Η Όλια Λαζαρίδου διαβάζει αποσπάσματα από τον «Εκκλησιαστή» το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής

Η Όλια Λαζαρίδου διαβάζει αποσπάσματα από τον «Εκκλησιαστή» το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής

Ηχογραφήσεις δραματοποιημένων αναγνώσεων λογοτεχνικών αριστουργημάτων, που παρουσίασαν γνωστοί ηθοποιοί με τη συνοδεία μουσικών στο πλαίσιο της σειράς «Παραβάσεις» του Θεατρικού Αναλογίου του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είναι διαθέσιμες στο κοινό για πρώτη φορά ψηφιακά.

Η σκηνική ανάγνωση του σημαντικού έργου της παγκόσμιας λογοτεχνίας «Ο Εκκλησιαστής. Ματαιότης ματαιοτήτων» από την ηθοποιό Όλια Λαζαρίδου, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018, θα μεταδίδεται από τη Μεγάλη Παρασκευή, 17 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ.

Η ηθοποιός, με την επιμέλεια της σκηνοθέτιδος και θεατρολόγου Έφης Θεοδώρου και με τη συνοδεία του Αλέξη Μαστιχιάδη στο τσέμπαλο, αποδίδει αποσπάσματα του ιδιαίτερου αυτού κειμένου σε μετάφραση του Αλέξανδρου Ίσαρη.

Έργο άγνωστου συγγραφέα που γράφτηκε κατά το δεύτερο ήμισυ του 3ου π.Χ. αιώνα, ο «Εκκλησιαστής» περιλαμβάνεται τόσο στην εβραϊκή Βίβλο όσο και στη χριστιανική Παλαιά Διαθήκη, γραμμένο σε μια ιδιότυπη νεοεβραϊκή γλώσσα όπου αναμειγνύονται πολλές αραμαϊκές και ελληνικές εκφράσεις. Ο συγγραφέας διαλογίζεται πάνω στην ανθρώπινη μοίρα σαν αυτοδίδακτος φιλόσοφος και οι σκέψεις του παραπέμπουν στους στωικούς φιλοσόφους, στον Επίκουρο αλλά και σε πολλές θεωρίες της Ανατολής. Το σημαντικό αυτό κείμενο, με τις ιδέες και τις αντιφάσεις του, δεν έπαψε να εμπνέει, ανά τους αιώνες, πεζογράφους, ποιητές και στοχαστές. Αποσπάσματα και στίχοι του βρίσκονται ενσωματωμένοι σε βιβλία και άσματα κάθε είδους, καθώς η δύναμη της έκφρασης και η σημασία της θεματικής του προκαλεί πάντοτε το ενδιαφέρον.

Σημειώστε ότι στο σάιτ του ΚΠΙΣΝ θα βρείτε ήδη διαθέσιμες τις σκηνικές αναγνώσεις του αφηγήματος του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Η πτώση του Οίκου των Άσερ» από τον Νίκο Χατζόπουλο και των διηγημάτων του Άντον Τσέχωφ «Καστάνκα» και «Η κυρία με το σκυλάκι» από την Μαρία Ναυπλιώτου και τον Νίκο Κουρή σε σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάτου, καθώς και την σκηνική ανάγνωση επιλεγμένων ποιημάτων της Σαπφούς από την Θεοδώρα Τζήμου και τον Γιώργο Γάλλο σε σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά.

Επίσης, από την Κυριακή του Πάσχα στις 7 το απόγευμα θα είναι διαθέσιμη και η ηχογραφημένη σκηνική ανάγνωση από τη σειρά «Παραβάσεις» του αφηγηματικού ποιήματος του Διονύσιου Σολωμού «Ο Λάμπρος» σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιάννος Περλέγκας και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου με τη συνοδεία της Σοφίας Λαμπροπούλου στο κανονάκι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter