Η Θεσσαλονίκη και οι πληγές της

Η Θεσσαλονίκη και οι πληγές της

Η Θεσσαλονίκη για ακόμη μία φορά πρωταγωνίστησε στα newsfeedτων ημερών της καραντίνας ως η ατίθαση και άτακτη πόλη.

Ο λόγος για την περασμένη Κυριακή όπου έγιναν viral οι εικόνες από την κατάμεστη παραλία της Θεσσαλονίκης.Δύο εβδομάδες νωρίτερα, παρέες νεαρών μαζεύτηκαν σε μία καντίνα με κοκτέιλ στην παραλία της πόλης, στο πρώτο Σαββατόβραδο της απαγόρευσης λειτουργίας των καφέ- μπαρ. Το αποτέλεσμα; Πλάνα της συνάθροισης αυτής κατέκλυσαν το διαδίκτυο την επόμενη μέρα. Ομολογουμένως, ήταν μία αταίριαστη εικόνα στο φόντο των γενικότερων περιορισμών.

Η λεία εύκολη και εύπεπτη. Η Θεσσαλονίκη για μία ακόμη φορά βορά στην δύναμη της εικόνας. Η ανυπάκουη πόλη και οι ανεύθυνοι πολίτες της. Η Θεσσαλονίκη πίνει κοκτέιλ, κάνει τζόκινγκ και βολτάρει αμέριμνα, την ώρα που ολόκληρη η οικουμένη τελεί υπό συνθήκες καραντίνας. Άρον άρον αποφασίστηκε να απαγορευτεί η κυκλοφορία στην Νέα παραλία. Δήμαρχος και Περιφερειάρχης προσυπέγραψαν την εξέλιξη αυτή δίχως να ελέγξουν την ακρίβεια των πληροφοριών που είχαν διαδοθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά την εβδομάδα που πέρασε, για το αν οι φωτογραφίες ήταν πλάνα αρχείου, ή αν χρησιμοποιήθηκαν ευρυγώνιοι φακοί για τα βίντεο που προβλήθηκαν. Δεν έχει σημασία αυτό όμως. Το ζητούμενο πλέον είναι πως στον βωμό της τηλεθέασης και των εντυπώσεων, θυσιάστηκε η ευνομία των Θεσσαλονικέων. Οι τελευταίοι, φάνηκαν για ακόμη μία φορά ως ανυπάκουοι και ανεύθυνοι.

Οι Ζέρβας και Τζιτζικώστας βρήκαν την ευκαιρία, μην έχοντας ακουστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, να παραδεχθούν μία τεθλασμένη πραγματικότητα. Με την επιλογή τους να κλείσουν την παραλία, εξέθεσαν την προσπάθεια των πολιτών της πόλης για την τήρηση των μέτρων. Εκείνων, που έμειναν και μένουν σπίτι, γιατί αυτό πρέπει να κάνουν, και το κάνουν καλά.

Το εύκολο ήταν αυτό που έγινε – να ρίξουν μια αράδα κιγκλιδώματα και να αποκλείσουν την πρόσβαση στην παραλιακή. Το δύσκολο θα ήταν να βγουν και να υπερασπιστούν την αλήθεια για την πόλη. Ότι δεν είμαστε «λίγοι» εδώ πάνω, αλλά νομοταγείς και υπεύθυνοι πολίτες. Ότι οι εικόνες που προβλήθηκαν δεν μας αντιπροσωπεύουν, αλλά σκοπό είχαν να προκαλέσουν εντυπώσεις.

Με την απαγόρευση που επιβλήθηκε, επικυρώθηκε μια πολύ θολή εικόνα για τους Θεσσαλονικείς. Επισημοποιήθηκε μια ανευθυνότητα που δεν υπήρχε. Αντί να αναπτερωθεί το ηθικό τους και να επιβραβευτούν για την υπομονή που δείχνουν όπως όλοι οι Έλληνες, εκτέθηκαν αδίκως. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προστέθηκε και η ειρωνική αντιμετώπιση τους από τον ίδιο τον Δήμαρχο ο οποίος είπε πως «…μετά τους αγανακτισμένους, έχουμε τώρα και τους εγκλωβισμένους..».

Καλό θα ήταν αυτά να μην λέγονται, γιατί κανένας σε αυτήν την πόλη δεν νιώθει εγκλωβισμένος και ούτε θέλει να είναι. Και ακόμη καλύτερο θα ήταν να παραδεχτούν οι τοπικοί άρχοντες της πόλης την λανθασμένη τους εκτίμηση.

Ήδη, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν σκέψεις για τροποποίηση των περιορισμών κυκλοφορίας στην Νέα παραλία.

Ο Παναγιώτης Στριλιγκάς είναι οικονομολόγος, υπ. Διδάκτωρ ΑΠΘ (τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter