Η νύχτα που ταπεινώθηκε η Τερέζα Μέι – Γιούνκερ: Να μας πείτε τι θέλετε

Η νύχτα που ταπεινώθηκε η Τερέζα Μέι – Γιούνκερ: Να μας πείτε τι θέλετε

Μερικές στιγμές η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έπρεπε να υπομείνει στις Βρυξέλλες, σχεδόν εξευτελιστικές καταστάσεις, γράφει η γερμανική Die Zeit. Ο «τολμηρός» πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, ο οποίος είχε βάλει μια καρφίτσα με τη σημαία της ΕΕ στο πέτο στη διάρκεια της συνόδου, εμφανώς ενοχλημένος είπε : «Δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευθουμε τα πάντα».

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα παίρνει την Μέι, τη βάζει στο κόκκινο χαλί δίπλα του, δείχνει την καρφίτσα και λέει:«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε». Η Μέι στέκεται λίγο αμήχανη, προσπαθώντας να χαμογελάσει και λεει ένα «ευχαριστώ». Το Λουξεμβούργο των μόλις 600 χιλιάδων κατοίκων, προσπαθεί να βοηθήσει τη Μεγάλη Βρετανία.

FAZ: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη γυναίκα;

Όπως γράφει η γερμανική FAZ η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες αμήχανη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει τους Βρετανούς, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν ξέρει πώς.

Η Μέι ήθελε νέες προσφορές

«Νομική και πολιτική ασφάλεια», αυτό είναι που ήθελε να βγει από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής, η Τερέζα Μέι. Και στην πραγματικότητα, παίρνει ένα σχέδιο πέντε σημείων. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά, το σχέδιο δεν περιέχει τίποτα που να είναι αυτονόητο και τίποτα νέο για τη συμφωνία για το Brexit, παρά μόνο μερικές διπλωματικές συμβουλές. Το σύστημα ασφαλείας πρέπει να ισχύει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μόνο μέχρι τη σύναψη συμφωνίας παρακολούθησης η οποία εμποδίζει τη δημιουργία σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας. Στο σημείο 5, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επισημαίνουν εκ νέου ότι πρέπει να προετοιμαστούν σε όλα τα επίπεδα για την έξοδο και για όλα τα πιθανά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.Τραγικό και επικίνδυνοΟι περισσότεροι επικριτές της Μέι ασχολούνται με την «λύση της αδράνειας», ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης που θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν η ΕΕ και η Βρετανία, δεν καταφέρουν να υπογράψουν συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια. Διευκρινίσεις και επαναλήψειςΤελικά, ο Γιούνκερ είπε σαφώς στην Μέι και τους Βρετανούς διαπραγματευτές: «Όταν πρόκειται για μελλοντικές σχέσεις, οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να πουν τι θέλουν αντί να μας ζητήσουν να πούμε τι θέλουμε». Μόλις η βρετανική Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περάσουν το πακέτο για το Brexit, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις, διαβεβαίωσε ο Γιουνκερ.

O Γιούνκερ επικρίνει τη Βρετανία, η Μέρκελ διακόπτει την ΜειΗ Άνγκελα Μέρκελ λέγεται ότι διέκοψε την Τερέζα Μέι αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το Brexit. Ο Γιούνκερ κάλεσε επίσης τους Βρετανούς να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οραματίστηκαν οι μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ όπως γράφει η απο την πλευρά της η Die Welt. Αυτό προκύπτει από τη δήλωση που εξέδωσε το βράδυ η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Η πρωθυπουργός Μέι στις Βρυξέλλες δεσμεύθηκε ότι η συμφωνία εξόδου από την ΕΕ θα ψηφιστεί με πλειοψηφία στην βρετανική Βουλή. Αλλά η ΕΕ θέλει επίσης να προετοιμαστεί καλύτερα για το ενδεχόμενο καταψηφισης . Σε κάθε περίπτωση, η αναμονη θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο. Μόνο τότε το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει.Η Βρετανία επιθυμεί να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019. Η Μέι ανέβαλε την ψηφοφορία του κοινοβουλίου σχετικά με τη συμφωνία με την ΕΕ αυτή την εβδομάδα επειδή δεν υπήρχε πλειοψηφία. Το κυριότερο ζήτημα είναι το αίτημα της ΕΕ για ανοικτά σύνορα στο ιρλανδικό νησί, το λεγόμενο «backstop». Ο συμφωνημένος κανόνας συναντά την αντίσταση των συνηγορων τους Brexit. Ως εκ τούτου, οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ προετοίμασαν βραχυπρόθεσμα μια δήλωση που πρέπει να αντικρούσει τους φόβους και να βοηθήσει τον Μάιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter