωτερικών που είχαν χορηγηθεί το 2008 -επί υπουργίας της Ντόρας Μπακογιάννη-, όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση, από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. 

Τα χρήματα αυτά εντοπίστηκαν μετά από μακρά και επίπονη έρευνα, υπό τον Πρέσβη, Ν. Βαμβουνάκη, και κατατέθηκαν στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως αποδεικνύεται και από σχετικά παραστατικά που είναι αναρτημένα δημοσίως στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το θέμα των ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν άλλωστε εξαρχής μία από τις προτεραιότητες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος έχοντας δώσει σαφείς εντολές για ενδελεχείς ελέγχους, και έχοντας μετά από δύο χρόνια μια σαφέστατη εικόνα της κατάστασης είχε πει σχετικά με αυτό, πρόσφατα στη Βουλή, ότι έχουν εντοπιστεί υποθέσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που όταν θα δουν το φως της δημοσιότητας «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι».

Η ώρα του «παρδαλού κατσικιού» φαίνεται ότι έφτασε και ο κ. Κοτζιάς κρατώντας τη υπόσχεσή του αρχίζει να βγάζει στην επιφάνεια την κορφή του παγόβουνου με τις οικονομικές ατασθαλίες αποδεικνύοντας δημόσια και με παραστατικά ότι αρχίζει να σπάει το απόστημα.

Ειδικότερα για τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια, αυτά είχαν χορηγηθεί για συγκεκριμένα προγράμματα που, όπως διαπιστώθηκε, ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Άξιο λόγου είναι ότι ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε, για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, βάσει του οποίου θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας. Το αποτέλεσμα αυτών των «παραλείψεων» ήταν να βρεθούν τα 2,5 εκατ. δολάρια, χωρίς να είναι σαφές με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.

Και αυτή η ιστορία της επιστροφής των 2.5 εκατ. φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή. Διότι, όπως διαβεβαιώνουν στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν ήδη εντοπίσει άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια που είχαν χορηγηθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα και έχει ζητηθεί η επιστροφή τους.

Και βεβαίως επειδή οι οικονομικές ατασθαλίες έχουν και ποινικές ευθύνες, υπό τη σκιά των ανωτέρω, εξυπακούεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρει και η σχετική Ανακοίνωσή του, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες. 

Η Απάντηση της Ντόρας

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς θα πρέπει να ντρέπεται αναφέρει η Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την επιστροφή «δυόμιση εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν χορηγηθεί το 2008 -επί υπουργίας της Ντόρας Μπακογιάννη- από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) στο “Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής” (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν».

Η ανακοίνωση από το Πολιτικό Γραφείο της κ. Μπακογιάννη αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ο κ. Κοτζιάς θα έπρεπε να ντρέπεται. Ποτέ στην ιστορία της χώρας δεν έχουν ειπωθεί τόσο μεγάλα και ξεδιάντροπα ψέματα από Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Κατά καιρούς όσοι είχαμε την τιμή να υπηρετήσουμε το υπουργείο Εξωτερικών έχουμε ασκήσει κριτική ο ένας στον άλλο. Πάντα όμως σεβόμασταν ότι το ΥΠΕΞ εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες πέρα και πάνω από κόμματα. Κανείς δεν το εξευτέλισε με αυτό τον τρόπο.

Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες παραπέμπω στη δήλωση του τότε Γ.Γ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Συνεργασίας για την Ανάπτυξη Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Ο κ. Κοτζιάς αν έχει την παραμικρή τσίπα ας πάει αύριο το πρωί τον φάκελο στον εισαγγελέα. Διαφορετικά θα το κάνω εγώ. Ευτυχώς κάποια πράγματα στη χώρα παραμένουν όρθια παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter