Η οικονομία βουλιάζει, η Κυβέρνηση κάνει διακοπές

Η οικονομία βουλιάζει, η Κυβέρνηση κάνει διακοπές

Σε μία σοβαρή Κυβέρνηση η γνωστοποίηση της αύξησης τους ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά 72,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα προκαλούσε πυρετό διαβουλεύσεων, συναντήσεων, συμβουλίων και καταιγισμό ιδεών (brain storming) για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τη διαχείριση της κρίσης και βέβαια της κατάστρωση σχεδίων για την αντιμετώπιση του επικείμενου κινδύνου…

Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη προτιμά όμως την ανεμελιά των αυγουστιάτικων διακοπών… Όμως πρόκειται για δείκτη που ακουμπά μεν στο πρώτο εξάμηνο αλλά φέρνει τεράστια αναταραχή στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και δείχνει ότι η ύφεση (όχι μόνο λόγω κορωνοϊου αλλά και λόγω των κυβερνητικών επιλογών) θα είναι βαθύτερη όχι σε σχέση με τις ανακρίβειες των κυβερνητικών στελεχών αλλά σε σχέση με την ανάλυση των πραγματικών έως τώρα δεδομένων.

Τουρισμός σε νεκροφάνεια

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στο πρώτο εξάμηνο του έτους εκτινάχθηκε στο ποσό των 6.98 δις ευρώ, από 4.05 δις ευρώ, στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 2.93 δις ευρώ ή κατά 72,3%!!!

Οι αιτίες αυτής της πτώσης βρίσκονται στην κατάρρευση του τουρισμού, στη μείωση των εισπράξεων από τη ναυτιλία αλλά και στην πτώση των εξαγωγών. Ειρρήσθω εν παρόδω οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε μόλις 64 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο (2,5 δις το ίδιο περυσινό διάστημα), ενώ το πρώτο εξάμηνο κατέγραψαν έσοδα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις 678 εκατ. ευρώ, όταν το περυσινό πρωτο εξάμηνο είχαν μετρηθεί στα 5,41 δισ. Ευρώ! Κατέγραψαν δηλαδή μείωση κατά 87,5% ή κατά 4.7 δις ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι το μήνα Ιούνιο καταγράφηκε πλεόνασμα 805,3 εκατ. ευρώ ενώ φέτος το έλλειμμα έφτασε το 1,42 δις!!! Αν συγκρίνουμε το δείκτη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τα προηγούμενα έτη θα διαπιστώσουμε ότι ήταν τους πρώτους μήνες του έτους ελλειμματικός και μετατρεπόταν σε πλεονασματικό από τον Ιούνιο και μετά λόγω των εσόδων από τον τουρισμό.

Ναυτιλία και εξαγωγές επιτείνουν το πρόβλημα

Από την άλλη η πτώση των εξαγωγών κατά 13,4% κατά το πρώτο εξάμηνο έρχεται να μεγεθύνει το πρόβλημα που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από την πτώση των εσόδων της ναυτιλίας. Σύμφωνα με την ΤτΕ οι εισπράξεις από το σύνολο των εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων των πλοίων και των πετρελαιοειδών) μετρήθηκαν το πρώτο εξάμηνο σε 14.04 δις ευρώ, από 16.21 δις ευρώ. Αντίστοιχα στη ναυτιλία καταγράφεται μείωση των εισπράξεων κατά 9,5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Αναλυτικότερα τα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο μετρήθηκαν στα 7.36 δις ευρώ από 8.13 δις ευρώ πέρυσι. Ωστόσο τεράστιο κλυδωνισμό και ανησυχία (όχι βέβαια στον σε διακοπές πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη) γεννά το γεγονός ότι τον μήνα Ιούνιο, οι εισπράξεις από τη ναυτιλία μειώθηκαν κατά 18,7% (δηλαδή διπλασιασμός σε σχέση με την ποσοστιαία πτώση του εξαμήνου) και διαμορφώθηκαν σε 1.11 δις ευρώ. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter