Η Όλγα Κεφαλογιάννη τα βάζει με την Μενδώνη για τα Πνευματικά Δικαιώματα

Το πόσο λάθος λειτουργεί το υπουργείο Πολιτισμού και η ίδια η υπουργός Λίνα Μενδώνη δεν είναι η πρώτη φορά που το καταλαβαίνουμε.

Ωστόσο, το γεγονός πως ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν τους λανθασμένους χειρισμούς, διώχνει κάθε αμφιβολία πως όλα πάμε καλά. 

Συγκεκριμένα, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λίνα Μενδώνη στρέφει τα βέλη της κατά του υπουργείου Πολιτισμού και με ερώτησή της θέτει την άμεση ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων.

Στην ερώτησή της επισημαίνει πως όπως επανειλημμένα είχε αναδείξει κατά την προηγούμενη περίοδο ως αντιπολίτευση η ΝΔ, οι αναποτελεσματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησαν σε επισφάλεια τις εισπράξεις των δημιουργών και σε πλήρη σύγχυση τους χρήστες. Σύμφωνα με την πρώην Υπουργό “η σημερινή κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί άμεσα το ζήτημα της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και σε ορθή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/26/ΕΕ, θεραπεύοντας πλήρως τις αστοχίες του παρελθόντος, διασφαλίζοντας απόλυτα, στον χώρο, συνθήκες νομιμότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας, και δίνοντας στους δημιουργούς – μέλη των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης το αυτονόητο δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαρκή παρακολούθηση της διαχείρισης των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ).”

Σε αυτή τη λογική και επειδή η άμεση ομαλοποίηση της αγοράς των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων αποτελεί προϋπόθεση διασφάλισης των πολιτιστικών αγαθών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως λέει χαρακτηριστικά, η Όλγα Κεφαλογιάννη ρωτά να μάθει σε ποιες ρυθμίσεις προτίθεται να προβεί το αρμόδιο υπουργείο με στόχο την ορθή και αποτελεσματική συλλογική διαχείριση και την εναρμόνιση της Χώρας με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα για την μετάβαση σε μία βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στη Χώρα μας και ποιό για την απόδοση των οφειλόμενων, εκκρεμών, νόμιμων αμοιβών στους δημιουργούς και τέλος πόσοι Ο.Σ.Δ. έχουν αδειοδοτηθεί από το ΥΠΠΟΑ και λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης:

«Όπως επανειλημμένα είχαμε αναδείξει κατά την προηγούμενη περίοδο ως αντιπολίτευση, οι αναποτελεσματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησαν σε επισφάλεια τις εισπράξεις των δημιουργών και σε πλήρη σύγχυση τους χρήστες.

Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί άμεσα το ζήτημα της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και σε ορθή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/26/ΕΕ, θεραπεύοντας πλήρως τις αστοχίες του παρελθόντος, διασφαλίζοντας απόλυτα, στον χώρο, συνθήκες νομιμότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας, και δίνοντας στους δημιουργούς – μέλη των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης το αυτονόητο δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαρκή παρακολούθηση της διαχείρισης των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ).

Επειδή η άμεση ομαλοποίηση της αγοράς των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων αποτελεί προϋπόθεση διασφάλισης των πολιτιστικών αγαθών και της πολιτιστικής κληρονομιάς,

Ερωτάται η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:

1.- Σε ποιες ρυθμίσεις προτίθεται να προβεί το αρμόδιο υπουργείο με στόχο την ορθή και αποτελεσματική συλλογική διαχείριση και την εναρμόνιση της Χώρας με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές;

2.- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την μετάβαση σε μία βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στη Χώρα μας;

3.- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την απόδοση των οφειλόμενων, εκκρεμών, νόμιμων αμοιβών στους δημιουργούς;

4.- Πόσοι Ο.Σ.Δ. έχουν αδειοδοτηθεί από το ΥΠΠΟΑ και λειτουργούν μέχρι σήμερα» ;

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.